Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 18. jan. 2022

TV Slovenija 1 • Tor, 18. jan.

Ogledali si bomo razstavo Helene Tahir v ljubljanski galeriji Ravnikar, v galeriji artKIT v Mariboru pa skulpturo iz kovinskih trakov kiparja Zorana Pozniča. Predstavili bomo nove prevode del francoske avtorice Yasmine Reza, v Klubu Cankarjevega doma pa prisluhnili .abecedi [ansamblu za novo glasbo].

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Čas je za to, da se ne zgodi vse hkrati, je rekel Albert Einstein. Pa tudi to, da je razlika med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo samo trmasta iluzija. Kaj torej sploh je čas? Kako in kam beži? Kje v času smo mi?

V branje dobivamo roman v pismih, ki je slovenski književnosti precej redek žanr. Napisala ga je Miriam Drev in ga poimenovala Od dneva so in od noči. Pisateljica je z učinkovito rabo pisemskega žanra osvetlila mnoge neosvetljene prostore v družinskih odnosih treh generacij in pokazala, kako pomembno je za notranjo osvoboditev soočanje s preteklostjo. Za prijetno bralsko presenečenje je poskrbela tudi Tadeja Krečič Scholten s prvencem, knjigo kratkih zgodb Nikoli ni prepozno. Naslovi zgodb so pogosto pregovori, katerih ustaljeno sporočilo avtorica spretno obrne in postavi v povsem novo luč.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserja: Magda Lapajne, Božo Grlj

Klasika, ki jo radi kuhajo povsod po svetu, bo tokrat dobila nove razsežnosti. Obarvana bo s sipinim črnilom, okusna bo zaradi lignjev in hobotnice, obogatili jo bomo s kompresiranim paradižnikom na krožniku pa ne bo niti ene rakove palčke. To bo rižota na kubik!

Tomi Trilar je velik poznavalec ptic in ljubezen do njih ohranja tudi pri svojem delu. Kot obročkovalec se je z njimi srečal že kot srednješolec. Pred tridesetimi leti je bil tudi eden od ustanovnih članov Društva za opazovanje ptic Slovenije.
Ko še danes obročka ptice na Ljubljanskem Barju, jih natančno pregleda in odstrani tudi morebitne zunanje zajedavce, kot so na primer klopi. Ti ga zanimajo tudi raziskovalno, zato jih išče in dodaja v muzejsko zbirko.
Zaradi večjega števila jelenjadi in srnjadi je danes klopov več kot nekoč in tudi okuženih je vse več. Slovenija sodi med države, kjer je verjetnost okužb, ki jih prenašajo klopi, izjemno visoka.
Posebno raziskovalno področje Tomija Trilarja pa so živalski zvoki, ki jih snema tako po Sloveniji, kjer je posnel več kot 150 vrst ptic in drugih živali, kot po svetu – kjer pa predvsem posluša in odkriva nove vrste škržadov.

Nekaznovano posilstvo. Skladi prevzemajo podjetja. Gremo na elektriko? Pomagamo Rajku Marselu. Slovenski "Hollywood".

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Papagaj lady Lavender umre in potrebno je organizirati njegov pogreb. Vse skupaj izpade precej bizarno. Lord Meldrum še vedno ni opustil ideje, da bi Teddyja poslal v malajsko džunglo na plantažo kavčuka ter ga tako odvrnil od služkinj.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

V četrtek, 6. januarja so pravoslavni kristjani praznovali »badnji dan«, dan priprav na božični dan, 7. januarja. Del pravoslavnih vernikov božič praznuje trinajst dni pozneje od katoliških in evangeličanskih, saj sledijo julijanskemu koledarju. Z našo kamero smo zabeležili praznično liturgijo v Makedonski pravoslavni skupnosti v Kranju. Slovesno liturgijo je vodil protoerej Mitko Gazinkovski.

Celjska Mohorjeva družba je tudi za leto 2022 izdala tradicionalni Knjižni dar. Redna zbirka najstarejše slovenske založbe je posebnost ne le v slovenskem, ampak tudi v svetovnem merilu. Že od samih začetkov je zasnovana tako, da prinaša v domove kakovostno branje za vso družino. Zbirko je predstavila urednica Saška Ocvirk.

Az adás a hódokról szól. A gyerekek ellátogattak a Mura folyó mellékágához, ahol meglesték a térségünkben élő hódok élőhelyeit. Séta közben sok érdekességet láttak: megrágott és kidöntött fákat, hódvárat és hódgátat.

Tema oddaje je bober. Otroci so obiskali pritok reke Mure, kjer so si ogledali življenjski prostor pri nas živečih bobrov. Med sprehodom so videli veliko zanimivosti: prežvečena in podrta drevesa, bobrišče in jezove.

Tedi in očka raziskujeta lastnosti stvari. Hitro ugotovita, da ni vse tako, kot se zdi. Tedi bi se rad igral, očka pa bi raje dremal. Izlet k reki in ribarjenje sta drugačna kot ponavadi, saj se Tedi noče pogovarjati. Zvečer, ko očka sinu pripravi čudovito kopel, bo moral sprejeti, da se Tedi noče kopati. Oba se bosta naučila, da življenje prinese trenutke, ki jih moramo preprosto sprejeti. Dokler sprejemamo druge, ni s tem nič narobe.

Tedi in očka imata skrivno nalogo. Skrivata se v grmovju in se pripravljata, da bosta vstopila v človeško hišo, kjer bosta opravila skrivno misijo. V hiši najdeta nekaj zelo skrivnostnih stvari, kot so kotliček na stranišču, televizor in detergent za pomivanje posode. Sama bosta morala odkriti, čemu služijo te stvari. Ves dan raziskujeta in odkrijeta številne zanimivosti. Ko zaključita misijo in dobro raziščeta hišo, si obljubita, da se bosta naslednje leto vrnila. Presenečena sta, ko se hiša nenadoma podre. Takrat ugotovita, da sta se mogoče grdo obnašala.

Ravnateljica Dreusova učitelju Keesu naroči, naj pripravi uro filozofije, in mu v pomoč posodi debelo knjigo. Kees jo zagnano prebira, naposled pa najde preprosto rešitev. Z učenci se odpravi na kmetijo, kjer vsak razišče, kateri živali je najbolj podoben.

Mister Twister II./ Nizozemska / 2020

v glavnih vlogah: Sanne Wallis de Vries, Leendert de Ridder

Chloe predlaga, da bi fantje posneli glasbeni video. Nathaniel mora sestro Molly odpeljati na koncert GHF. Zaveda se, da mu bo škodilo, če ga tam prepoznajo. Odloči se, da se bo zamaskiral. Ko ga na koncertu ujame kamera, se znajde v veliki zadregi. Medtem Oakley skrivaj piše SMS-e Myji iz GHF.


Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Evropski uniji ni več dovoljena uporaba okoli 4000 zdravju škodljivih kemikalij, ki jih vsebujejo črnila za tetovažo in trajna ličila. Med njimi je tudi izopropanol, ki ga vsebuje večina črnil. Kaj pomeni prepoved nevarnih kemikalij v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje? Koliko nevarnih kemikalij je sicer v ličilih? Kakšen je nadzor nad kozmetičnimi izdelki?

Ker Lud naredi usodno napako, poveljnica klana Tigrov postane Tara. Tib je prepičan, da bo imenitna. A njegovo navdušenje je kratko. Kmalu ugotovi, da je še večja tiranka kot Lud.

Na smetišču ovce najdejo dude, ki jih zamenjajo za bolnega emuja. Odločijo se, da bodo »emuja« negovale, dokler ne ozdravi, preden ga bodo spet spustile nazaj v divjino.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

S preiskavo DNK se potrdi, da Jakub ni Terezin in Martinov biološki sin. Tereza se s tem dejstvom noče soočiti. Drug otrok je ne zanima, rada ima Jakuba. Enako čutita tudi Olga in Karel, ki zaradi svojega temperamenta vse skupaj doživlja najsiloviteje. Dogovorijo se za srečanje na tekmovanju v motokrosu, kjer sodeluje tudi Tomáš. Tam se strinjajo, da nihče ne želi sprememb in da je glavno, da fanta nikoli ne izvesta resnice. Ko se Tomášu zgodi nesreča, pa na dan privrejo čustva in razum je potisnjen v ozadje.

KUKAČKY / The Swap / Češka republika / 2021 / NST
scenarij: Jan Coufal
režija: Biser A. Arichtev
v glavnih vlogah: Viktor Sekanina, Marek Adamczyk, Marta Dancingerová, Jiří Štrébl, Veronika Freimanová, Luboš Veselý, Antonín Mašek, Petr Kostka, Libuše Švormová, Theo Schaefer, David Novotný, Marek Frňka, Sabina Remundová, Darija Pavlovičová, Denisa Barešová, Michal Isteník

Zemlja je edini znani planet v vesolju z vodo na površju. Voda je omogočila nastanek življenja in civilizacije. A človeštvo zaloge pitne vode izčrpava in pomanjkanje vode že zdaj pesti štiri od desetih ljudi na planetu. V prihodnosti utegne to doleteti številne od nas. Marsikje se je odštevanje že začelo.

DAY ZERO / Velika Britanija / 2021 / Režija: Virginia Quinn in Kevin Sim

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:05
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Ogledali si bomo razstavo Taljenje v galeriji Jakopič v Ljubljani in prebrali prevod Descartesovega dela Strasti duše. Predstavili bomo Nepopolne zgodbe filmskega režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina, zanimala nas bo pa tudi interpretacija simbolnega imaginarija sodobne slovenske narodnozabavne glasbe.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pričevanje Jožeta Puglja iz Struške doline v Suhi krajini nas popelje v čas trpljenja in strahu, ki je zajel te kraje po tem, ko je spomladi 1942 na t. i. osvobojenem ozemlju partizanska vojska začela izvajati svojo oblast. Večina domačinov se je partizanov bala bolj kot Italijanov, ki so postali nasilni in nepredvidljivi šele po nastopu partizanskega gibanja. Okupacija in revolucionarno delovanje sta opustošila in razdelila struške vasi, ki si demografsko niso opomogle. Jože z veliko žalostjo pripoveduje o svoji mladoletni sestri, ki so jo mučili in ubili v Teharjah. Družina je tudi po vojni doživela kalvarijo. Sam je bil večkrat zaprt, vendar je ostal pokončen ter zvest svojemu prepričanju. Ustvaril si je družino in z ženo sta imela gostilno, ki je danes že v rokah mlajše generacije.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov