Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 25. jul. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 25. jul.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V današnjem poletnem jutru se bomo spomnili obletnice Kolumbovih potovanj, svetovala nam bo logopedinja, v studiu pa bomo gostili tudi pajke in škorpijone. Vabljeni v družbo jutranjikov, z vami bodo Veronika K. Žajdela, Katja Treer, Andrej Geržina in Goran Obradović.

Posnetek koncerta iz Centra ubrane kulture Kino Šiška, kjer je svoj novi glasbeni projekt predstavljal vsestranski koncertni harmonikar Marko Hatlak v sodelovanju s svetovno priznanim srbskim violinistom, ki živi in deluje v Ameriki, Stefanom Milenkovichem. V svojo glasbeno navezo, ki se naslanja na tradicijo tanga sta povabila še dva energična jazzovska glasbenika, pianista Marka Črnčca in kontrabasista Luko Herman Gaiserja. Ob izdaji nove zgoščenke z naslovom Tango Compás je kvartet predstavljal strastno in temperamentno tango glasbo različnih avtorjev v lastnih aranžmajih. Na koncertu se jim je pridružila tudi gostujoča vokalna in plesna spremljava.

V krstilnici Janeza Krstnika v Piranu si lahko do konca septembra ogledate dela akademskega slikarja Ganija Llalloshija. Prav tam so razstavljene najnovejše slike iz serije Nostalgije. Navdihnili so jih čilimi – preproge z značilnimi albanskimi tradicionalnimi vzorci. Gani Llalloshi je namreč diplomiral na Likovni akademiji v Prištini, nato pa v Ljubljani končal podiplomski študij – in ostal. Novi dom si je ustvaril na Obali. Proti stereotipom o Albancih kot slaščičarjih in prodajalcih sadja se bori s samoironijo in samosvojim likovnim izrazom.

Eden bolj duhovitih motivov na panjskih končnicah upodablja kmeta, ki vsak na svojo stran vlečeta ubogo kravo, medtem ko jo odvetnik pridno molze. Odvetništvo je eden tistih poklicev, ki nenehno buri ljudsko domišljijo. Redko pa se vprašamo, kaj sploh pomeni biti v vrtincu spora – poklicno. V dokumentarnem filmu Paragraf št. 1 svoje življenjske zgodbe, razmišljanja, anekdote in dileme razkrivajo najvidnejši slovenski odvetniki in odvetnice.

Priseljenca sta v upanju na boljše življenje odšla v Katar, vendar ju je tam čakala drugačna usoda. Dokumentarni film prikaže nečloveške delovne razmere in smrti med delavci, ki so gradili več milijard vredno infrastrukturo za svetovno nogometno prvenstvo leta 2022.

Društvo Reks in Mila deluje na širšem območju Medvod že 10 let. Ob tej priložnosti smo se o skrbi in odnosu do živali pogovarjali z ustanoviteljico in gonilno silo društva, Mojco Furlan. Milan Vogrin se je z ekipo sprehodil po Krajinskem parku Rački ribniki – Požeg in odkril veliko tamkajšnjih zanimivih živalskih prebivalcev. V Tropski hiši v Celju tokrat spoznavamo gade. Opozarjamo na hidracijo mačk v poletnih mesecih in svetujemo, kako jim lahko pitje tekočine bolj priljubimo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

ZASTIRANJE GREDE
Andreja Preložnik ima ob ekološki kmetiji tudi nekaj gredic okoli hiše. Čez poletje jih zastira z domačo slamo, koreninske vratove rastlin pa pusti nezakrite. Še ene od prednosti zastiranja je tudi manj plevela na gredi.

ODSTIRANJE IN OBOD IZ KAMNOV
Zgodi pa se, da je kdaj dežja preveč. Prst je preveč namočena, kar bi lahko škodilo tudi paprikam. Andreja s kamenčki pokaže zanimiv način, da se zemlja pod zastirko čimprej posuši.

PODKVASTA GREDA PO PRENOVI
Podkvaste grede ob sejmišču v Gornji Radgoni so permakulturne in biodinamične. Lani novembra so na 3 grede nasuli kompost in posadili prezimno zelenjavo. Tokrat Fanči Perdih in Tomislav Gjerkeš sadita zelje, ohrovt in poletne solate.

OMLETA S ČESNOVIMI CVETNIMI POGANJKI
Za okusen, hranljiv obrok je Andreja nabrala nekaj česnovih cvetnih poganjkov. Vmešala jih je v razžvrkljana jajca, začinila, preden jih postreže, pa skoči še na visoko gredo po drobnjak.

navrtu@rtvslo.si

Film Naš Triglav govori o mitski gori, o njeni zgodovini, ki je bila predmet tekmovanja med narodi, ki živijo v Julijskih Alpah.

Pripoveduje o prvem vzponu na Triglav, o ljudeh, ki živijo z njim in ob njem, zgodbo simbola, ki je del identitete Slovenije.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos posvečen Tadeju Hrušovarju.
Spominjamo se ga kot izjemnega glasbenika, skladatelja in pevca, ki je bil član legendarnih zasedb Bele vrane in Pepel in kri, za katero je napisal skladbo Dan ljubezni.
Ob Simfoničnem orkestru in Big Bandu RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla bodo nastopili: Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, skupina Pepel in kri, trio Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija ter posebna gostja Ditka Haberl.

V tokratni oddaji preizkusimo novo generacijo Volkswagnovega passata, avta z več kot 50-letno zgodovino in primerjamo kultiviranost treh na pogled enakih, a tehnično zelo različnih peugeotov 208, potem pa v delavnici spoznamo delovanje blagega hibrida. Oddajo zaokroži električni volvo EX99, serijsko opremljen z lidarjem, napravo, s katero avto bistveno hitreje in natančno zazna stoječe in premikajoče predmete, hkrati pa omogoča tudi samodejno vožnjo.

Film je nastal po sijajnem in globoko humanem romanu Frišta, v katerem je avtorici Petri Procházkovi uspelo po zaslugi osebne izkušnje izjemno sočutno popisati prizadevanja afganistanskih žensk za emancipacijo v posttalibanskem obdobju.

Ko se Hera, Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibanskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja. Dedek feminist, posvojeni deček, ki jo osupne s svojo inteligentnostjo, in Frišta, ki bi storila vse, da bi ubežala nasilnemu možu. Hera kot vse druge ženske v družini nosi burko in se, kadar pridejo gostje, skrije v omaro. Kmalu najde službo pri Američanki Heidi, ki pa težko razume način življenja afganistanskih žensk in še manj, zakaj kdo ne bi hotel, da ga zahodnjaki rešijo.

Originalni naslov: MY SUNNY MAAD
Leto produkcije: 2021
Država: koprodukcija
Žanr: animirani film
Režija: Michaela Pavlátová
Scenarij: Ivan Arsenjev, Yaël Levy
Glasovi: Zuzana Stivínová, Martha Issová, Hynek Čermák, Ivan Trojan

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. A lahko poskusimo. Priti bližje, čisto blizu, od blizu, včasih preblizu.
Zakaj se vse več opazujemo, se retorično sprašuje antropolog in raziskovalec družbenih fenomenov ter tehnologij v okviru SAZU, ki sam sebi pravi profesionalni voajer. Pravica do zasebnosti, ki je do nedavnega veljala za temeljno vrednoto demokracije, se v sodobnem svetu raztaplja kot najstničino ličilo. Dr. Podjed se s pisateljico Vesno Milek od blizu pogovarja o pogledih velikega brata, instant zvezdništvu, vplivnežih, o zasvojenosti z všečki in novih sistemih nadzora.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov