Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 17. jul. 2024

TV Slovenija 2 • Sre, 17. jul.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo izbor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v pretekli sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00!
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov.

V Šmartnem pri Cerkljah na Gorenjskem smo obiskali unikatno ekološko letovišče, kjer sta v ponudbi na prvih dveh mestih narava in mir. Lastnik Tomaž Bolka, ki prihaja iz gostilniške družine, je o takšnem posestvu sanjal že od svojega 18. leta. A je trajalo kar precej let, da je želje uresničil. Bilo pa je vredno vztrajati, saj je rezultat zanimiv in navdušujoč tudi iz arhitekturnega vidika.
Arhitekta sta dobila nalogo, da razmeroma majhno blokovsko stanovanje preuredita v sodobni dom za mlajši par, ki v stanovanju živi le občasno. Nova podoba je nastala ob zamenjavi inštalacij in z namestitvijo popolnoma nove notranje opreme. Poseben pečat pa sta vnesla s tem, da sta razkrila gradnik te zgradbe in mu namenila vlogo okrasnega elementa.
Kako opremiti novo stanovanje za starejši par, ki se je odločil udobje hiše z vrtom zamenjati za stanovanje blizu mestnega središča? Tak izziv ni bil prav lahek zalogaj, še posebno zato, ker sta lastnika želela v nov dom vključiti umetniška dela, na katera sta zelo navezana. Nastalo je stanovanje z zares bogato teraso; je dovršeno uravnotežen ambient, v katerem se prepletata igrivost in zrelost.

Val Gardena, ki leži na severozahodu Dolomitov, je obdana z množico alpskih pašnikov in mogočnih gora. Glavno mesto Ortisei s 6000 prebivalci je bilo nekoč zaspana vasica, danes pa je privlačno turistično središče – poleti za pohodnike, pozimi za smučarje. Tam živi tudi družina Bernardi, ki se preživlja z rezbarjenjem svetopisemskih kipcev, nekateri člani družine pa delajo tudi v turizmu. Sin Florian je tudi strasten kuhar, ki obožuje tradicionalne jedi in že od otroštva rad peče sladke dobrote, svoje znanje pa rad deli tudi z drugimi vaščani.

*****

Kitajska je leta 2008 v Pekingu pripravila 29. poletne olimpijske igre. Na njih so bili slovenski športniki ponovno odlični. Zlato medaljo je osvojil Primož Kozmus, srebrno Sara Isakovič in Vasilij Žbogar, bronasto pa Lucija Polavder in Rajmond Debevec. Vsi slovenski junaki nastopajo v enajsti oddaji Slovensko olimpijsko stoletje.

Dokumentarni film JURAK, KIPAR predstavlja kiparja, perfomerja, pobudnika festivala REPANNONIA in umetniškega gibanja boberizem, ki spodbuja povezovanje umetnikov v domačem in širšem družbenem okolju.

Jurakovo osnovno izrazno sredstvo je železo, ki ga kombinira z lesom, glino in drugimi materiali. V filmu spremljamo preobrazbo železa v umetniško stvaritev, od nabiranja odpadnih kosov do postavitve razstave v Galeriji Grad Beltinci in nazadnje na prodišču ob Muri. Z osnovno zgodbo se prepletajo vožnja iz Maribora proti Jurakovi delavnici v Logarovcih, na kateri se v pogovoru s sodelavcem zvrstijo podobe Jurakovega oblikovanja umetniškega interjerja, izbor njegovih del, od prikaza obsežne razstave v lendavski galeriji, kipa trubadurja v Sv. Juriju ob Ščavnici, do železnih štorkelj v Gornji Radgoni, panonske barke v Ključarovcih in kipov na Kogu. Kratek film ceste in svojevrstno potovanje od klasičnega obrtnika do uveljavljenega kiparja, zaznamovano s strastjo in predanostjo umetnosti. Scenarij Cvetka Bevc, režiser Primož Meško, snemalec in direktor fotografije Andrej Lupinc.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Pod mostovi kritično prikazuje življenje in stiske ljudi na robu družbe, posledice sistemske revščine in pretirane koncentracije kapitala.

Film postavlja v ospredje zgodbo dveh umetnikov, vdovca samohranilca in upokojenke. V skoraj nenehni socialni in ekonomski stiski živi osmina prebivalcev Slovenije. Kljub vsakodnevni borbi in volji je nenehno prisotna nemoč posameznika v borbi proti sistemu, ki je čedalje bolj zbirokratiziran, ki se vse hitreje oddaljuje od pojma in pomena socialne države. Film ne išče odgovorov, čeprav jih nekaj ponuja. Dokumentarni film Pod mostovi razgalja bedo zato, da bi očem nevidno postalo vidno.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V poletnih mesecih so konci tedna še posebej živahni, zato je tokratni Poletni večer namenjen veselicam.
V studiu so Blaž Švab, Nika Zorjan, Dejan Vunjak in Gašper Kastelic iz ansambla Vzrock. Voditelj: Andrej Hofer.

Film o francoskem plezalcu Philippu Ribieru, rojenemu z Rubinstein-Taybijevim sindromom je zgodba o samoti in iskanju smisla življenja.

Philipp Ribier je bil rojen na Martiniquu s težko genetsko okvaro, povzročeno z Rubinstein-Taybijevim sindromom. Njegovo telo je bilo ob rojstvu zelo iznakaženo. V štirih letih v bolnišnici je prestal 21 kirurških posegov na rokah in nogah. Kljub deformiranemu telesu ga je posvojila francoska družina. Pri 16. letih se je v šolskem poletnem taboru preizkusil v plezanju, ki ga je popolnoma prevzelo. Naslednjih 8 let se mu je zaradi plezanja življenje popolnoma spremenilo. Za Philippa je plezanje še posebej težko, saj z rokami ni sposoben narediti določenih gibov, poleg tega so skoraj pol krajše kot pri ostalih plezalcih. Kljub oviram je postal zelo dober plezalec in navdih drugim. Leta 2008 se je odpravil na turnejo Evolution tour, med katero je obiskal 18 držav po Evropi in predstavljal svoj način plezanja s težko okvaro telesa, da bi dokazal, da meje obstajajo samo v glavi. Prosto plezanje velja za enega najtežjih in najlepših športov in Philippe je nedvomno eden od njegovih junakov. Zgodba Philippa Ribiera scenarista in režiserja Jureta Breceljnika je pripoved o drugačnosti, človeški volji in premagovanju nemogočega.

Dokumentarni film opisuje življenje Elle Fitzgerald, ene največjih jazzovskih pevk vseh časov. Najprej si je želela postati plesalka, potem pa je leta 1934 zmagala na natečaju v gledališču Apollo in začela svojo pevsko kariero. Njena glasbena pot je trajala kar sedem desetletij in vključevala več žanrov, kot so swing, jazz, scat in bebop. Ellina glasba je zaznamovala 20. stoletje, polno rasizma in revščine. Kljub težkemu otroštvu je postala ena največjih ameriških zvezdnic.

ELLA FITZGERALD: JUST ONE OF THOSE THINGS / Velika Britanija / 2019 / Režija: Leslie Woodhead

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov