Bajuk se novoustanovljene Krščanske demokratske stranke ne boji, saj je zaradi vstopa vanjo izstopilo le sedem članov NSi-ja, je dejal. Foto: EPA
Bajuk se novoustanovljene Krščanske demokratske stranke ne boji, saj je zaradi vstopa vanjo izstopilo le sedem članov NSi-ja, je dejal. Foto: EPA
NSi se bo v svojem programu zavzemal za pregledno in varčno porabo denarja davkoplačevalcev. Foto: MMC RTV SLO
Program NSI-ja

Med vrednotami je Bajuk posebej poudaril spoštovanje človekovega dostojanstva, iz katerega po njegovem mnenju izhajajo vse druge vrednote. Dodal je, da se še kako zavedajo, da živimo v pluralni družbi, v kateri imajo ljudje različne in drugačne poglede. "Mi nismo zato, da bi naše poglede ali naše vrednote vsiljevali drugim. Zahtevamo in pričakujemo pa, da bodo naši pogledi in naše vrednote prisotni v odprtem dialogu pluralne družbe".

Ena od prioritet strankinega programa je pošteno plačilo za opravljeno delo. NSi se bo v svojem programu zavzemal za pregledno in varčno porabo denarja davkoplačevalcev, program pa poudarja tudi tesnejše povezovanje znanosti in gospodarstva. V tem pogledu po Bajukovem mnenju kot družbva še nismo bili uspešni.

Posebna skrb kmetom
Posebno skrb bo stranka namenila kmetom, kjer bo morala država pomagati pri trženju pridelkov, pomembno vprašanje pa bo tudi zavarovanje malih kmetov. Prav tako se bo stranka zavzemala za prožno varnost zaposlitve.

Na področju zdravstva bodo podprli le takšno zakonodajo, ki bo vsem pod enakimi pogoji zagotavljala dostopno, kakovostno in hitro zdravstveno oskrbo, privatizacija na tem področju pa naj bo čim preglednejša.

Ugodnejše razmere za mlade
V NSi-ju menijo, da je treba ustvariti razmere, v katerih bodo mladi lažje prišli do zaposlitve, glede na demografsko realnost pa bo nujno treba najti medgeneracijsko sožitje. Med prioritetami je Bajuk poudaril tudi povečanje učinkovitosti pravosodja, "saj je treba Slovencem vrniti zaupanje v svoje lastne ustanove in v svojo lastno državo".

Program NSI-ja