Ljudmila Novak je prepričana, da znajo povezovati tradicionalno, konzervativno s sodobnim. Foto: BoBo
Ljudmila Novak je prepričana, da znajo povezovati tradicionalno, konzervativno s sodobnim. Foto: BoBo


Predsednica stranke Ljudmila Novak je poudarila, da so zadovoljni, da jim je s kampanjo uspelo zbuditi volivce, in dodala, da se jim vrata v parlament odpirajo. Cilj - doseči 10 odstotkov - je dosegljiv, pravi. Ne moremo soditi, ali je naš program najboljši, je pa uresničljiv, meni Novakova. Stanje v Sloveniji se lahko izboljša s trdim delom, vizijo in prepričanjem, da Slovenija krščansko demokracijo potrebuje, tako Novakova, in lahko se vrnejo tudi v parlament.

Novakova: Levica pokazala svoje, naj se umakne
"Pomladno vlado je možno sestaviti, tudi zato ker je leva vlada dokazala, da ne zna pripraviti primernih ukrepov za rešitev krize. Zato se nam zdi najbolj demokratično, da druge stranke pokažejo, kakšne rešitve imajo za prihodnost," je dejala predsednica NSi-ja.
Ob tem je na vprašanje, ali bo vlada pomladna, če bo v njej stranka Gregorja Viranta, odgovorila, da če bodo pomladne stranke (SDS, SLS, NSi) dosegle dovolj dober izid, ne bo potrebe po še kaki drugi stranki. Pogajanja z drugimi strankami bodo v igri le ob morebitnem manku glasov.
Tonin: Volivcem se ni treba bati pomladne vlade
"Volivcem želim sporočiti, naj se ne bojijo pomladne vlade. Očitno prihaja tretja pomladna vlada in se je lahko vsi skupaj veselimo. Razloga za strah ni, razumem pa levico, da z ustvarjanjem strahu spodbuja njihove volivce, da gredo na volitve," je dejal podpredsednik stranke Matej Tonin.
Meni, da levica nima pravih ljudi, ki bi jih predstavili v kampaniji, zato ji ostane le ustvarjanje strahu pred pomaldno vlado. Za slednjo pa je ključen rezultat NSi-ja, saj zgolj zmaga SDS-a ne bo dovolj.
Nujnost dobrega rezultata se po njegovem kaže tudi v tem, da če bi predsednik republike Danilo Türk zavrnil podelitev mandata za sestavo vlade zmagovalcu volitev, potem je nujno, da imajo pomladne stranke v parlamentu 45 glasov. Tako bi lahko zavrnile Zorana Jankovića kot mandatarja "in da se po letu 2008 znova lahko vrne v vlado slovenska pomlad", je prepričan Tonin.