Predsednik Liste Virant Gregor Virant je še zmeraj prepričan, da bo njegova lista na volitvah uspešna. Foto: BoBo
Predsednik Liste Virant Gregor Virant je še zmeraj prepričan, da bo njegova lista na volitvah uspešna. Foto: BoBo
Virantovi prihodki

Virant je pojasnil, da gre za 18.777 evrov, ki jih je danes vrnil v državni proračun. Zatrdil je, da je s tem zanj zgodba končana in da se bo usmeril le še v pozitivno kampanjo, saj po njegovem država v tem trenutku potrebuje rešitve, ne afer. Poudaril je, da je zakonitost njegovega hkratnega prejemanja nadomestila in pogodbenega dela v letu 2009 preverjala tudi Kosova komisija, ki je po njegovih besedah ugotovila, da je vse potekalo zakonito in po pravilih.

Virant je na novinarski konferenci sicer dejal, da se je po koncu ministrovanja leta 2008 namerava vrniti na Fakulteto za javno upravo, vendar je fakulteta zaposlitev pogojevala s habilitacijo Univerze v Ljubljani, zato se je odločil, da uveljavi funkcionarsko nadomestilo. Kot pravi, takrat ni mogel vedeti, kdaj bo pridobil habilitacijo in ali bo dobil morda kakšno drugo delovno mesto.

Po njegovih besedah se je nato postopoma začelo povpraševanje po njegovem pedagoškem in svetovalnem delu tako doma kot tudi v tujini. Kljub raznim nasvetom, naj ustanovi s. p. doma ali v tujini, se je odločil, tako Virant, da vsak evro, ki ga je zaslužil, prikaže kot dohodek in zanj plača prispevek v Sloveniji.

Virant: Očitki so nastali zaradi tega, ker sem delal
"Lahko bi sedel doma, se v miru pripravljal na vrnitev v profesorsko službo, ne delal nič drugega in državo stal 61.762 evrov. Če bi tako ravnal, ne bi nikoli poslušal očitkov. Očitki so nastali zaradi tega, ker sem delal," je pojasnil.

Virant je v nadaljevanju pojasnil, da je leta 2009 prejel nadomestilo v neto višini 36.483 evrov, država pa je v tem letu zanj plačala 25.279 evrov prispevkov, kar pomeni, da je bil skupen strošek davkoplačevalcev 61.762 evrov.

Virant: Ocenil sem, da je odgovorno, da zadevo razčistim
Istega leta je z naslova pogodbenega dela v proračun vplačal 21.431 evrov akontacije dohodnine in še 21.553 evrov poračuna, saj se je na informativni izračun pritožil zaradi prenizko obračunanih davkov. Razliko med prejetim nadomestilom in plačano dohodnino ter zneskom prispevkov (18.777 evrov) je sklenil z donacijo vrniti v proračun.

Za ta korak se je odločil zaradi dvomov o pravilnosti njegovega ravnanja. "V teh dneh sem se polno zavedal, kako veliko zaupanje imajo ljduje vame in v mojo integriteto in da pričakujejo od mene ravnanje po najvišjih standardih. To me je pripravilo do poglobljenega razmisleka. Ocenil sem, da je odgovorno, da zadevo razčistim in vrnem v proračun celoten znesek stroška, ki so ga imeli davčni zavezanci z mano v letu 2009," je zatrdil.

Virantovi prihodki