Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 30. maj. 2021

TV Slovenija 1 • Ned, 30. maj.

07:00
Živ žav

Ava, Riko in Teo se igrajo na kokosovi palmi, okrog katere se ovija kača Pika. Ta bi se srčno rada igrala z njimi, a je vsaka igra zanjo prenaporna. Na koncu pa le najdejo nekaj, s čimer se vsi zabavajo.

Niko se na vse pretege trudi, da bi rešil jajčkov balon, na koncu pa mora le priznati poraz.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Žaži ima novi radio Raketnega muca. Prijatelji zaslišijo njegove klice na pomoč. Z raketo odletijo na Zelenosirno luno. Ko pristanejo, jih vrže v ječo vladar Temnega planeta Veliki Zirkon.

V igri se žaba postavlja, da je lahko tako velika kot vol, a se na koncu tako napihne, da se razpoči. Tudi Lenart in Ezop se rada bahata. Lenart o prejšnjem življenju, ko je bil lev, Ezop pa o tem, kako je namlatil medveda. V resnični nevarnosti se oba izkažeta za lažnivca, skromni Bajski pa za veliko bolj pogumne kot so videti.

Nejko se z Mavricijem zbudi na lokvanju sredi Žužinega ribnika. Nobenemu se niti ne sanja, kako sta se znašla tam. Nejko se odpravi po sledeh in sprašuje prijatelje, ali vejo, kaj se je ponoči zgodilo. Vsak od njih mu pomaga rešiti del uganke in počasi se začenja spominjati dogodkov pretekle noči.

Mami Pujsa odpelje Pepo in Jureta na obisk h gasilski brigadi mamic gospodične Zajec.

Pikapolonica pristane na Zajčku Rjavčku in ta začuti, da je nekaj posebnega. Ko pikapolonica odleti, ji Zajček Rjavček sledi, in odkrije, da jo doma čaka veliko majhnih pikapolonic.

Mali Timotej in njegov prijatelj krtek odkrijeta, da so ognjeniki pod morjem postavljeni v vrsto. Kako neki je to mogoče? Mali Timotej in krtek se potopita v morje, da bi to raziskala.

Sovice nestrpno pričakujejo obisk dedka in babice ob praznovanje dneva družine. Premišljujejo, s čim bi ju presenetile na ta posebni dan. Spomnijo se, da jim je dedek najraje pripovedoval basen o čričku in mravlji. Odločijo se, da jo uprizorijo. Bubi bo čriček, Bibi mravlja, Boni pa režiserka predstave! Ko dedek in babica končno prispeta, ju za dobrodošlico čaka najprej piknik in nato predstava. Nekje na sredini predstave se Bubi naenkrat ne spomni več besedila, pobegne in se skrije. Ko jo najdejo, je še zmeraj vsa osramočena. Dedek in babica bi jo rada potolažila, zato ji razložita, da je pomembneje razumeti vsebino zgodbe, kot pa se jo naučiti na pamet. Bubi zgodbo razume, zbere pogum, se vrne na oder, in predstava je na koncu velik uspeh! V gnezdu se vsi prisrčno objamejo in prisluhnejo mamini pesmici o praznovanju.

Ko Mavgli najde zrcalo, ki ga je izgubil človek, se razplamti ljubosumje. Šakala Tabakija prizor v zrcalu na smrt prestraši, saj misli, da obstaja več Mavglijev, tiger Šir kan pa se sploh ne vznemiri.

Simon in Gašper preživljata konec tedna na deželi pri dedku in babici. Simon se čudi zelenim paradižnikom na zelenjavnem vrtu. Dedek mu razloži, da pordečijo šele, ko jih ponoči škrat pobarva z rdečo barvo. Simon in Gašper se odločita, da bosta noč prebedela na vrtu in se prepričala, ali škrat res obstaja. A premaga ju spanec …

Cilka hoče gospe Žuži podariti stekleničko parfuma. Kalimeru je njegov vonj všeč, in z njim odišavi papirnate rože, ki jih je naredil za Pavlinco, pri tem pa parfum razlije. Prijatelji odhitijo v mlin, da bi s pomočjo DoVinčijevih orgel naredili novega. Novi parfum pa strašansko smrdi!

Očka in mamica nimata časa, da bi Njambu pomagala narediti klobuk za šolsko tekmovanje, zato ga naredi čisto sam. Gospa Jokinstok mu pokaže, kaj vse lahko dosežeš, kadar se zares potrudiš.

Živa, Vid in Toni si želijo čez most, toda straži ga strašna dinotačka, ki ne pusti, da bi šel kdo čez. Misli, da je dobra v strašenju, na drugi strani pa morda ne bo dobra v ničemer.

Tedi in očka se igrata skrivalnice. Tedi se skrije na drevo in se nato neprevidno zvrne na tla. Nemudoma bruhne v jok. Očka ga potolaži in predlaga igro nogometa. Tedi zabija gol za golom, vendar znova zajoka, ko očka ubrani en strel. Očka ga objame, da bi ga potolažil. Zunaj dežuje, vendar gresta medveda kljub temu ribarit. Tedi znova zajoka, ker je sprehod predolg. Nato preživita lepo popoldne v visečih mrežah in jesta ribe, ki sta jih ujela. Tedi nenadoma plane v jok, ker je zmanjkalo rib. Ko to sliši očka, še sam zajoka. Tokrat Tedi objame in potolaži njega.

Prijatelji se igrajo skrivalnice. Nejko mora šteti in poiskati prijatelje, ki so se skrili v gozdu. Ker je prepuščen sam sebi, ne ve, kje bi jih začel iskati. Mavricij mu priskoči na pomoč. Nejko se vživi v prijatelje in jih začne posnemati. Tako dobi odlične zamisli, kje bi jih lahko našel.

Tib ugotovi, da se Tamtam na smrt boji miši. Skuša ga pomiriti, a Tamtamov strah je videti nepremagljiv. Ko zanj izve Lud, si izmisli načrt, da bi se dinozavra znebil. Morda se bo ujel v lastno past?

Olga je besna, ker Marjetka in Apolon prelepo plešeta skupaj. Zahteva, da se tudi Štefan nauči plesnih korakov. Ko se sršen upre, ga Olga nažene iz graščine. Njegovo edino upanje sta Apolon in Vladek, ki se na vso moč trudita najti pravi ples zanj.

V bazenčku v parku se pojavi steklenica s skrivnostnim sporočilom. Aleks posumi, da gre za pismo iz starega Egipta ali pa za klic na pomoč, ki ga je poslal brodolomec s samotnega otoka. Eriki pa se zdi, da ne gre ne za eno ne za drugo.

Da bi pomagal Špelci, ji Jon pričvrsti kolesa. Z daljinskim upravljalcem lahko zdaj Jon svojo obilno prijateljico zlahka prevaža naokrog ...

Govoreči Tom po pomoti pomembno poslovno e-pošto pošlje Direktorju. Z Benom se odpravita v svetovni splet, da bi jo ujela, preden jo Direktor prebere.

Dana izdela družabno igro o poslednjih dneh dinozavrov. Ko je na zemljo treščil meteorit, so se življenjske razmere za živali močno spremenile in dinozavri so izumrli. V Danini igri ogroženim dinozavrom pomagajo ljudje, ki s kocko odločajo, ali bo vrsta preživela. Igrajmo se igro kosti!

»Gospodova beseda je prava, vse njegovo delo je v zvestobi.«
Ps 33,4
Razmišlja Jure Sojč

Pred 1700 leti je cesar Konstantin v Rimskem cesarstvu uzakonil nedeljo kot dan počitka. S tem je vse prebivalce, razen kmetov, zavezal k posvečevanju nedelje. Nedelja je za kristjane Gospodov dan, dan Cerkve in dan solidarnosti. Pomen besede nedelja pa v slovenščini lahko razlagamo tudi tako, da po šestih dneh dela človek potrebuje dan počitka.
Leta 2006 je papež Benedikt XVI. v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije, med njimi škofijo Murska Sobota. Na Centralni venezuelski univerzi v Caracasu so konec aprila za blaženega razglasili Joseja Gregoria Hernandeza, zdravnika revnih. Skladatelj Primož Ramovš, ki je posebej ob nedeljah in praznikih z velikim veseljem bogatil bogoslužja, se je rodil pred sto leti.

Na govedorejskih kmetijah se rejci in strokovnjaki že dalj časa trudijo, da bi čim hitreje vzredili čim več vrhunskih živali. Ena izmed uspešnih metod za dosego tega cilja je presajanje zarodkov ali t. i. embrio tranfer. Pred mesecem dni smo na pobudo Avstrije v Evropi prvič praznovali dan travniških sadovnjakov. Strokovnjaki z Odd. za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani se že dolgo ukvarjajo z raziskavami o staranju in zaščiti lesa. S predstavitvijo rezultatov spodbujajo pozitiven trend rasti lesnih gradenj. Na Jamnici na Koroškem tik ob slovensko-avstrijski meji leži Gradišnikova kmetija. Lani je v akciji S kmetije za vas prejela nagrado za turistično odličnost na podeželju.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano?
Martina se je vključila v posel svojega očeta v pokrajini Reggio Emilia v Italiji, kjer pridelujejo sadike zelenjave v rastlinjakih. Pri svojem delu neizmerno uživa in ga ne bi zamenjala za nič na svetu. Ko pride vsako jutro v rastlinjak, pravi je tam vedno nekaj novega, kar ji daje življenjsko energijo. Tudi z očetom se zelo dobro razumeta, saj jo podpira in je vesel da bodo nasledniki prevzeli njegov posel.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

“V petek zvečer” je nova glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!
Melani Mekicar in Blaž Švab v svojo družbo spet vabita dve ekipi. Golobčki so Loti Žalus, Miki Vlahovič in Aleš Klinar. Kanarčki so Anika Horvat, Maša Medik in Tomaž Domicelj. V živo ob hišnem bendu Diamanti bodo poleg članov obeh ekip nastopile Vesele Štajerke z Ireno Vrčkovnik, Ljubico Špurej Jazbinšek, Evo Šolinc in Mašo Medik, Čuki ob spremljavi Eve in Petre Potrebuješ, ansambli Igor in Zlati zvoki, Novi spomini, Nemir, Tomaž Domicelj ter Slovenski Band Aid z novo posneto uspešnico Svobodno sonce Aleša Klinarja. Od doma pa se bodo DJ Melani oglasili Neisha in Domen iz skupine Calypso.

Biografska drama o tragični življenjski zgodbi italijanske glasbene ikone Mie Martini.

Mia Martini je slovela po markantnem glasu in pretresljivem življenju. Slavna pevka se leta 1992 pripravlja na nastop na festivalu Sanremo. Po številnih škandalih, povezanih z njeno "problematično" osebnostjo, se je v zadnjih letih umaknila pred očmi javnosti, zdaj pa upa, da bo znova osvojila občinstvo. V hotelski sobi jo obišče novinarka, ki jo prezira. Toda Mia jo med intervjujem, ki postaja vse bolj oseben, prepriča, da so jo mediji po krivici očrnili in sesuli njeno kariero ter osebno življenje, kar je imelo usodne posledice za njen zakon z Ivanom Fossatijem. Medijski linč je bil način, kako se znebiti vplivne ženske, ki je s svojo glasbo izzivala vrednote ortodoksne katoliške kulture v Italiji.

Izvirni naslov: IO SONO MIA / Italijanski film, 2019 / Režija: Riccardo Donna / Scenarij: Monica Rametta, Loredana Bertè / Igrajo: Serena Rossi, Maurizio Lastrico, Lucia Mascino

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
V kviz Joker prihaja mamica treh deklic, učiteljica razrednega pouka, članica KD Frana Saleškega Finžgarja, organizatorka, pevka, šepetalka v dramski skupini ter ustvarjalka unikatnih voščilnic Mateja Jenko Medar iz Medvod. Talentirana mama v prostem času rada tudi vrtnari ter obožuje družinske izlete na Zajamnike in Kofce. Z možem Urošem bosta skušala domov odnesti čim višji izkupiček, ki ga bosta porabila za nakup novega kamina.

Gino je popotnik in gurman, ki se bo tokrat odpravil na sredozemsko obale Italije in nam predstavil znamenite turistične kraje ter tamkajšnjo kulinariko. Najprej bo obiskal mesta na Amalfijski obali, Cetara, Minori in Positano. V Positanu bo s krajevno turistično vodnico Liso užival ob osvežujoči pijači in čudovitem razgledu ter nam razkril skrivnosti izvrstne solate caprese. Nato bo obiskal manj znano, a prav tako očarljivo mestece Minori, kjer bo s kuharico Claudio pripravil tradicionalne sveže testenine, v Cetari pa se bo z ribiči odpravil na večerni lov na inčune.

Medtem ko skuša Mipa čim večkrat preskočiti kolebnico, šolo preplavijo srbečke. Sošolce srbi in Mipi vrvi ne morejo več obračati. Ji lahko pomaga sestra Smrkova?

Z malo domišljije tudi živila iz nakupovalne vreče postanejo del igre. Kmalu se mora pogumna Frfra spopasti z velikim zmajem, ki bruha ogenj. Ojoj!

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Plesman svoje prvo ameriško letalo prijavi na letalsko tekmo, polet iz Velike Britanije v Avstralijo, da bi dokazal, da so kovinska letala boljša od Fokkerjevih lesenih. Ko izve, da ima Fokker ekskluzivno pravico za prodajo letal DC-2 v Evropi, je besen, toda njegova žena ima kot po navadi na zalogi diplomatsko rešitev.

VLIEGENDE HOLLANDERS / Turbulent Skies. Two Pioneers, One Dream / Nizozemska / 2020
scenarij: Thomas van der Ree, Winchester McFly
režija: Joram Lürsen
v glavnih vlogah: Daan Schuurmans, Steef de Bot, Bram Suijker, Fedja van Huêt, Sanne Samina Hanssen, Anniek Pheifer

V ekskluzivnem intervjuju je dr. Jože Možina gostil mag. Lojzeta Dolinarja. Prvi slovenski podžupan Celovca je kot glavni razlog, da se je Celovec, nekdaj trdnjava proti slovenstvu, odprl za slovensko, navedel rahljanje političnih predsodkov, potem ko se je zlomil jugoslovanski režim in se je Slovenija osamosvojila: »Do takrat smo bili vsi Slovenci »titokomunisti«, drugi razlog večje odprtosti do Slovencev pa je v tem, da smo oboji pristopili k Evropski uniji.« To je povsem drugače kot v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bilo protislovensko razpoloženje na vrhuncu: »Če se spomnim na svoja dijaška leta: mi smo se skoraj vsak dan tepli z nemškimi nacionalci, ki so nas čakali v Schillerjevem parku. To je bil naš vsakdanjik, borba, ker si rekel, da si Slovenec.« Nastrojenost proti Slovencem ima zgodovinski izvor v zločinih, ki so jih povzročali nacionalsocialisti na eni in komunisti na drugi strani. »Zmerjali so nas za »čuše«, za manj vredne ljudi, in s tem smo morali živeti.«
Mag. Dol

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:10
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Trst pogosto označujemo kot multikulturno mesto, vendar je sožitje med dvema glavnima narodnima skupnostima, italijansko in slovensko, v zgodovinskih knjigah, pa tudi v srcih in spominu marsikaterega Tržačana zapisano v vse prej kot rožantih črkah. Pa vendar: v Trstu živijo eni in drugi, vozijo po istih ulicah, kupujejo v istih trgovinah in pijejo kavo ob istih pultih. Včasih zaprti bolj vase, včasih s pogledom uprtim v soseda. Dokumentarec Trst – pet življenjskih zemljevidov beleži prav to: spomine na otroška leta in pričevanja o današnjih izkušnjah, težke trenutke sobivanja ter neobremenjene vezi, ki se na materni jezik ne ozirajo. Kraji so naši, ker jih živimo, ker v njih domujemo. Skozi pripoved se tako izrišejo zemljevidi vsakdanjega bivanja petih slovenskih Tržačanov različnih generacij, ki s svojo prisotnostjo omogočajo, da je Trieste tudi Trst. Zamisel in režija Živa Pahor, fotografija Gianni Toffolutti.

V glasbeni upodobitvi vam predstavljamo enega izmed najobetavnejših mladih slovenskih glasbenikov, violinista Domna Lorenza. Vizualizacija je posneta v slikovitih prostorih Železniškega muzeja v Ljubljani. Domen Lorenz se je violino začel učiti s petimi leti, doslej pa je osvojil osem prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu. Izredno uspešno je gostoval v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji in Nemčiji. Udeležil se je tudi Foruma Dunajskih filharmonikov v Trenti in bil obakrat izbran za sklepni koncert v Brahmsovi dvorani znamenitega dunajskega Musikvereina. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiserka Barbara Zemljič.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov