V Lipi zagovarjajo vrednote moderne socialne politike, demokratičnega družbenega pristopa, uspešne gospodarske asociacije in domovinskega interesa. Foto: MMC RTV SLO
V Lipi zagovarjajo vrednote moderne socialne politike, demokratičnega družbenega pristopa, uspešne gospodarske asociacije in domovinskega interesa. Foto: MMC RTV SLO

LIPA je stranka modernega pogleda, pokončne drže in močne volje.

Stranka Lipa
Jelinčič in Peče še kot kolega
Glavni razlog za odhod treh poslancev iz SNS-a in posledična ustanovitev stranke naj bi poleg neusklajenosti znotraj poslanske skupine bila tudi preveč popustljiva drža predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča do vlade. Foto: MMC RTV SLO

Za razliko od preostalih strank naj bi Lipa gradila na širini in vsebini. Lipa se namreč predstavlja kot stranka, ki verjame v človeka in v kateri bodo gradili pozitivne vrednote, pravične, demokratične in solidarne družbe, ki zagotavljajo enake možnosti in priložnosti za vse državljanke in državljane. Delati želijo politiko, ki jo vodita želja in vizija.

Zagovarjajo vrednote moderne socialne politike, demokratičnega družbenega pristopa, uspešne gospodarske povezave in domovinskega interesa. Želijo razviti Slovenijo, ki naj bo stabilna in mirna država, v kateri bo prijetno živeti.

Nastanek iz spora med Pečetom in Jelinčičem
Stranka Lipa je najmlajša parlamentarna stranka, nastala iz razkola Slovenske nacionalne stranke, katero so 6. januarja letos zapustili trije poslanci: Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac.

Načrtovano je bilo, da bi iz stranke izstopil tudi Bogdan Barovič, ki pa se je po zelo kratkem času “premislil”. Poslanska skupina SNS se je tako prepolovila, saj je namesto na začetku izvoljenih šestih poslancev ostala le s tremi. Odpadniška trojica je kmalu ustanovila društvo Lipa, v začetku marca pa so že oblikovali stranko, h kateri je pristopilo tudi mnogo drugih članov SNS-a. Marca je bila oblikovana tudi poslanska skupina.

Kako močan je spor z nekdanjo stranko, priča tudi to, da nima nobeden izmed treh poslancev na spletni strani stranke Lipa v biografiji zapisano, da je kakor koli sodeloval z SNS-om.

Razlogi: Od Jelinčičevi popustljivosti Janši do "Saškota"
Glavni razlog za odhod treh poslancev iz SNS-a in posledična ustanovitev stranke naj bi poleg neusklajenosti znotraj poslanske skupine bila tudi preveč popustljiva drža predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča do vlade. Jeličič pa je nato dejal, da se lahko Peče ravno predsedniku vlade Janezu Janši zahvali za to, da je postal podpredsednik državnega zbora. Če bi bil tako načelen, bi moral Peče po Jelinčičevem mnenju ponujeno mesto zavrniti.

Vrh ledene gore pa so trenja v stranki dosegla v nenavadnem sporu. Na Jeličičevi rojstnodnevni zabavi naj bi namreč Pečeta dolgoletni član stranke poklical “Saško”. To naj bi ga tako razburilo, da je po besedah Jelinčiča zahteval, naj dotična oseba zapusti stranko ali pa bo to storil sam.

B. K.

LIPA je stranka modernega pogleda, pokončne drže in močne volje.

Stranka Lipa