Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 27. sep. 2024

TV Slovenija 2 • Pet, 27. sep.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Tudi petkova jutra so najboljša v družbi oddaje Dobro jutro! Ob petkih vam podajamo ideje za izlete po Sloveniji, preverjamo setveni koledar ter vam skupaj z našimi kuharskimi mojstri ponujamo ideje za kosila. Delimo tudi gospodinjske nasvete, v posebni rubriki pa sprejemamo pozdrave in čestitke gledalcev za svoje bližnje. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Bernardo Žarn bosta v Dnevni sobi obiskala Katarina Habe, doktorica psihologije in komik Žan Papič. O tem, kako premagati tremo bosta govorila. Nasveti, triki in čisto praktični primeri, kako javni nastop izvesti čim bolje in zakaj popolna odsotnost vznemirjenja pred nastopom ni dobra.

Anton Papež in njegova hči Katarina Delor Papež sta pred enajstimi leti poslovno priložnost našla v kozjereji. V vasi Zavrhek na meji med Krasom in Brkini sta na podedovani kmetiji, na kateri so pred tem imeli konje, začela rediti koze, v sosednji vaši Škoflje pa sta uredila še butično mlekarno. Oboje ob pomoči družine in štirih zaposlenih danes vodi Katarina, diplomirana biokemičarka ter magistrica menedžmenta in mednarodnega poslovanja. Trenutno skupaj s še dvema poslovnima partnerjema redijo 250 koz molznic, iz kozjega mleka pa pridobivajo jogurt, skuto, sirotko in različne sire. Odločitev za kozjerejo in lastno mlekarno se je izkazala za pravo poslovno priložnost, saj gre za izdelke z visoko dodano vrednostjo, pravi mlada podjetnica. Največ jih prodajo v trgovskih verigah in zadružnih trgovinah po Sloveniji, blagovna znamka BeKa – B kot brkinska in K kot koza – pa postaja cenjena tudi pri zahodnih sosedih.

Podnebnim spremembam, veliki grožnji našega časa, ne ubeži prav nič. Ogrožene so tudi umetnost, kultura in zgodovina, s tem pa tudi naša identiteta.
Na robu Trnovskega gozda nad Vipavsko dolino je pred dobrimi 400 leti nastala Vas Predmeja. Tu so se zaradi gozdnega bogastva naselili ljudje in vzljubili skopo pokrajino, v kateri ni vira čiste pitne vode, so pa burja in nizke temperature.
V Hrvaškem Zagorju se že nekaj let vije pot Ksaverja Šandorja Gjalskega, pisatelja z začetka 20. stoletja.
Družbena omrežja naj bi ljudi pehala v osamljenost. Vas Škedenj pa z izzivom, da se primerjajo s fotografijo s spleta, dokazuje, da ni vedno tako.

Kočija kraljice Elizabete II., njena ladja, prvi satelit v vesolju Sputnik 1 in tudi najnovejši sateliti ter denimo 55 km dolg most pri Hóngkongu so iz aluminija. Aluminij je kovina moderne dobe. Je lahek, žilav in koven, nemagneten in težko vnetljiv. Uporaben je v transportu, gradbeništvu in energetiki. V avtomobilih, zgradbah in elektroniki je po svetu vgrajenega 80 kg aluminija na prebivalca. Tudi v Sloveniji, v Kidričevem, smo nekoč pridobivali aluminij. Danes ga tam reciklirajo. Odpadni aluminij lahko v celoti recikliramo, pri čemer ne izgubi nobene svoje lastnosti. Za reciklažo se porabi le približno 5 % energije, ki bi jo porabili za njegovo proizvodnjo. Izdelke iz aluminija po navadi vlivamo, posebne oblike pa lahko tudi natisnemo s 3D tiskalnikom. Takrat dobi aluminij nove lastnosti.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Kdaj je smiselno iti v korenito prenovo hiše, takšno, ki dodobra predrugači zunanjost in notranjost... in kdaj je bolje podreti in zidati na novo? Včasih imajo prvo besedo čustva, glavni argument pa je stanje hiše. Zaradi predanih lastnikov in zelo natančne arhitektke je nastala čisto nova, sodobna hiša, čeprav iz 70-ih let.
Kadar lastnik pokliče arhitekta z željo, naj mu opremi stanovanje, ki je bilo pravkar zgrajeno, se arhitekt znajde pred izzivom, kako upoštevati obstoječe stanje, ki si ga je zamislil nekdo drug. Stanovanje je del večjega objekta v središču Ljubljane, v katerega so se prvi stanovalci vselili šele lani. Zdaj ponuja veliko sloga, udobja in vabljive razglede.
Ni skrivnost, da so v Sloveniji v zadnjem obdobju zrasle luksuzne vile, katerih vrednost dosega več milijonov. A le redke od njih imajo okolico tako urejeno, kot bi pričakovali glede na zasnovo objekta in njegovo notranjost. V središču Ljubljane smo vstopili na vrt vile, kjer sta vila in vrt nastajala sočasno, z roko v roki, v usklajenem sodelovanju med arhitektko in oblikovalko vrtov.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Jure Kravanja, ki se je šele v svojih štiridesetih letih začel zanimati za fotografijo. Hobi se je hitro razvil v strast in način življenja. Njegovo delo je osredotočeno predvsem na abstraktno, arhitekturno in krajinsko fotografijo. Pred desetimi leti je v praksi udejanjil idejo o fotografiji kot diagnostičnem, terapevtskem in izraznem sredstvu in jo izvajal kot kreativni terapevt v Kliničnem psihiatričnem centru Polje, Ljubljana.

V prepričljivem remiksu filmov Cezar mora umreti in Zboristi blesti francoski komik Kad Merad, tokrat prvič v resnejši vlogi.

Étienne je igralec, a že dolgo ni stal na odrskih deskah. Trenutno vodi gledališko delavnico za zapornike. Njihova nadarjenost ga preseneti in odloči se, da z njimi na oder postavi Beckettovo igro Čakajoč Godota. Ko dobi dovoljenje, da zapornike popelje na turnejo po francoskih gledališčih, Étienne zaživi svoje sanje. Veliki finale bo njihov nastop v legendarnem pariškem Odéonu.

Film, postavljen v sodobno Francijo, je navdihnila resnična zgodba švedskega režiserja Jana Jönsona, ki je v osemdesetih letih s skupino zapornikov v švedskem zaporu uprizoril slovito Beckettovo dramo. Načrtovano premiero v Göteborškem mestnem gledališču pa so morali odpovedati, saj so igralci pobegnili. Samuel Beckett je novico komentiral z besedami: »To je najboljša stvar, ki se je zgodila igri, odkar sem jo napisal.«

Originalni naslov: UN TRIOMPHE
Leto produkcije: 2020
Država: Francija
Žanr: dramska komedija
Režija: Emmanuel Courcol
Scenarij: Emmanuel Courcol, Thierry de Carbonnières in Khaled Amara po zgodbi Jana Jönsona
Igrajo: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Marina Hands

Decembra 1991 je Sovjetska zveza nenadoma popolnoma razpadla, z njo vred pa tudi državne ustanove in družbene norme, ki so dolgo uravnavale življenja prebivalcev. Osebne zgodbe pričevalcev razkrivajo, kako so to silovito spremembo, ki velja za eno izmed glavnih prelomnic v novejši zgodovini, doživeli državljani Sovjetske zveze.

COLLAPSE, THE DISSOLUTION OF THE SOVIET UNION / Francija / 2021 / Režija: Denis Sneguirev

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov