Dopisnik iz Pomurja Boštjan Rous je septembra leta 2011 obiskal več vasi in na lastne oči videl, kakšen je postopek pridelave bučnega olja. Buče sijoče rumene cvetove dobijo na začetku julija, nato pa morajo še dva meseca ležati na zemlji. Buča je zrela, ko dobi votel glas. Na poljih vidimo pogosto ženske pri čiščenju buč, zadnja leta se uporabljajo tudi stroji. Za en liter bučnega olja potrebujemo 2,5–3 kilograme semen.
Semena kmetje sušijo doma ali v sušilnici. V oljarni jih pogosto še enkrat sušijo in zmeljejo, dodajo vodo in sol ter mesijo, nato pražijo. Ko voda izpari, dajo pražena semena v stiskalnico in stisnejo. V lovilno posodo teče črno-zeleno olje, ki pa je ob svetlobi videti rdeče-rjavo.
Arhivski prispevek iz Slovenske kronike si lahko ogledate spodaj.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje