Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 18. avg. 2024

TV Slovenija 2 • Ned, 18. avg.

V Glasbeni šoli v Žalcu so letos že peto leto pripravili srečanje kitarskih orkestrov Slovenije. Idejna vodja srečanja je prof. Marija Alatič, ki ji je s prirejanji le tega uspelo, da je zanimanje za kitarske orkestre zraslo in postalo del učnega načrta tudi v drugih glasbenih šolah po Sloveniji. Letos se je povabilu odzvalo že dvanajst kitarskih orkestrov in ansamblov iz glasbenih šol po vsej Sloveniji.
V petem delu se predstavljata kitarska orkestra z dolgoletno tradicijo in izkušenimi glasbeniki: Kitarski orkester Ljudmila Rusa (Umetniški vodja: Ljudmil Rus) in Kitarski ansambel Akademije za glasbo v Ljubljani (Umetniški vodja: Tomaž Rajterič).

Vokalna akademija Ljubljana je bila ustanovljena septembra 2008 in jo sestavlja od šestnajst do dvajset izkušenih zborovskih pevcev iz vse Slovenije. Leta 2009 je na 57. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Arezzu v Italiji prepričljivo zmagala v vseh štirih prijavljenih kategorijah ter osvojila še veliko nagrado. Slednja je Vokalno akademijo Ljubljana kot prvi moški zbor v zgodovini 15. maja 2010 v Varni popeljala še do zmage na Tekmovanju za veliko nagrado Evrope. Leta 2011 so v Arezzu prejeli še prestižno nagrado Guidoneum award 2011 za izjemne dosežke in doprinos k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu. Vztrajni in predani umetniški vodja in dirigent skupine pevcev je maestro Stojan Kuret. Pod njegovim vodstvom so se domači publiki predstavili v napolnjeni Cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Na svoj nastop so povabili gostujoči glasbenici, pianistko Mojco Prus in sopranistko Martino Burger.

Istra z okolico je prava zakladnica, o čemer pričajo tudi tamkajšnji prebivalci in kultura. Njeno bogastvo se razkriva v izjemni umetniški, arhitekturni, zgodovinski, književni in kulinarični dediščini. Oddaja Istra z okolico je z gosti v studiu in reportažami pravi kalejdoskop, ki v gledalcih prebudi radovednost, da si zaželijo to pokrajino bolje spoznati, hkrati pa jih spodbuja k odkrivanju naravnih lepot in človekovih stvaritev, o katerih pričajo tisti, ki v obmejnih krajih živijo ali jih imajo preprosto radi.

»Smo nomadska družina,« pravi nekdanji košarkar Jaka Lakovič, ki zadnja leta deluje kot trener. Po koncu bogate športne kariere se je podal v Barcelono, se nato preselil v nemški Ulm, trenutno pa živi in dela na kanarskem otoku Gran Canaria. Na vsaki od teh postaj si je ustvaril svoje gnezdo in vedno so ga na poti poleg žene Elene in treh otrok spremljali tudi najljubši kosi pohištva, luči, slike ... A pravi pristan družine Lakovič bo vedno Ljubljana, tudi zato so si nasproti hiše njegovih staršev postavili svoj »srčni« dom.
Majhno stanovanje v mestu ob Dravi je lastnik s pomočjo očeta in z zgolj 5000 evri vložka pred sedmimi leti prenovil in opremil skladno bivališče, ki se zdaj ponaša s toplino, preprostostjo in neko razgibano, igrivo energijo.
Z leti so lastniki vrta spoznali značilnosti lege, nekatere pomanjkljivosti prvotne zasaditve, pa tudi to, koliko časa lahko namenijo negi vrta. Vrt, ki ga bomo predstavili, je strokovno preureditev doživel več kot deset let po nastanku.

Sezona počitnic je pred vrati, tako smo se posvetili počitniškim vozilom, najprej avtodomom. Poklepetali smo s servisnim svetovalcem o tem, katere okvare pogosto povzročijo avtodomarji začetniki. Sklopke namreč še zdaleč niso edina težava.

Na primeru dacie jogger, opremljene s posteljo in šotorom, smo preverili, kje v Sloveniji smemo prespati v avtu izven kampa oziroma kje smemo kampirati.

Postelje pa smo lahko deležni tudi v priljubljenem terencu dacia duster; preizkusili smo predstavnika nove generacije, ki ga uporabljajo tudi gorski reševalci.

Ljubka in duhovita znanstvenofantastična stop animacija

V tihem mestecu Mossingham strmoglavi skrivnostno vesoljsko plovilo. Iz njega izstopi navihana vesoljčica Lu-La, ki lahko posnema različne zvoke in z mislimi premika stvari. Bacek Jon opazi priložnost za zabavo in jo predstavi svoji ovčji čredi, ki jo Lu-La očara s svojimi nezemeljskimi močmi. Bacek Jon pomaga novi prijateljici najti njeno izgubljeno vesoljsko ladjo. Nihče pa ne sluti, da jim je za petami skrivnostna vladna agencija za lov na nezemljane.

Izvirni naslov: A SHAUN THE SHEEP MOVIE: FARMAGEDDON / Koprodukcijski film, 2019 / Režija: Will Becher, Richard Phelan / Scenarij: Mark Burton, Jon Brown, Richard Starzak

Slovenska nogometna reprezentanca na tem evropskem prvenstvu piše zgodovino: prvič se je uvrstila v izločilne boje velikega tekmovanja. Po treh tekmah brez poraza v skupinskem delu je zdaj na vrsti nov velik izziv: Portugalska. Reporter tekme bo Urban Laurenčič.

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

Posnetek opere Philipa Glassa, enega najvplivnejših ameriških skladateljev poznega 20. stoletja, ki ga povezujemo predvsem z glasbenim minimalizmom. Ehnaton je tretja opera po vrsti iz skladateljeve portretne trilogije o moških, ki so spremenili svet. Zgodba ohlapno sledi vzponu in padcu faraona Ehnatona, ki je vladal v 14. stoletju pred našim štetjem in je znan predvsem po odpravi čaščenja več bogov v korist samo enega, boga sonca Átona. Zbor in orkester Metropolitanske opere vodi Karen Kamenšek, ameriška dirigenta slovenskih korenin.

Vsepovsod po svetu so domači ljubljenčki del družine. Z njimi si delimo dom, toda ali jih v resnici dobro poznamo? V tej seriji se bomo poglobili v njihova življenja in tako razkrili marsikaj, kar so do zdaj skrivali. Spoznali bomo osupljive živali z vsega sveta in z napredno tehnologijo pokazali, kaj vse zmorejo.

1. del
Lastniki domačih živali se radi pogovarjajo s svojimi ljubljenčki. Toda ali res razumemo, kaj čutijo, mislijo in nam sporočajo? V tem delu si bomo ogledali različne osupljive tehnologije, ki omogočajo sporazumevanje med živalmi in človekom – od psa, ki zna pritiskati na gumbe z besedami, do papige, ki se je naučila ukaniti digitalnega hišnega pomočnika, da na nakupovalni seznam doda jagode.

THE SECRET LIFE OF OUR PETS / Velika Britanija / 2021 / Režija: Tom Peppiatt

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Glavna junaka Igor in Rosa že desetletja živita pod isto streho, vendar bolj ali manj vsak zase. Ločeno doživljata travmatično smrt hčerke in ta Roso še precej bolj oddalji od življenja kot Igorja. Vendar pa se začnejo odvijati dogodki, ki ju ponovno združijo.
Scenarij in režija: Katja Colja // Igrajo: Boris Cavazza, Lunetta Savino, Branko Đurić Đuro, Anita Kravos, Maurizzio Fanin, ...

Monumentalna večurna saga italijanskega avtorja Luchina Viscontija govori o življenju Ludvika II. Bavarskega, ki je vladal od leta 1864 do svoje smrti leta 1886. Ludvik je bil bratranec cesarice Elizabete (Sissi). Veljal je za enega najbolj ekscentričnih srednjeevropskih vladarjev, podpiral je umetnike, obsedal ga je Richard Wagner, posnemal je Sončnega kralja in dobil več nazivov: Labodji, Pravljični in Nori kralj. Zaradi domnevne duševne bolezni je bil odstavljen s prestola in le nekaj dni zatem umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Krožijo pa tudi teorije, da so ga zaradi ekstravagantnega življenjskega in vladarskega sloga ter prevelike potrošnje umorili.

1. del:
Pobožni Ludvik Bavarski gre tik pred kronanjem k spovedi. Ponižno posluša duhovnika in obljubi, da bo ostal skromen in da bo okoli sebe zbral velike ume in slavne umetnike. Ludvik na prvem sestanku kot edini nujni ukrep omeni, da je treba v deželo pripeljati Richarda Wagnerja. Toda Wagner beži pred upniki, zato ga je težko izslediti. Prvi minister Ludviku svetuje obisk toplic, kjer sta tudi avstrijski cesar in njegova žena Elizabeta.

Izvirni naslov: LUDWIG / Koprodukcijska nadaljevanka, 1973 / Režija: Luchino Visconti / Scenarij: Luchino Visconti, Enrico Medioli, Suso Cecchi D'Amico / Igrajo: Helmut Berger, Romy Schneider, Trevor Howard

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov