Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 16. jul. 2024

TV Slovenija 2 • Tor, 16. jul.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo izbor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v pretekli sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00!
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov.

Gostja Marina Lukšič Hacin,
direktorica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, ZRC SAZU.

*****

Atene so leta 1896 pripravile prve moderne olimpijske igre. Na vrsti so bile spet leta 2004. Slovenski športniki so osvojili štiri medalje. Nosilce teh in tudi druge slovenske udeležence iger v Grčiji boste slišali v deseti oddaji iz cikla Slovensko olimpijsko stoletje.

Majhnih avtomobilov s štirikolesnim pogonom na trgu ni prav veliko. Tokrat smo vozili suzukija, ki že dolga leta navdušuje tudi po cestah slovenskega hribovja, pa ne samo s tem, ker zmore, temveč tudi, ker je hkrati zabaven.
Protiutež malemu suzukiju je veliki toyota land cruiser. Avto, ki pelje po prav vseh cestah sveta. Mi smo ga preizkusili v škotskem narodnem parku; tistemu, ki navdušuje tudi kraljevo družino. Tam namreč takšne robustneže uporabljajo vsakodnevno.
Oddajo zaključi mala Oplova corsa. Pogledali smo v zgodovino corsinega marketinga, obudili smo namreč namišljeno rock skupino CMON.

Dokumentarni film o 70-letni zgodovini Zveze prijateljev mladine Slovenije prek spominov številnih prostovoljcev ponuja pester prerez sedmih desetletij ključnih dosežkov te krovne humanitarne organizacije in njenih številnih društev za lepše, spodbudnejše otroštvo.
Zgodba ZPMS sega v 50. leta prejšnjega stoletja, ko so se z namenom zagotavljanja kakovostnega razvoja otrok začela ustanavljati društva prijateljev mladine. Takrat se je pokazala tudi potreba po krovni organizaciji, ki bi združevala vse ključne udeležence – društva, starše, vzgojitelje, učitelje, strokovnjake s področja vzgoje, izobraževanja in zdravstva – ter politične in druge ustanove opozarjala na potrebe odraščajočih ter podajala ključne usmeritve za razvoj tega področja. Tako je bila 1. marca 1953 ustanovljena Zveza Prijateljev Mladine Slovenije.
Čeprav je ZPMS najbolj znan po humanitarnem delu, so njegove dejavnosti vedno segale čez te okvire; cilj je bil napredek v vsem, kar je povezano z vzgojo, zdravjem in izobraževanjem otrok. ZPMS je bil gonilna sila za uvedbo ugodnosti, ki se danes zdijo samoumevne: vrtci, počitniške kolonije, porodniški dopust, pediatrična oskrba dojenčkov in otrok, šolska prehrana, igrišča, knjižnice, šole v naravi, vzgojne posvetovalnice, štipendijski skladi, podaljšano bivanje in še več.
Pod okriljem ZPMS so med drugim nastali projekti Obiski dedka Mraza (od leta 1949), Teden otroka® (1954), Mladi raziskovalci zgodovine (1969), Bralna značka (1970), Otroški parlamenti® (1990), TOM telefon® (1990), Pomežik soncu® (1999) in Evropa v šoli (2005). V okviru socialno-humanitarnega programa Eno srce® so lani prek sedmih skladov pomagali 5169 družinam.
Bogat nabor arhivskih posnetkov v filmu nas popelje v čas začetkov zveze po drugi svetovni vojni, v obdobje razvoja in delovanja sistema za skupnost do prehoda v novo družbeno ureditev, potrošništvo in individualizem, ki odpirajo nove izzive in narekujejo drugačen način dela zvez in društev prijateljev mladine. Kljub prilagoditvam na družbene in politične spremembe pa je ZPMS ohranil cilje, vrednote in načela, ki so bili postavljeni pred 70 leti in v drugem sistemu.
Scenarij, režija: Maja Pavlin
Film je nastal v izvedbi ART7 ter koprodukciji ZPMS in RTV Slovenija.

Ko so se v podjetju Cult pred več kot 20 leti odločili, da bodo izdelovali svoja kolesa, so se jim številni dvomljivci najprej smejali. Od takrat so jih izdelali že več kot 20.000; z njihovimi športnimi kolesi so kolesarji tekmovali celo na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Pred tremi leti jim je uspel še en podvig – predstavili so novo športno električno kolo, ki je v celoti plod slovenskega znanja in skupnega razvoja več slovenskih podjetij. Domel, denimo, je razvil močan in zanesljiv motor, ki sodi v sam vrh ponudbe električnih pogonskih sistemov na svetu. Cultova skupina devetih zaposlenih se je v zadnjih 15 letih specializirala tudi za servis vzmetenja in distribucijo kolesarskih komponent za vrsto blagovnih znamk, še naprej pa razvija tudi lasten program e-transportnih koles Krpan, ki jih med drugim uporablja že na tisoče poštarjev v osmih evropskih državah, in avtomatiziran sistem izposoje njihovih koles v mestih.

Drama, triler. Ovdovela Elin se z otrokoma, malim Urlikom in nekoliko starejšo Storm, odpravi na ribolov. Ko ju za trenutek izgubi izpred oči, se zgodi najhujše: Ulriku zdrsne na skalah, pade med valove in utone. Elin priteče do svojih otrok prepozno. Storm je hotela pomagati mlajšemu bratcu, a brezuspešno. Mama in hčerka se morata spopasti s posledicami družinske nesreče in najti pot iz te tragedije. Elin ob strani stoji sestra in zdi se, da se stvari spet postavljajo na svoje mesto, ko pride do neljubega dogodka med rojstnodnevno zabavo otrok. Storm na zabavi napade sošolko, ker je ta izjavila, da je Storm sama porinila bratca v reko. Dogodek se sprva zdi plod otroške domišljije in zlobe, a črv dvoma začne počasi glodati tudi med odraslimi.

STORM / NOR / 2022
Režija: Erika Calmeyer / Scenarij: Johan Fasting / Igrajo: Ane Dahl Torp, Ella Maren Alfsvåg Jørgensen, Ane Skumsvoll …

Komična drama po resničnih dogodkih. Ko na Kitajskem rojena Američanka Billi izve, da je njena babica Naj Naj hudo zbolela, se vrne v domovino svojih prednikov, v kitajsko mesto Čangčun. Tam odkrije, da se je vsa družina odločila babici zamolčati diagnozo in tudi dejstvo, da je pred njo le še nekaj dni življenja. Namesto tega priredijo improvizirano poroko, ki naj bi ponovno združila svojce, razseljene v tujini. Medtem ko se Billi seznanja z družinskimi pričakovanji in vrednotami, ugotovi, da je razlogov za slavje veliko. Med drugim ima priložnost, da spet odkrije deželo, ki jo je zapustila kot otrok, ter spozna neupogljivi duh njene babice in družinske vezi, ki ljudi povezujejo tudi z neizrečenim …


THE FAREWELL / SLOVO / ZDA, KITAJSKA / 2019

Scenarij in režija: Lulu Vang / Igrajo: Šudžen Džao, Avkvafina, Š Majo, Hung Lu, Hung Lin, Ci Ma, Diana Lin, Jang Švedžjan, Becca Khalil, Jungbo Džjang, Han Čen, Aoi Midzuhara, Šjang Li, Hungli Lju, Šimin Džang, Džing Džang, Džinhang Lju, Ši Lin …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov