Kako se bodo izkazali v predzadnjem soočenju? Foto: MMC RTV SLO
Kako se bodo izkazali v predzadnjem soočenju? Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki strank so predstavili tudi svoje poglede na zdravstvo. Foto: MMC RTV SLO
Ali so mogoče evropske plače do leta 2015? Načeloma da, a kako jih doseči, o tem se stališča med strankami zelo razlikujejo. Foto: EPA

Predsednike strank so na soočenju na POP TV-ju spraševali tudi kaj narediti z zdravstvom.

Kaj narediti z zdravstvom?
Zmago Jelinčič
(SNS) meni, da je treba uvesti odgovornost pri zdravnikih. Barut Pahor (SD) napoveduje reformo zdravstvenega sistema. Načrtujejo povečanje proračuna v zdravstvu, ki bi jih dobili iz obrambnega proračuna. Andrej Bajuk (NSi) meni, da zdravstvo ne potrebuje več sredstev, temveč "injekcijo" racionalnosti.

Katarina Kresal (LDS) je dejala, da v zadnjih 4 letih ni bilo storjenega nič na tem področju. Zavzema se za zagotavljanje večje učinkovitosti na področju zdravstvenega zavarovanja z uvedbo konkurence, saj je ZZZS monopolist. Omenila je tudi, da ZZZS letno preplača zdravila v višini 5 milijonov evrov.

Bojan Šrot (SLS) kot Bajuk meni, da je potrebna boljša organizacija zdravstva in ne več denarja. Gregor Golobič (Zares) želi, da bi zdravstveni domovi centri, vpeti v lokalno okolje, ki bi ustrezno upravljali z vsemi zadevnimi dejavniki. Karl Erjavec (DeSUS) pa meni, da sta pri zdravstvu veliki težavi nadzor in pomanjkanje odgovornosti. Sašo Peče (Lipa) meni, da je treba izenačiti obvezno in dopolnilno zavarovanje in da so čakalne vrste sramota za vse nas.

Kako doseči evropske plače?
Prvake strank so na soočenju na POP TV-ju spraševali tudi o napovedi Janeza Janše, da do leta 2015 ne bo več revščine v Sloveniji.

Janez Janša (SDS) je tako dejal, če se bo ta trend rasti in razvoja nadaljeval, bomo cilj lahko dosegli. Morali pa bi se bolj posvetiti tistim, ki naredijo nekaj za dodano vrednost. Poleg tega naj bi ljudi z minimalnimi plačami bilo manj kot pred 4 leti.

Voditelje je nato zanimalo, kako lahko nekomu s 400 evri plačo povečamo vsaj na 600 evrov. Borut Pahor (SD) je dejal, da so v letih 2006 in 2007 plače realno padle, čas je, da jih zvišamo. Imeli smo visoko gospodarsko rast, a tudi najvišjo inflacijo. Najboljša socialna politika je razvojna politika in socialno partnerstvo, saj se v prihodnosti napoveduje gospodarska negotovost.

Zmago Jelinčič (SNS) je menil, da je v takšnih primerih v prvi vrsti treba dobiti pravo upravo in nadzorni odbor, ki mora garantirati z lastnim premoženjem. Poleg tega moramo imeti dober načrt, nato pa še pravega dolgoročnega zunanjega partnerja in nove trge. Vse skupaj bi bilo mogoče uresničiti do leta 2012, pri čemer mora SNS vstopiti v vlado. Treba je tudi spremeniti delovno zakonodajo, po katerem bi se plače prilagajale na delovno uspešnost, ukiniti pa je treba tudi socialno podporo.

Katarina Kresal (LDS) je dejala, da če se moramo vprašati, kako preživeti, to pomeni, da ta vlada ni bila uspešna, saj se pred 4 leti nismo spraševali o takih stvareh. Zakaj tako? Ker je bila ta država slabo upravljena in ker je preveč draga. Opozorila je tudi, da se je treba primerjati z državami, ki so skupaj z nami vstopile v EU, le Madžarska je namreč za nami. Zato mora biti glavna usmeritev naložba v znanje, zaradi česar so za obvezno srednjo šolo. Proračun za vojsko naj se tako zniža na 1,5 % BDP-ja in se preostalo preusmeri v znanje in razvoj.

Bojan Šrot (SLS) meni, da je treba imeti socialne korektive. Tako je treba ustvarjati delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. Že zdaj dosegamo grške plače, če bo politika ustvarila primerne pogoje, tako ni dvoma, da bomo kmalu dosegli evropske plače.

Andrej Bajuk (NSi) je dejal, da moramo podjetjem, kot je Mura, dvigniti produktivnost, saj se le tako lahko rešimo. Dejansko imamo višjo gospodarsko rast kot v EU-ju in Slovenija je konkurenčna, evropske plače pa so mogoče v 4 letih, če bomo nadaljevali tako gospodarsko rast.

Sašo Peče: Treba je izpostaviti, da je slovenska vlada preveč pogoltna, saj smo najbolj obdavčeni v EU-ju. Če govorimo o rasti, se moramo vprašati tudi o pogojih, kjer se ustvarja vrednost. Davke moramo zato znižati, delo pa mora postati cenjeno. Sistem, ki ga imamo, je gnil, saj preveč zaslužijo upravni odbori. Govorimo, da ni denarja, več kot 100.000 evrov pa da naša država, da stoji oglaševalski plakat za Slovenijo na bruseljskem letališču.

Karl Erjavec (DeSUS) je dejal, da se v stranki zavzemajo tudi za prihodnje upokojence in ne samo sedanje. Zato je treba dati možnost tudi mlajšim in izobraženim v tujini, za neperspektivna podjetja pa je treba dobiti primerne.

Gregor Golobič (Zares) meni, da evropske plače do 2015 niso nedosegljivi cilji, vendar ne po obstoječi poti. To je namreč pot, ki odpira le delovna mesta z nizko dodano vrednostjo in stavi na politično lojalnost. So zagovorniki socialnega podjetništva, ki podeljuje posameznikom dejavnejšo vlogo. Ob tem je pohvalil, da je vlada sprejela zakon o udeležbi delavcev na dobičku.

B. K.