Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 17. jul. 2024

TV Slovenija 1 • Sre, 17. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Začenjamo z reportažo naše ekipe s festivala Pohoda, ki ga pripravljajo na letališču Trenčín na Slovaškem. Tokrat je potekal le en dan, saj so dogajanje prekinile hude nevihte. Ogledali smo si tudi pretresljivo razstavo fotografij vojnega fotoreporterja Alojza Krivograda - Futyja Iskal sem življenje, našel sem smrt. Ta koroški fotograf je izginil sredi vojne vihre v nekdanji Jugoslaviji, pri Foči leta 1992, zdaj pa bi dopolnil 60 let. V ljubljanski Galeriji Kresija smo bili na odprtju razstave Arjana Pregla Slikarske samosabotaže, v Equrni pa smo si ogledali kiparsko razstavo Jureta Zadnikarja in Boštjana Novaka Odmev odnosov.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Feliks je izgubil glas. Le kam je šel? In kje naj ga išče? Zmedi spozna, kako nastaja glas in zakaj ga izgubimo.

Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo izbor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v pretekli sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00!
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov.

Petošolci morajo izdelati model osončja, a videti je, da je nekdo spet pozabil na domačo nalogo. Pixiejinega modela ni, neki drug pa se je zmečkan znašel v košu. Toda Pixie vztraja, da je naredila prelep izdelek z rožnatimi planeti. Maudie gre po sledi nenavadne žogice z igrišča in razkrije, kdo si je prilastil Pixiejin izdelek.

Fantje delajo v okrepčevalnici in zdi se jim, da se jim uspeh še nikoli ni tako izmikal. Stvari še poslabša to, da Danu zmanjkuje denarja. Če ne bo dobil posojila, bo moral prodati okrepčevalnico, skupina pa bo izgubila prostor za vaje. Dan odide po posojilo in fantom prepove, da bi kuhali. Pa ga ubogajo?


Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

E-športna psihologinja Nuša že od mladih nog rada posluša slovenskega raperja z vzdevkom Nipke. A Nuša glasbenika ne bo zgolj spoznala, zdaj ima priložnost, da ga tudi navduši za svojo najljubšo igro, ki se imenuje Valorant! O tem, kaj imajo skupnega nastopi na glasbenem odru in tekmovanja v videoigrah ter kako se lahko igranje videoiger uporabi pri dobrodelnih dogodkih, v tokratni epizodi oddaje GG.

Tekstopiska in občasna učiteljica joge Eva popoldneve najraje preživlja v naravi, videoigre je ne zanimajo. Njen prijatelj Tinček pa ji želi ta svet prikazati z drugačnimi očmi oziroma z novimi, VR-očali. Zanjo izbere igro Half Life: Alyx. Kakšni bodo Evini prvi koraki po virtualnem svetu?

Preteklost ni negibna, temveč se ves čas spreminja, iz roda v rod popravlja, dopolnjuje in prilagaja potrebam časa.
Vsaka generacija po svoje pretehtava preteklost in jo meri po sodobnih nazorih, da bi s tem po svoje oblikovala prihodnost. V procesu nenehnega tehtanja preteklosti in sedanjosti vlogo ikon skupnosti prevzemajo vedno nove in nove osebnosti; sijaj njihovih imen se nenehno spreminja, v spremenjenih okoliščinah tonejo v pozabo in spet vstajajo ... Tako se je od sredine devetnajstega stoletja dalje spreminjala tudi podoba dr. Janeza Bleiweisa, urednika Kmetijskih in rokodelskih novic, ki je v drugi polovici devetnajstega stoletja odigral vodilno vlogo v slovenskem narodnem gibanju.
V oddaji pretehtamo očitke, da je bil konzervativen, predstavimo, kako iskrivo je komuniciral z bralstvom Kmetijskih in rokodelskih novic, kako je bil zaslužen za uveljavljanje nekaterih besed, ki jih uporabljamo danes, kako je gledal na poezijo in kakšen odnos sta imela s Francetom Prešernom. Zakaj so ga imenovali in imeli za »očeta naroda« že za časa življenja, v čem je pomen njegovega narodno buditeljskega prizadevanja in v čem pomen njegovega truda za narodovo omiko? Po poti Bleiweisovega življenja in dela nas vodi etnolog in antropolog dr. Božidar Jezernik.
Scenaristka oddaje : Tatjana Markošek, režiser: Franc Arko.

Blaž je kot strokovni svetovalec za več tednov odšel na Kitajsko v eno od tamkajšnjih velikih tovarn, Polona pa se odpravlja na strokovno srečanje arhitektov v Parizu. K Valič – Gromovim prihaja teta Lidija, Blaževa sestra, pesnica, ki sicer živi in ustvarja v Argentini. Otroci se vsak na svoj način pripravljajo na njen prihod, predvsem Dana ima spet svoje načrte. Lidiji se predstavi kot Tadeja, z namenom, da bi lahko nemoteno odšla na zabavo. Njeno lažno predstavljanje seveda povzroči kar nekaj zapletov in še sreča, da se v vsej zmedi znajde tudi Rogljeva ...

Osrednja gosta oddaje sta Gregor Ravnik, zmagovalec 42. festivala Melodije morja in sonca leta 2023, ter Elda Viler, ki bo spregovorila o izdani avtobiografiji (pisca Iva Gajiča) Elda – notranji naboj. Posebno pozornost namenjamo ansamblu bratov Poljanšek iz Tuhinjske doline, ki igra že 50 let. Ljudsko Nocoj pa, oh, nocoj bosta izvedla Gregor Ravnik in Steffy. V studiu Glasbenega pozdrava je tudi mlad dolenjski sestav Kvinta.
Voditelja: Andrej Hofer in Sandi Morel.

Avstrija še vedno v celoti ne zagotavlja pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, določenih v 7. členu Avstrijske državne pogodbe, podpisane pred 69 leti. Predstavniki manjšinskih organizacij opozarjajo na upadanje števila govorcev slovenskega jezika, prav tako še vedno niso postavljeni vsi obljubljeni dvojezični krajevni napisi. Kako na svojo prihodnost in obstoj gleda slovenska manjšina v Avstriji in kaj pričakuje od jesenskih parlamentarnih volitev v naši severni sosedi?

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Lukáš Pulko. Rom, ki se mu je nasmihala kariera poklicnega nogometaša. Preprečila jo je poškodba. Kljub temu Lukáš ni obupal nad nogometom. Z njim otroke rešuje pred mamili in pastmi ulice. Mu bo uspelo zgraditi nogometno igrišče v mestu Ústí nad Labem, kjer bi treniral otroke?

MIRKO BRATUŠA je ob stebre nekdanje samostanske cerkve v Kostanjevici na Krki postavil Hipokrite. Antropomorfne figure ob dotiku presenetijo, saj so ogrevane na telesno temperaturo. Na razstavi Grelci za vroče občutke so se jim pridružili kipi, ki toploto Hipokritov uporabljajo za lastno hlajenje. V velike keramične skulpture je skril zapleten sistem cevi in toplotno črpalko. Kipi lahko ustvarijo nenavaden obrat tudi tako, da se razletijo pred preveč radovednim opazovalcem.
Kiparja odlikuje odlično poznavanje materialov in tehnik, omogoča jima, da se podajata v področja skrajnih mej trdnosti, napetosti, da razmišljata v večjem merilu. Predvsem pa dopuščata materialu, da razvije svojo govorico. V dokumentarni seriji Zapeljevanje pogleda spremljamo ustvarjalne postopke in poskušamo izluščiti pomene, ki nam jih posredujejo avtorji s svojo pripovedjo.

Drama SNG Ljubljana končuje zadnjo, zgodovinsko sezono in se pred začetkom obnove seli v nove prostore na Litostrojski. Mala drama se poslavlja simbolno – s krstno uprizoritvijo katastrofične črne komedije Te igre bo konec dramatika in režiserja Matjaža Zupančiča. Ob slovesu so o tem intimnem prostoru nostalgično razmišljali njeni ustvarjalci in igralci Barbara Cerar, Branko Šturbej, Saša Tabaković in Marjana Brecelj.
V širokopotezni evropski koprodukciji, v kateri sodeluje tudi SMG, so na odru narodnega gledališča Emilia Romagna – v Areni del Sole v Bologni v režiji slovensko-italijanskega tandema ErosAntEros uprizorili Brechtovo Sveto Ivano Klavniško, v kateri nastopa tudi skupina Laibach.
Tik pred premiero smo obiskali Bologno in se pogovarjali z ustvarjalci.

Urednica in voditeljica Marjana Ravnjak

A Nagyító alatt című adásunkkal Petőfi Sándor emléke előtt tisztelgünk.

V oddaji Pod drobnogledom se bomo poklonili spominu na Sándorja Petőfija.

Zaradi članka, ki razkriva nečedne posle koncerna Grükon, se pri Steffenu oglasi odvetnik in zahteva, naj Steffen podpiše izjavo, da so v članku laži, ki jih je objavil, ker se je hotel maščevati podjetju. Steffen ne privoli v to in hoče uničiti vse dokaze ...
Amelie prosi Tima, naj jo nauči igrati polo.
Vanessa daje Robertu nasvete o boksu. Robert dvomi o njeni usposobljenosti, a kljub temu pride k njej na vadbo boksarske aerobike.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Legenda pravi, da je na koncu mavrice zaklad, zato se Cofek odloči, da ga bosta z mamo skušala najti. Na poti spozna, da je včasih pravi zaklad precej drugačen, kot si ga predstavljamo.

Boti se znajde sredi pisane džungle. Razigrani Žonglerko navdušeno žonglira z vsem, kar mu pride pod roke. Tudi Botija si privošči. Razstavi ga na drobne delce in z njimi žonglira. Boti se mora spet sestaviti, da bo lahko zbral vse podatke o njem.

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Pred 15 leti se je družina Brataševec iz Goriških Brd na podedovani kmetiji z vinogradi odločila, da namesto trte zasadijo oljke. Po letu 1920 so namreč oljke iz Brd zaradi pozebe skorajda izginile. In tako se je razvila blagovna znamka ekstra deviškega oljčnega olja VILLA EVA, sinova Timon in Kris pa zdaj vodita proizvodnjo in prodajo oljčnega olja. V sodobnem oljčnem nasadu imajo računalniško vodno podtalno namakanje iz vodne vrtine, ki je bogata z minerali, kar blagodejno vpliva na kakovost oljčnega olja. Ohranjanje biotske raznolikosti pa je eden glavnih ciljev pri pridelavi v oljčniku. Energija, ki jo vlagajo v trajnostno pridelavo prinaša tudi rezultate, zlate medalje za vrhunsko oljčno olje v Dubaju, London, Tokyju ter najvišje priznanje za ekološko ekstra deviško olje na BIOL v Italiji, kar je Villo Evo uvrstilo med 500 najboljših oljčnih na svetu.

V zadnjem obdobju smo na kolesarskih dirkah priča številnim padcem, ki se končajo s težjimi poškodbami. Ne izognejo se jim niti najboljši. Kaj je vzrok, kdo so krivci: vedno bolj tehnološko dovršena kolesa, kolesarji, ki se s sedemdeset in več kilometri na uro poganjajo po klancih navzdol, športni direktorji, ki iz zavetja avtomobilov še spodbujajo takšno divjanje, organizatorji, ki tekmujejo v tem, kdo bo postavil zahtevnejšo traso? Kako v tem spektaklu, ki ga v ozadju nedvomno poganja denar, v prihodnosti preprečiti ali vsaj zmanjšati število padcev in njihovih posledic. Nekaj odgovorov bosta v Dnevni sobi voditelju Tomažu Kovšci skušala ponuditi nekdanja vrhunska slovenska kolesarja Primož Čerin in Jani Brajkovič.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Drama s komičnimi primesmi. June Wilton je imela pred petimi leti možgansko kap, po kateri se je pri njej začela pojavljati demenca. Vseh pet let so zanjo skrbeli v domu, saj ni mogla ostati doma pri družini. Nekega dne pa se ji povrneta jasnost in zbranost misli, vrne se ji razum »v vsem svojem sijaju« … Ko od medicinskega osebja izve, da pri njih ni samo nekaj mescev, pač pa že dolgih pet let, želi nemudoma zapustiti dom in se odpraviti domov k svoji družini. Še toliko bolj, ker ji zdravnik pove, da stanje lucidnosti ne bo trajalo dolgo in se ji bo slej ko prej vrnila demenca. Ker June ne more kar oditi, se odloči pobegniti. Toda ko se po petih letih vrne domov, je tam vse postavljeno na glavo: stvari in ljudje …

JUNE AGAIN / AUSTRALIA / 2020
Režija: JJ Winlove / Scenarij: JJ Winlove / Igrajo: Noni Hazlehurst, Claudia Karvan, Stephen Curry, Di Adams, Wayne Blair, Peta Carolan, Otis Dhanji, Brendan Donoghue, Nash Edgerton, Pip Edwards, Jessica Feneley, Darren Gilshenan, Uli Latukefu, Steve Le Marquand, Amanda Maple-Brown, Paisley Motum …

Luka je 12-letni fant z mišično atrofijo. Njegovo telo vse bolj in bolj slabi, tako da zmore le še malo gibov in moči. Pred svojo usodo si ne zatiska oči, a se ji tudi ne predaja preveč. Zase noče niti pomilovanja niti usmiljenja. Luka nariše balon, s katerim poleti v fiktiven filmski animirani svet, kjer je s pomočjo filmske magije mogoče tako rekoč vse. Ker ne more najti svobode v fizičnem svetu in v telesnem gibanju, jo najde v domišljijskem svetu.

Ob risanju rdečega balona si zamišlja kako ga balon dvigne iz vozička in ga ponese v domišljijski svet, kjer hodi, skejta, igra košarko, plava in se na koncu brez slabih občutkov spet vrne na svoj invalidski voziček.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pred festivalom Plavajoči grad smo v slovenski Istri, natančneje v Truškah, obiskali Etno Histeria World Orchestra. Na Konservatoriju za glasbo in balet smo se udeležili mednarodnih baletnih mojstrskih tečajev s priznanimi gostujočimi pedagogi – ena od njih je Olga Smirnova, ki je trenutno primabalerina Nizozemskega nacionalnega baleta v Amsterdamu. Bili smo tudi v Pokrajinskem muzeju Maribor, ki aktivno poizveduje za deli slikarja Eduarda Linda, in na skupinski razstavi Punctum v ljubljanski Švicariji.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Mesec dni kasneje je Borut prisiljen k sodelovanju v kolesju Boža Kralja, Petra in Sabrine. Vse bolj osamljeni in zlomljeni Niki pa uspe z obnovo postopka glede Dušana Kalana.
Majda dočaka pogojni izpust iz zapora. Skupaj s Tomažem po dolgem času začenjata svojo novo skupno pot. Zaradi delovanja podtalnih struktur »čebelarja« se ta romanca lahko kmalu preobrne v kriminalko.
Boruta čebelar Božo dokončno priklene v njegovo podtalno strukturo, ko pred njega vrže šop fotografij, na katerih je z Niko. Borut trdi, da z njo nima nič, toda Božo mu ne verjame. Pred Nikino pisarno se pojavi davčna inšpekcija.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov