Geslo, ki ga (trenutno) uporablja stranka SNS, je:
Geslo, ki ga (trenutno) uporablja stranka SNS, je: "V bistvu smo najboljši!" Foto: BoBo
Zmago Jelinčič Plemeniti
v SNS-u zagotavljajo, da tudi po vstopu v EU še naprej "opozarja na pasti in nevarnosti izgube nacionalne identitete". Foto: BoBo

SNS je nastal 17. marca 1991 (letos je praznoval svojo 20-letnico) in bil najuspešnejši na prvih volitvah po osamosvojitvi (leta 1992), ko je dobil 12 sedežev v državnem zboru. A ta sestava ni zdržala do konca mandata, saj je predsednik stranke Zmago Jelinčič sedem poslancev izključil iz stranke. Vzrok naj bi bil v različnih pogledih na narodnoosvobodilni boj.

Štiri leta pozneje je bil volilni izid precej slabši, z nekaj več kot tremi odstotki glasov so si priborili le štiri parlamentarne sedeže, podobno pa je bilo tudi leta 2000. Leta 2004 je stranka dobila šest poslanskih sedežev, vendar so slabo leto pred volitvami 2008 trije poslanci stranko zapustili. Od jeseni 2008 so poleg Zmaga Jelinčiča v parlamentu sedeli še Bogdan Barovič, Srečko Prijatelj, Silven Majhenič in Miran Györek. Ker je bil Prijatelj v času mandata pravnomočno obsojen, ga je v poslanskih klopeh nadomestila Sara Viler.

"Edina stranka, ki ni nikoli izdala svojih volivcev"
SNS je stranka, ki "slovi" po svojih provokativnih stališčih - predvsem, kadar gre za vprašanja odnosov s sosednjimi državami (zlasti Hrvaško), vprašanja manjšin, Cerkve, Evropske unije in Nata. Sami se imajo za stranko, ki "je pravzaprav edina, ki nikoli ni izdala svojih volivcev, ki je vedno govorila resnico, vedno vztrajala na svojih osnovnih izhodiščih in venomer zagovarjala dobrobit Slovenk in Slovencev in naših državljank in državljanov".

Ob 20-letnici ustanovitve stranke so med drugim obljubili: "Še naprej bomo ostali na začrtani poti, še naprej bomo vest slovenskega parlamenta, še naprej bomo opozarjali na napake in odstirali pod preprogo pometene nečednosti, ki jih je žal v naši domovini še vedno preveč."

Na čelu stranke že 20 let Jelinčič
Predsednik stranke je že od ustanovitve, kot omenjeno, Zmago Jelinčič Plemeniti. Rodil se je 7. januarja 1948 v Mariboru, nato pa se kmalu preselil v Ljubljano, kjer je obiskoval osnovno in srednjo šolo. Študiral je na fakulteti za farmacijo in se nekaj časa preživljal tudi kot baletni plesalec. Velja za strastnega zbiralca orožja, športnega pilota in numizmatika. Med drugim je ustanovil podjetje za proizvodnjo naravnih zdravil, napisal več knjig o numizmatiki in knjigo Kozmetika iz rastlin, ukvarja pa se tudi s parapsihologijo.

Zmago Jelinčič velja za človeka, ki rad in pogosto zbuja pozornost - znan je po svojem ostrem jeziku, pa tudi po izjavah, ki pogosto mejijo na nestrpne. Večkrat je prišel navzkriž z zakonom - med drugim je bil obsojen zaradi organiziranja kraje muzejskega orožja iz zbirk Narodnega muzeja - sam ob tem pravi, da je šlo za montiran sodni proces.

Pozneje so mu sodili tudi zaradi sodelovanja pri poskusu umora, a so ga oprostili, lani pa so ga kriminalisti preiskovali zaradi suma, da se je z nekdanjim ministrom za kmetijstvo Milanom Pogačnikom dogovarjal o kupčiji: zemljišče za letalski muzej v zameno za podporo SNS-a pri interpelaciji zoper Pogačnika zaradi afere bulmastifi. Obtožnice proti njem sicer niso vložili.

Manj ministrstev, strožji nadzor nad delom uradnikov
V programu za prihajajoči mandat SNS obljublja reformo javnega sektorja (število ministrstev bi zmanjšali na 10) in ukinitev državnega sveta. V stranki se zavzemajo za reforme v javnem sektorju (nova plačna reforma, sistem "odpuščanja nesposobnih javnih uslužbencev, predvsem raznoraznih nepotrebnih in neučinkovitih vodij"), spremembo davčne zakonodaje (med drugim predlagajo ponovno uvedbo petih dohodninskih razredov) in zakona o socialnovarstvenih prejemkih. S spremembo zakonodaje bi znižali izdatke za verske skupnosti. Predlagajo tudi prepoved nekontrolirane prodaje podjetij v državni lasti, omejitev gradnje trgovskih centrov, odpravo vseh oblik dela na črno, nasprotujejo pa gradnji šestega bloka TEŠ, saj so prepričani, "da gre za eno od največjih finančnih mahinacij".

Posebno pozornost so v SNS-u pri pisanju programa namenili tudi starejšim in mladim. Menijo, da bi moralo biti merilo za polno upokojitev zgolj dopolnjena delovna doba v višini 40 let (ali višja), starost pa pri upokojitvi ne bi smela igrati nobene vloge. Mladim slovenskim družinam (najstarejši član ne bi smel biti starejši od 35 let) bi za pet let omogočili brezplačna stanovanja, sočasno pa bi poostrili tudi nadzor pri oddajanju stanovanj (skrbi jih predvsem oddajanje na črno). Pomislili so tudi na najmlajše (in njihove starše) - uvedli bi namreč popolnoma brezplačne vrtce za vse otroke.

Za ukinitev omejitev hitrosti na avtocestah
V zvezi s prometom se zavzemajo za čimhitrejšo izgradnjo hitre ceste (v okviru 3. razvojne osi), za znižanje po njihovem mnenju absolutno previsokih kazni za prometne prekrške in za ukinitev najvišje dovoljene hitrosti na avtocestah. Policija mora, po njihovem mnenju, nehati "biti inkasantska ustanova, ki zgolj polni državni proračun". V stranki so prepričani še, da bi bilo treba malo popraviti ustavo - predvsem glede trajnega mandata sodnikov (uvedli bi osemletni mandat z možnostjo "obnovitve licence").