Andrej Bajuk: 'Rad bi videl, da bi bila Slovenija dežela vrednot.' Foto: MMC RTV SLO
Andrej Bajuk: 'Rad bi videl, da bi bila Slovenija dežela vrednot.' Foto: MMC RTV SLO
Marko Pogačnik
Marko Pogačnik je eden izmed 85 kandidatov na listi NSi-ja. Foto: MMC RTV SLO
Konvencija NSi

NSi je na konvenciji v Ljubljani predstavil svoje kandidatke in kandidate za državnozborske volitve. Kot je poudaril predsednik stranke Andrej Bajuk, so v zdajšnji vladi ministri NSi-ja "doprinesli ključne stvari, da je Slovenija leta 2008 boljša dežela za vse". Bajuk tudi pričakuje, da bo stranka "žela še več zaupanja kot doslej".

Bajuk je poudaril, da zdajšnja koalicija ne bi nastala, če NSi pred osmimi leti s svojo ustanovitvijo ne bi "odigral ključne vloge". "Rad bi videl, da bi bila Slovenija dežela vrednot," je poudaril in hkrati dodal, da je ključna vrednota za NSi spoštovanje človekovega dostojanstva. Obenem je povedal, da je velika vrednota tudi družina.

Več sredstev za družine
"Verjamemo, da je ravno družina temeljna vrednota, za katero smo se borili in se bomo borili še naprej," je pojasnil in nadaljeval, da je družina podlaga trdnosti slovenskega naroda. Ob tem je poudaril, da so od leta 2004, ko je NSi v vladi, povečali javna sredstva za pomoč družini za 69 do 70 odstotkov. "In tako bo še naprej," je še napovedal.

20 odstotkov članov mlajših od 35 let
Predsednik NSi-ja je dejal, da je v njihovi stranki skoraj 20 odstotkov članov, ki so mlajši od 35 let. Ob tem je pojasnil, da je na njihovi kandidatni listi okoli 17 odstotkov kandidatk in kandidatov, ki spadajo v to starostno skupino. Po njegovem mnenju je to dokaz, da v stranki verjamejo v mlade moči. Pojasnil je tudi, da so v stranki pri sestavljanju kandidatne liste skušali najti ravnovesje med "tistimi z energijo in vizijo ter s tistimi z izkušnjami".

Zupanova ne bo kandidirala
Na kandidatni listi NSi-ja za državnozborske volitve je 85 kandidatov, od tega 24 kandidatk in 61 kandidatov. Med drugim kandidirajo vsi dozdajšnji poslanci razen Majde Zupan. V volilnem okraju, kjer je leta 2004 kandidirala Zupanova, pa bo letos kandidiral Bajuk.

Kdo med vidnejšimi kandidati?
Kandidirali pa bodo med drugim tudi minister za pravosodje Lovro Šturm, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc ter direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Marko Pogačnik.

Na konvenciji je NSi tudi slavnostno obeležila osmo obletnico ustanovitve stranke.

S. J.

Konvencija NSi