Takšen je videti VW touareg v vojaški različici. Foto:
Takšen je videti VW touareg v vojaški različici. Foto:

O tem vojaškem touaregu se ve zelo malo, a ena stvar je jasna: avtomobila zagotovo ne boste našli v vašem bližnjem prodajnem salonu.

Zunanjost touarega res spominja na vojaško vozilo – različni dodatki niso več kromirani, ampak so črne barve, karoserijo pa so prebarvali z mat zeleno barvo. Antene pričajo o tem, da je sestavni del vozila tudi komunikacijski sistem, kar potrjuje to, da naj bi bil touareg te vrste predvsem v funkciji izvidniškega vozila. Nanj je mogoče namestiti celo orožje, čeprav (še) ni videti, kje bi stal strelec. Samo vozilo je tudi nekoliko višje, ima robuste gume in nekatere dodatke, kot je na primer vitel. Tehnični podatki tega vozila so za zdaj še popolna neznanka.

Nadgradnje zaščite (še) ni
Glede zaščite se vojaška različica na prvi pogled ne razlikuje bistveno od civilne različice, a to je verjetno posledica tega, da je vozilo v prvih stopnjah razvoja. Če ga bodo sprejeli v vojaške vrste, kot so policijsko različico sprejeli naši policisti, in bo morda enkrat celo zamenjal preverjenega, a že malo zastarelega hummerja, bo pokazal čas.

J. R.

Štiri antene pričajo o komunikacijskem sistemu, na streho pa je lahko nameščen tudi oborožitveni sistem.
Na streho se lahko namesti tudi poseben element, s katerim se povečajo logistične sposobnosti vozila.
Z verigami mu izboljšamo že tako dobre vozne lastnosti v snežnih razmerah.
Na zadku vojaškega touarega najdemo nekaj za vojaško rabo zelo uporabnih dodatkov.
Civilni touareg ima s pnevmatsko podprtim podvozjem z izbiro višine vozila in dvojnimi vodili na vsakem vpetem kolesu odlične vozne lastnosti. So zadnje za vojaško različico še nadgradili?