Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 18. avg. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 18. avg.

Tokrat smo se odpravili v Osmo/zo, na premiero druge predstave trilogije Življenje je sen FINALIZEM::FONEMI v režiji Dragana Živadinova, obiskali smo tudi otvoritev razstave IZLAND: Lab Loops IX na Metelkovi 6. Bili smo še na predstavitvi začetka vzdrževalnih del na ostrešju Servitskega samostana v Kopru in na razstavi nemškega vizualnega umetnika Sebastiana Junga v ljubljanski galeriji ŠKUC.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Portugalska nima Sredozemskega morja, a je bila s kulturnega vidika vedno del Sredozemlja. Življenje ob portugalski obali nam bosta predstavila brata Pimenta, ki vodita restavracijo v bližini Sintre.
Malce bolj v notranjosti Portugalske pa sta Eglantina in Francisco prenovila družinsko kmetijo in iz nje naredila butični hotel, kjer lahko gostje uživajo v zgodovini, arhitekturi in lokalni hrani.

Serija SAMOSVOJI prikazuje osebne zgodbe ustvarjalnih posameznikov, katerih stališča in način izražanja dvigajo prah v njihovi okolici.


Ko se je hrvaško ministrstvo za šolstvo odločilo zmanjšati količino obveznega čtiva v šolah, je Lovro Krsnik, pravkar diplomirani gledališki režiser in učitelj na srednji šoli za umetnost, začel projekt #idalječitam (berem še naprej). Odločil se je, da bo sto dni na glas bral knjige, ki so jih črtali s seznama obveznega čtiva. Vsak dan je pred hrvaškim parlamentom eno uro bral Malega princa, Piko Nogavičko, Dnevnik Ane Frank in Varuha v rži. Njegov protest je pritegnil sledilce in nasprotnike na družbenih omrežjih, toda ali mu je uspelo vladi dopovedati bistveno?

Fairooz Nazifa ni vedela, kam pelje njeno življenje, dokler ni odkrila svojih darov. Po več sporih z domačimi se je odločila, da se bo preselila v Dako in zaživela sama. Izvira iz konservativne islamske družine, kar pa ji ni preprečilo, da bi sledila svojim sanjam. Zdaj je pevka, zvezdnica, ki si želi kot nomadska umetnica nastopati po vsem svetu.

Fazle je odraščal v mošeji svojih staršev. Usojeno mu je bilo, da bo imam, toda nasilje za domačimi stenami, v katerem je odraščal, ga je pognalo od doma. Našel je novo skupnost in nov način verovanja.

Otroci zbolijo. Meta in Polona tekmujeta, kdo jih bo prej pozdravil. Meta priseže na tradicionalna zdravila, Polona na sodobno medicino. Polona pozabi, da ima pomemben poslovni sestanek in jo poslovnež Peter išče na domu. Pričaka ga prisrčna Meta, ki ga očara z gostoljubnostjo in dobro kuhinjo.

Dve oblikovalki vrtov, ki bosta predstavili svoje delo v tej oddaji, imata morda kako skupno potezo. Obe dobro poznata rastlinsko gradivo, zato so njuni vrtovi bogati s trajnicami, grmovnicami in drevjem. Hkrati jima ne manjka izkušenj, zato znata zelo dobro oceniti prostor in v njem razporediti sestavine, ki jih naročniki želijo imeti v okolici svojega doma. Vselej gre za mnogo več kot le cvetje in trato.
Oblikovalka Mojca Habjan bo predstavila vrt v Cerknici ter obsežen vrt v Beli krajini, medtem ko bo Lea Zinauer pojasnila vsebino vrta nad Mariborom.

V Globusu o iskanju Evrope po meri Evropejcev. Politika želi z enoletno Konferenco o prihodnosti Evrope slišati glas prebivalcev. Ga bo tudi upoštevala? Kako bomo premagali krize, ki bremenijo skupen evropski razvoj? O kakšni Evropi sanjajo mladi?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Max na sprehodu sreča par z otrokom, ki kaže znake motenj v gibalnem razvoju. Družini predlaga, da v New Amsterdamu opravijo preiskave. Pri dečku odkrijejo hudo bolezen in Max naredi vse, da bi mu pomagal. Na urgenci številnim bolnikom nenadoma močno pade srčni utrip. Dr. Bloomova in dr. Sharpova poskušata ugotoviti, kaj jim povzroča nevarne simptome. Dr. Kapoor se znajde v nerodnem položaju, ko ga žena bolnika neprikrito osvaja. Iggy mora za sodišče pripraviti psihološko mnenje o moškem, ki se ločuje in ga žena obtožuje nasilnosti. Na urgenci se privajajo na novega, čudaškega travmatologa.

NEW AMSTERDAM (II.) / ZDA / 2019
scenarij: David Schulner, Aaron Ginsburg, David Foster, Laura Valdivia
režija: Michael Slovis, Don Scardino, Jamie Payne, Nick Gomez, Peter Horton
v glavnih vlogah: Ryan Eggold, Janet Montgomery, Freema Agyeman, Jocko Sims, Tyler Labine, Anupam Kher

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Napjainkban egyre többször hallhatunk nagy természeti katasztrófákról, amelyek teljesen megváltoztatják nemcsak az emberek életét, hanem a föld felszínét is. Hatalmas gazdasági kárt okoznak, és gyakran emberéletet is követelnek. A legsúlyosabb következményekkel járó természeti katasztrófák közé tartozik a földrengés.

Dandanes lahko vedno pogosteje slišimo o velikih naravnih katastrofah, ki v celoti spremenijo ne le življenja ljudi, temveč tudi površino planeta. Povzročajo ogromno gospodarsko škodo in pogosto zahtevajo človeška življenja. Med naravne katastrofe največjih razsežnosti spada potres.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Simon z družino preživlja konec tedna pri starih starših. Radosti se obiska pri dedku in babici, ne mara pa obveznosti, ki mu jih nalagajo, ker je že »velik fant«. Pomagati mora nositi torbe, si sam razrezati zrezek na koščke, malemu bratcu Gašperju pa ni treba niti s prstom migniti. »Ni zabavno biti velik!« godrnja. A dedek mu pomaga spoznati, da biti »velik fant« pomeni tudi prednosti. Namesto popoldanskega spanca z dedkom uživata na ribolovu in zvečer lahko spi na zgornjem pogradu. Prav zabavno je biti velik!

Pošasti doživijo presenečenje, ko gospa Jokinstok v razred prinese dinozavrovo okostje z imenom Erik. Opozori jih, da se ga ne smejo dotikati, a med odmorom je ne ubogajo, in Erik razpade. Jim ga bo uspelo sestaviti, preden za to izve učiteljica?

Žan je opazil, da je nebo v njegovem novem mestu različnih barv.
Žan na nebu zagleda mavrico in prosi Borisa, naj mu pomaga poiskati lonec zlata, ki se nahaja na koncu mavrice. Očija prosita, naj ju pelje v park, a oči ima preveč dela z iskanjem novega okusa za sladoled. Nato se v park odpravita skupaj z babi in tam najdejo zlatorumene rože, ki babi navdihnejo, da bo spletla rumen šal. Nato se odpravijo na Visoko ulico, a pri prodajalcu sadja najdejo le zlatorumene banane – niso ravno tisto, kar so iskali, so pa nekaj, kar potrebuje mami. Ko so spet doma, Žan spozna, da so vsi veseli, razen očija, ki še vedno ni našel novega okusa za sladoled. Pomagati mu mora! Žan stisne Mislija in se domisli, da bi oči lahko skupaj zmešal vse okuse in naredil mavrični okus.

Tib zboli in več dni ostane v postelji. Tamtam ne razume, zakaj se prijatelj noče igrati z njim. Ko Tib ozdravi, ga ne izpusti več izpred oči. Dinozaver postane prava pijavka!

Šolo obiščejo zvezde nogometnega kluba. Med njimi je tudi Mikeyjev očka. Salwa po nesreči zadene gospo Sračkovo z žogico, zato ne sme igrati na turnirju Situžoga. Jerry bi rad prepričal Mikeyja, da bi igral namesto nje. Zato si izmisli čudovito maorsko legendo in ga tako navdihne, da sodeluje.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Šport je tisti, ki briše meje mogočega ter daje priložnost, da se lahko vanj vključijo vsi. Tudi invalidi. Šport ne izbira telesa, ampak duh izbere šport. Ker biti invalid, še ne pomeni biti brez športnega duha. Poleg tega pa šport ni pomemben samo iz vidika tekmovalnosti, ampak tudi zaradi načina vključevanja v družbo.
V dokumentarnem filmu Moj novi cilj nastopajo športniki invalidi, udeleženci in dobitniki paralimpijskih medalj, tudi dobitnik prve slovenske paralimpijske medalje iz leta 1972, pa tudi tisti, katerih novi cilj je nastop na Paralimpijskiih igrah. In morda bo ravno kdo izmed njih postal dobitnik že 50. jubilejne slovenske paralimpijske medalje.

Dogodek v mestu Gogi predstavlja vrh slovenskega ekspresionističnega gledališča. Napisal ga je Slavko Grum, leta 1901 rojeni Dolenjec, po poklicu zdravnik, ki je snov za svojo dramo v marsičem črpal tudi iz Freudove psihoanalize. O izrednem pomenu ekspresionističnega gledališča smo se pogovarjali z režiserjem Draganom Živadinovim, ki nam je pred sliko izvirne Gogine scene osvetlil vpliv scenografije na vsebino drame, o tem, kako je bilo delati priredbo Goge, pa smo v temnih globinah gledališča razpravljali z dramaturginjo Evo Mahkovic.

Petrček z DoVinčijevim pomanjševalnikom pomanjša prijatelje. Ko ugotovijo, kako naprava deluje, in se spet povečajo, odkrijejo tudi, da je njen žarek oplazil tudi Pavleta in Perota Podganca. Pepe je navdušen! Končno bodo lahko vdrli v muzej in ukradli dragocene zlate knjige.

Mandi prvič stopi na rolko. Ne gre mu najbolje, a to ga ne ustavi. Tako je navdušen, da si želi na tekmovanje v akrobatskem rolkanju, Pipi pa se zelo boji zanj.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Komedija in romanca. Gergo je mlajši intelektualec, samski in ima mamo Emmo, ki trpi za boleznijo srca. Vsi v okolici mislijo, da ji je preostalo še malo življenja. Mama si pred smrtjo želi imeti vnučka. Gergo nikakor noče zagreniti maminih zadnjih dni, zato se speča s pet mesecev nosečo sosedo Sači in jo prosi, naj pred mamo odigra njegovo nosečo partnerko. Sači pristane, nato se skupaj z Gergom odpravita na obisk v bolnišnico k Emmi. Vse lepo in prav, a kaj ko se potem zgodi, da najdejo srce za mamo. Emma zato sčasoma ozdravi, Gergova laž pa ostane in vztraja še naprej. Gergo in Sači ne moreta nič drugega kot še naprej igrati vlogo mamice in očka…

SEVELED / NEITHER WITH YOU / MADŽARSKA / 2019
Režija: Dénes Orosz / Scenarij: Dénes Orosz, Zsuzsi Várady / Igrajo: Béla Mészáros, Réka Tenki, Juli Básti, Máté Mészáros, Judit Rezes, Luca Bercovici, György Cserhalmi, Gyula Bodrogi, Áron Molnár, Bori Boldoghy, Eszter Ónodi, Péter Telekes, Hajnalka Szakács, Anna Pálmai, Zsolt Dér …

Pridobivanje soli ali belega zlata je bilo v preteklosti družinska dejavnost. Čeprav je bila vloga žensk pri tem pogosto prezrta, pa so morala tudi dekleta in žene vsakodnevno zavihati rokave in poprijeti za delo, za uspešno bero soli in preživetje družine. Spomine na delo v solinah so obujale tri nekdanje solinarke, o solinah danes pa je spregovorila tudi mlada naravovarstvenica. Njihova pričevanja so podkrepljena z videoposnetki, ki jih hrani arhiv TV Slovenija, in fotografijami, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Koper in Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Gost oddaje bo dr. David Bandelj, pripadnik slovenske narodne skupnosti v Italiji. Njegov opus obsega več pesniških zbirk in del s področja literarne vede, dejaven je tudi kot pedagog in zborovodja. Mladost je preživel v Gorici, kamor se je vrnil po študiju primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti, in kjer poučuje slovenščino in zgodovino na slovenski srednji tehniški šoli. Svojo novo pesniško zbirko je posvetil žrtvam holokavsta, njen naslov pa pove, da če bi za vsako žrtev holokavsta molčali minuto, bi se nabralo za enajst let in pol tišine. Pesnikova družina je v obdobju med obema vojnama doživela nasilno fašistično raznarodovanje s spremembo priimka Bandelj v Bandelli, a David Bandelj je dosegel vrnitev priimka v izvorno slovensko obliko. Dr. Bandelj se kot zborovodja posveča delu z mladimi in vodi Mešani mladinski zbor Emil Komel. Prav zborovska tradicija ima močno povezovalno vlogo in utrjuje skupni slovenski kulturni prostor.
Voditeljica: Alenka Zor Simoniti

Šport je tisti, ki briše meje mogočega ter daje priložnost, da se lahko vanj vključijo vsi. Tudi invalidi. Šport ne izbira telesa, ampak duh izbere šport. Ker biti invalid, še ne pomeni biti brez športnega duha. Poleg tega pa šport ni pomemben samo iz vidika tekmovalnosti, ampak tudi zaradi načina vključevanja v družbo.
V dokumentarnem filmu Moj novi cilj nastopajo športniki invalidi, udeleženci in dobitniki paralimpijskih medalj, tudi dobitnik prve slovenske paralimpijske medalje iz leta 1972, pa tudi tisti, katerih novi cilj je nastop na Paralimpijskiih igrah. In morda bo ravno kdo izmed njih postal dobitnik že 50. jubilejne slovenske paralimpijske medalje.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov