Stranke protestirajo zaradi izbire gostov v oddaji. Foto: MMC RTV SLO
Stranke protestirajo zaradi izbire gostov v oddaji. Foto: MMC RTV SLO
Ksenija Horvat Petrovčič
"Pravila še ne veljajo, ker bodo kandidatne liste znane šele 9. novembra in 11. novembra imamo pri nas šele žrebanja vrtnih redov predstavitev," pravi odgovorna urednica informativnih programov na TVS. Foto: MMC RTV SLO

V četrtek bodo v studio Pogledov Slovenije sedli Janez Janša, Gregor Virant, Zoran Janković, Borut Pahor, Karl Erjavec in Radovan Žerjav ter soočili svoje programe in stališča. To je razburilo stranke Zares, LDS in SNS, ki so prepričane, da soočenje "predstavlja vsaj zlorabo, če že ne kršitve 6. člena zakona o volilni in referendumski kampanji".

Zato so o tem obvestili Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve, trdijo pa tudi, da takšne odločitve niso v skladu z mednarodnimi standardi demokratičnih volitev ter predstavlja diskriminacijo njih in drugih neparlamentarnih strank in list.

"V Zares - socialno liberalni, LDS in SNS se zavedamo, da za redne informativne in druge oddaje RTV Slovenija veljajo tudi med volilno kampanjo merila informativne pomembnosti. Kljub vsemu ocenjujemo, da so avtorji, oblikovalci in pripravljalci pogovorne aktualno-informativne oddaje Pogledi Slovenije ravnali v neskladju s Pravili in navodili RTV Slovenija za volilno kampanjo," so zapisali.

Sem-Si: Favorizirajo določene nove stranke
Pripombe imajo tudi v Stranki enakih možnosti Slovenije. Obrnili so se na Organizacijio za varnost in sodelovanje v Evropi in predsednica Elena Pečarič jim je sporočila, da se na RTV Slovenija favorizira neparlamentarne stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, Državljansko listo Gregorja Viranta in ter Stranko za trajnostni razvoj Matjaža Hanžka.

Na RTV-ju se kampanja začne 14. novembra
A odgovorna urednica informativnega programa na Televiziji Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič poudarja, da pravila RTV-ja za poročanje v času volilne kampanje začnejo veljati šele 14. novembra, do takrat pa na televiziji oddaje pripravljajo izključno po uredniški presoji in tako tudi izbirajo goste. "Tako kot vedno, pa mora biti uredniška presoja osnovana na profesionalnih kriterijih. Oddaja Pogledi Slovenije ni niti v najmanjši podrobnosti sporna," je dodala.

Predvolilna soočenja se bodo sicer na TV Slovenija začela po 15. novembru, konec tega tedna pa bodo opravili žreb vrtnega reda predstavitev strank.