Brazilski Embraer si je zamislil ultraluksuzno potovanje v letalih. Foto: Embraer
Brazilski Embraer si je zamislil ultraluksuzno potovanje v letalih. Foto: Embraer

Brazilski letalski konglomerat, ki izdeluje komercialna, vojaška in poslovna letala, Embraer (Empresa Brasileira de Aeronáutica), je ob 10. obletnici velikih poslovnih letal Lineage 1000E predstavil novo, luksuzno zasnovo potniške kabine kyoto airship.
Kyoto airship vključuje velika pokončna okna in panoramsko streho prek celotnega trupa letala.
Letalo Lineage 1000E so predstavili leta 2006 in vključuje zadnjo generacijo elektronskega sistema fly-by-wire za posredno upravljanje letal, ki deluje tako, da pilotove ukaze pretvori v digitalno obliko in jih posreduje računalniku, ta pa ukaze obdela in jih pošlje hidravličnim aktuatorjem, ki ustrezno premaknejo površine za krmiljenje, omogoča pa tudi samodejno upravljanje.
Kabina v petih delih
Letalo sprejme do 19 potnikov, luksuzna kabina pa se lahko razdeli v pet različnih delov za različne namene, na primer v restavracijo, v prostor za sproščanje, druženje, konferenčni prostor. Letalo naj bi imel po trditvah proizvajalca največ prostora za prtljago med vsemi poslovnimi letali, potniki pa lahko do svoje prtljage dostopajo kar med poletom. Potnikom sta med drugim na voljo videoprojekcija in zmogljiv avdiosistem.
Navdih za zasnovo potovalne kabine kyoto airship so oblikovalci iskali v japonskem tradicionalnem slogu življenja, kjer ljudje sedijo na tleh. Pokončna okna na trupu letala so spustili nizko proti tlom, da bi bil pogled skozi okna pregleden tudi med sedenjem na tleh. Panoramska streha omogoča pogled proti nebu, hkrati pa zagotavlja več svetlobe v kabini.