Festival vsako leto poživi poletje v štajerski prestolnici. Foto: BoBo
Festival vsako leto poživi poletje v štajerski prestolnici. Foto: BoBo

Lani se je moral festival Lent ukloniti epidemiološkim razmeram in potekati konec poletja, letos pa se vrača v svoj ustaljeni junijski termin. Dogajanje bo sicer še vedno omejeno na manjša prizorišča, saj večjih odrov, kot sta bila v preteklosti oder na Dravi ali Trg Leona Štuklja, ne bo. Tako bodo organizatorji lažje zagotovili primerno razdaljo med obiskovalci in druge varnostne ukrepe.

Za glasbene užitke bo med drugim poskrbela tudi Sidharta. Foto: BoBo
Za glasbene užitke bo med drugim poskrbela tudi Sidharta. Foto: BoBo

Največje med prizorišči bo Rotovški trg, ki bo sprejel do 650 ljudi. Dogajanje na njem bo danes odprl Gibonni, čigar koncert pa je že razprodan. Sledili mu bodo Sidharta, MI2, Big Foot Mama in S.A.R.S.

Vračajo se tudi Jurčkov oder z manjšimi glasbenimi nastopi ter oder KMŠ in klasični oder v Dvorani Union. Poleg glasbenega programa na festivalu vedno poskrbijo tudi za stand-up in otroški program, ki bosta domovala v Vetrinjskem dvoru. Za najmlajše pa bo poskrbljeno tudi v Mestnem parku, kjer bo Art kamp.

Sorodna novica Ulice kot gledališki oder: Ana Desetnica letos vprašuje, ali še znamo biti skupaj

Ana Desetnica

V sklopu festivala bosta tudi letos potekala mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica in program Živa dvorišča. Prvič pa bo Lent sovpadal tudi z Borštnikovim srečanjem, praznikom slovenskega gledališča, ki se konča v nedeljo.

Kot pravi Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, se bo do 3. julija zvrstilo skupaj 270 prireditev na 36 prizoriščih. Dogajanje pa bodo poleg njih popestrili manjši dogodki, ki bodo pospremili festival in dogajanje v Mariboru skozi celotno poletje. Dokončno se bo festival sicer dokončno končal z Operno nočjo na Glavnem trgu v začetku septembra.