Vsoto porabljenih sredstev stranke razkrijejo šele po volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Vsoto porabljenih sredstev stranke razkrijejo šele po volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče
Revizijo financiranja po zaprtju posebnega transakcijsega računa opravi Računsko sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Svoj delež lahko prispevajo tudi posamezniki, a je ta omejen z višino desetkratnika povprečne plače. Foto: RTV SLO

Med stroške volilne kampanje sodijo stroški za oblikovanje, tiskanje in razobešanje plakatov, za objavljanje predvolilnih oglasov in sporočil v javnih glasilih, za organizacijo in izvedbo predvolilnih shodov, za tiskanje, reprodukcijo in razpošiljanje predvolilnega materiala neposredno volivcem in za odprtje posebnega transakcijskega računa.

Kako visoki stroški so dovoljeni?
Stroški volilne kampanje za volitve v državni zbor ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v volilnem okraju oziroma volilni enoti. Da je število volilnih upravičencev pravočasno objavljeno, poskrbi republiška volilna komisija.

Kdo ima pravico do povračila?
Organizatorjem kampanj vseh, ki so se "prebili" v državni zbor, pripada tudi pravica do povrnitve stroškov 0,33 evra za dobljeni glas. Prav tako ima pravico do povračila dela stroškov tudi tisti organizator volilne kampanje, čigar lista kandidatov je dobila najmanj 6 % glasov od skupnega števila oddanih glasov v volilni enoti ali najmanj 2 % od skupnega števila oddanih glasov v vsej državi, in sicer 0,17 evra za dobljeni glas.

Če stranka za več kot 10 odstotkov prekorači dovoljeni obseg sredstev za kampanjo, se ji obseg povračila zmanjša za polovico. Pravico do povračila stroškov docela izgubi, če obseg sredstev prekorači za več kot 30 odstotkov. Poleg tega organizatorja kampanje lahko doleti globa 7.000 do 15.000 evrov.

Porabljena sredstva razkrita po volitvah
Po volitvah mora organizator volilne kampanje državnemu zboru in računskemu sodišču predložiti poročilo o sredstvih financiranja. Obenem podatki iz poročila postanejo javni. Računsko sodišče revizijo opravi v šestih mesecih od roka zaprtja posebnega transakcijskega računa.

Koliko sredstev lahko prispeva posameznik?
Kot je znano, politična stranka lahko pridobiva sredstva iz več virov, med drugim od članarin, iz državnega proračuna, prihodkov od premoženja, daril in volil ter iz dobička od podjetja, če ga ima v lasti. Za prispevke pa se seveda lahko odločijo tudi pravne in fizične osebe ter zasebniki, vendar pa tak prispevek v skupnem znesku v enem letu ne sme presegati desetkratne povprečne plače.

Obenem pa zakon o političnih strankah prepoveduje kakršno koli pridobivanje sredstev iz tujine. Prav volilne kampanje ni dovoljeno financirati s sredstvi gospodarskih družb, v katere je vložen javni kapital več kot 25 %, in gospodarskih družb, ki so v njihovi večinski lasti.