Janša je pripravljen razkriti pogodbe o nakupu svojih nepremičnin. Bodo drugi kandidati ravnali enako? Foto: BoBo
Janša je pripravljen razkriti pogodbe o nakupu svojih nepremičnin. Bodo drugi kandidati ravnali enako? Foto: BoBo
Zoran Janković
Kako visoko posojilo je bilo Jankoviću odobreno za nakup delnic Mercatorja, ostaja skrivnost. Foto: MMC RTV SLO
Janševe nepremičnine
Janša pripravljen pogojno razkriti vse pogodbe

Na MMC-ju smo se na glavne kandidate za položaj predsednika vlade Janeza Janšo (SDS), Boruta Pahorja (SD), Gregorja Viranta (Lista Virant) in Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) obrnili z vprašanji o izvoru njihovega premoženja v povezavi z nepremičninami.

Janša: Moje premoženje je popolnoma v skladu s prihodki
Kot smo danes že sporočali, se je postavilo vprašanje, kako je do svojih nepremičnin prišel Janez Janša in kako je povezan s podjetjem Imos. Janša je na 'brifingu' z novinarji danes pojasnil, da je za stanovanje na Komenskega ulici odštel 250 tisoč evrov. "Moje premoženje je popolnoma v skladu s prihodki, ki sem jih imel v zadnjih 30 letih. Moja prva zaposlitev je bila pred tridesetimi leti in od takrat trdo delam. Vse moje premoženje, če odštejete kredite, je vredno manj kot dvodnevni strošek kašnega japija v Ljubljani," je zatrdil.

V nadaljevanju je pojasnil, da je pripravljen v prihodnjih dneh zbrati vse pogodbe v povezavi z nakupi svojih nepremičnin in preostalega premoženja ter jih predstaviti javnosti, vendar pod pogojem, da to storijo tudi vsi drugi kandidati, ki se potegujejo za mesto predsednika vlade.

"Določite kraj in čas po vaši izbiri. Prinesel bom te pogodbe in vam jih pokazal, ampak zahtevam, da so tam tudi gospod Janković in drugi tako imenovani kandidati za mandatarja, ki naj prav tako prinesejo svoje pogodbe za 10, 20 let nazaj in tudi dokazila o izvoru premoženja za nakup kakšnih 13 milijonov evrov v delnicah v slovenskih podjetjih in preostalega premoženja, ki ga tokrat nihče ne omenja," je zatrdil Janša.

O tem, da je stanovanje kupil od podjetja Imos v času, ko naj bi to izdatno poslovalo z državo, pa je Janša povedal, da je Imos na trgu že več desetletij in da že ves čas posluje z državo, pa tudi z Mestno občino Ljubljana ter podjetjem Taxgroup, zato po njegovem mnenju tukaj ni mogoče najti nobenega ozadja.

Na vprašanje, zakaj stanovanja na Mesarski ulici ni vpisal v zemljiško knjigo, pa je Janša odgovoril, da se je ob zaključku posla leta 2010 z agencijo dogovoril, da bo vpis izvedla, vendar mu ni uspelo dostaviti vseh potrebnih dokumentov, da bi to storila, čeprav, kot pravi, ni sicer nobene ovire za ta vpis.

"Tudi zakon ne določa roka za vpis nepremičnine. Če pogledate slovenski pravopis, je nepremičnina prepisana, ko se sklene pogodba, ko se overi in ko se plačajo davščine. Vse te podrobnosti boste lahko prebrali tudi v pogodbah. Ni vam jih treba iskati nezakonito, tako kot očitno dela lobist Šetinc," je še dodal.

Virant na posojilo, Pahor s prihranki
Na Viranta smo naslovili vprašanja o financiranju njegove hiše v Dobu pri Domžalah. "Družinska hiša v Dobu je edina nepremičnina g. Viranta, za katero je v letu 1998 vzel kredit, ki ga je že poplačal," so nam sporočili iz njegove stranke, na vprašanja, kako visoko je bilo posojilo, pri kateri banki so mu ga odobrili, kaj je zanj zastavil in pod kakšnimi pogoji je bilo posojilo odobreno, pa nam niso odgovorili.

Pri Pahorju nas je zanimalo, kako je prišel do treh četrtin stanovanja v Ljubljani, katerih lastnik je. "Delež, ki ga je pri nakupu stanovanja prispeval predsednik vlade Borut Pahor, je bil kupljen s privarčevanimi sredstvi. Borut Pahor in Tanja Pečar sta 28. 10. 2009 od prejšnje lastnice Anke Macura Petrovič kupila stanovanje Cesta v mestni log 5, Ljubljana. Stanovanje, 80,49 m2, + parkirno mesto, 12,27 m2, sta kupila za 195.000 evrov, Borut Pahor je lastnik treh četrtin, Tanja Pečar pa ene četrtine stanovanja," so nam pojasnili v SD-ju.

Jankoviću hipoteka na hišo
Tudi Jankovićeva hiša je povezana s posojili. Toda pri njem je zgodba nekoliko drugačna. Ko je namreč kupoval delnice Mercatorja, je vzel posojilo, ki mu ga je banka odobrila na podlagi hipoteke na hišo. Prav zato smo ga vprašali, kolikšen je bil celoten znesek posojila, ki so mu ga odobrili, ali je zanj res zastavil hišo, koliko je bila vredna hiša, kdo mu je odobril posojilo in pod kakšnimi pogoji ter kolikšen je bil mesečni obrok odplačevanja posojila. Želeli smo namreč izvedeti, ali ni morebiti odobreno posojilo presegalo vrednosti zastavljene nepremičnine, kot je to znano pri številnih tajkunskih posojilih.

Odgovorov na zastavljena vprašanja nismo prejeli, med nastajanjem tega članka pa nas je poklicala njegova svetovalka za odnose z javnostmi Nataša Pelko, ki nam je povedala to, kar smo pravzaprav že vedeli, da je Janković leta 1998 vzel posojilo za nakup delnic Mercatorja, da je zanj zastavil hišo in da je posojilo že poplačano.

Ključna vprašanja so tako pri Jankoviću še zmeraj ostala neodgovorjena. Ob tem velja spomniti, da Janković javnosti kljub našim večkratnim prošnjam ni želel razkriti poročila o premoženju, ki ga je poslal na protikorupcijsko komisijo.

Janševe nepremičnine
Janša pripravljen pogojno razkriti vse pogodbe