Volvo V60 cross country združuje dva svetova, športne občutke na asfaltu in možnost pobega zunaj utrjenih poti. Foto: Volvo
Volvo V60 cross country združuje dva svetova, športne občutke na asfaltu in možnost pobega zunaj utrjenih poti. Foto: Volvo

Volvo je družino cross country s karavanom V70 z vsekolesnim pogonom in robustnejšim videzom predstavil že leta 1997. Zdaj bo cross country tudi model V60.
Pustolovska različica družinskega karavana V60 je za dodatnih 65 milimetrov oddaljena od tal. Postavljen je na najmanj 18-palčna kolesa, opcijsko so na prodaj še palec večja kolesa. Pnevmatike so prilagojene vožnji zunaj utrjenih terenov.
Karoserija dodatno zaščitena
Od klasičnega karavana se model cross country loči po robustnejših elementih zunanjosti, od dodatnih zaščit okoli kolotekov, do srebrnih strešnih nosilcev. V opremo so dodali črne usnjene sedeže z rjavimi kontrastnimi šivi, opcijsko bo ob začetku prodaje, ki je predvidena na začetku leta 2015, kabina lahko tudi dvobarvna.
Sistemi za pomoč pri dinamični vožnji
Vozilu dober oprijem in dinamično vožnjo omogoča sistem vektorskega nadzora navora, ki razmere na cestišču analizira tudi stokrat na sekundo in na podlagi pridobljenih informacij navor motorja neprestano prerazporeja med sprednjima kolesoma. Sistem naprednega nadzora stabilnosti v dinamični vožnji z močnejšimi bočnimi silami izboljšuje vodljivost ter olajša manevre med izogibanjem oviram.
Evropskim voznikom bo Volvo namenil novo družino bencinskih in dizelskih štirivaljnih agregatov, poimenovano Drive-E. Kombinirani bodo s prednjim pogonom. Preizkušeni petvaljnik D4 bo kombiniran s štirikolesnim pogonom.