Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 4. okt. 2024

TV Slovenija 2 • Pet, 4. okt.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Tudi petkova jutra so najboljša v družbi oddaje Dobro jutro! Ob petkih vam podajamo ideje za izlete po Sloveniji, preverjamo setveni koledar ter vam skupaj z našimi kuharskimi mojstri ponujamo ideje za kosila. Delimo tudi gospodinjske nasvete, v posebni rubriki pa sprejemamo pozdrave in čestitke gledalcev za svoje bližnje. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Pozdravljeni v Dnevni sobi Televizije Slovenija! V udobju Dnevne sobe bodo kolegi različnih uredništev gostili znane osebnosti in cenjene strokovnjake, se z njimi pogovarjali o dilemah vsakdanjega življenja, svetovali o različnih življenjskih temah, komentirali trende in družbene fenomene.

Brata Luka in David Sanzin sta zamejska Slovenca, ki sta strast do ekološkega in biodinamičnega kmetovanja spremenila v resen posel. Leta 2014 so se v družinskem podjetju kot prvi in še danes edini v Italiji najprej lotili obdelovanja 10 hektarov nasada aronije, posel pa so kasneje razširili še na pridelavo in predelavo jabolk, grozdja in ječmena. Danes obdelujejo okrog 19 hektarov zemlje, v Fari ob Soči, naselju blizu Gorice, pa so pred petimi leti postavili še pivovarno.

To je zgodba o dveh sinovih burje, kraškem ovčarju Krasu, pastirskem psu in slovenskem volku, znamenitem Slavcu, začetniku volčjega tropa.

V Sloveniji živi skoraj 300.000 psov, od tega le še 900 kraških ovčarjev. Kraški ovčar ali kraševec je zadnja slovenska avtohtona pasma. Film spremlja Krasa od skotitve in pastirske male šole v psarni Pižmohtova v Cerkljanskem hribovju do kmetije Kržič nad Podpečjo, kjer pri enem letu postane pastirski pes in dobi svojo čredo. Film pa pripoveduje o še enem sinu burje – slovenskem volku. Vzporedna zgodba predstavi znamenitega Slavca, ki se je leta 2012 podal na 1000 kilometrov dolgo pot do Verone v Italiji, kjer se je po 130 letih spet oblikoval volčji trop. V filmu Krasa po starodavni pastirski metodi najprej vzgaja Emil Pižmoht, pravi šepetalec psom, na kmetiji Kržič pa ga prevzame mladi in nadarjeni Jožef Kržič, ki ga z očetom pripelje do konca pastirskega uka. V svet volka in po Slavčevi sledi vse do Verone gledalce popelje biolog dr. Miha Krofel, ki velja za enega največjih slovenskih in evropskih poznavalcev velikih zveri. V slovenskih gozdovih danes živi le še okrog 100 volkov.
Dokumentarni film Sinovi burje je nastal v produkciji Astral film v koprodukciji z RTVSLO in s podporo SFC. Scenarist in režiser je bil Miha Čelar, koscenarist Blaž Vehovar, direktor fotografije pa Rožle Breg.

Slovenski magazin je mozaična 25-minutna oddaja v nemškem, angleškem in italijanskem jeziku. Predstavlja Slovenijo, zanimive aktualne dogodke, kulturne in zgodovinske znamenitosti dežele ter njene privlačne značilnosti. Opozarja na gospodarske dosežke in turistične zanimivosti, posebno pozornost pa namenja različnim področjem bogate izvirne slovenske ustvarjalnosti.

V oddaji bomo spremljali operacijo 56-letnega bolnika, ki so mu s pomočjo robota odstranili rakavo prostato. Po vsem svetu robotsko pomoč pri operacijah uporablja približno 3 % zdravnikov. V UKC Ljubljana so najprej začeli z urološkimi posegi, danes ga uporabljajo tudi za abdominalne in ginekološke operacije. Robotske operacije lahko opravljajo na daljavo. Kitajski kirurgi so letos v Rimu upravljali robota, ki je operiral pacienta v 8000 km oddaljenem Pekingu. To pa ni edina prednost teh operacij. Kako so operacije s pomočjo robota izboljšale rezultate zdravljenja?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Tokrat bomo les spoznali še na en način in sicer na najbolj izpostavljeni površini naših domov, v vlogi, kjer ga premalo cenimo, čeprav se je v njej stoletja odlično obnesel. Govorimo o zunanjem ovoju, ki ga tvorijo skodle. Gremo v objem neokrnjene narave, v razkošno namestitev, ki ne tekmuje z lepotami okoliške kulise, temveč jih s svojo prisotnostjo le še nadgradi. Edinstvena pa ni le kulisa, ki daje obiskovalcu občutek, da bi se vršacev lahko kar dotaknil, temveč tudi v skodle odet objekt, ki je zrasel na mestu nekdanjega počitniškega doma.
Potrkali smo na vrata mladega oblikovalca unikatnega izdelanega lesenega pohištva. Potreba po tem, da si opremi dom, je Jana Bariča spodbudila k temu, da je kar sam poprijel za orodje in se lotil izdelave lesenega pohištva. Diplomirani arhitekt urbanist je tako svoje poslanstvo našel v rokovanju z lesom, njegovi estetsko dovršeni kosi pa so bili doslej deležni že številnih domačih in tudi tujih priznanj.
Vajeni smo, da so vrtovi, ki nastanejo ob pomoči strokovnjakov, seveda v sodelovanju z lastniki, polni vsebine, domišljeni in trajnostno naravnani. Pri snovanju takih vrtov avtorji upoštevajo specifike lokacije, podnebja, lege zemljišča, predvsem pa želje in zahteve naročnikov. Vse navedeno velja tudi za vrt, ki smo ga obiskali v bližini Ljubljane. Njegova posebnost je v tem, da je nastal po načrtu krajinske arhitektke, vendar ob odsotnosti lastnikov.

Kakih petinpetdeset milijonov Američanov pravi, da so uporabniki konoplje, prizadevanja za njeno legalizacijo pa so vse bolj izrazita v vse več ameriških zveznih državah. Čeprav mnogi verjamejo v njene koristne, celo zdravilne učinke, jo zvezna vlada razvršča ob bok heroinu, njena kriminalizacija pa je izrazito nesorazmerno prizadela temnopolte skupnosti. Dokumentarna oddaja razišče tako tveganja, ki jih prinaša uporaba konoplje, tudi npr. možganom v razvoju, kot spodbudne rezultate pri zdravljenju npr. epileptičnih napadov in posttravmatske stresne motnje.

THE CANNABIS QUESTION / ZDA / 2021 / Režija: Sarah Holt

Zabavno črno komedijo, pravzaprav film ceste, z iskrivimi dialogi in neverjetno zgodbo je navdihnilo življenje tetraplegika Anthonya Philpota.

Trije invalidni moški iz manjšega ameriškega mesta zbežijo pred svojimi pretirano skrbnimi starši v bordel v Montrealu. Tam želijo izgubiti nedolžnost in hkrati dokazati, da so lahko samostojni. Na poti do novih življenjskih izkušenj jih spremlja negovalka in šoferka Sam. A pot je polna preprek, tako fizičnih kot duševnih.

Originalni naslov: COME AS YOU ARE
Leto produkcije: 2019
Država: ZDA
Žanr: črna komedija
Režija: Richard Wong
Scenarij: Pierre De Clercq, Erik Linthorst
Igrajo: Grant Rosenmeyer, Hayden Szeto, Ravi Patel, Gabourey Sidibe

Srednji vek je bil čas križarskih vojn. Leta 1212 so se na več kot tisoč kilometrov dolgo pot odpravili tudi otroci, da bi brez orožja osvobodili Božji grob v Jeruzalemu izpod oblasti Saracenov. Nemške otroke je vodil deček prerok Nikolaj iz Kölna, francoske pa mladi pastir Štefan iz Pariza. Podali so se na nevarno pot čez Alpe v Sredozemlje. Tam naj bi se morje razdelilo, da bi po suhem prišli v Sveto deželo.

1. del:
Je zgodba o otroškem križarskem pohodu pravljica ali zgodovinsko dejstvo? Kdo so bili otroci, ki so se ga udeležili? Kateri viri poročajo o pohodu? Kako je z njim povezan sveti Frančišek Asiški? Na ta vprašanja nam bodo pomagali odgovoriti različni strokovnjaki, ki raziskujejo njegovo zgodovinsko ozadje.

THE CHILDREN'S CRUSADE / DER KREUZZUG DER KINDER / LA CROISADE DES ENFANTS / Nemčija / 2020 / Režija: Martin Papirowski

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov