Skupino Alice in Chains sta leta 1987 ustanovila Cantrell in Staley. Foto: EPA
Skupino Alice in Chains sta leta 1987 ustanovila Cantrell in Staley. Foto: EPA
James Dean Bradfield iz skupine Manic Street Preachers
Skupina bo ena glavnih zvezd na festivalu Number 6 v valižanskem mestecu Portmeirion. Foto: EPA

"Gre za bolj temačen, prvinski album," je dejal kitarist in avtor skladb Jerry Cantrell.

The Devil Put Dinosaurs Here sledi albumu zasedbe Black Gives Way to Blue iz leta 2009. To je bil prvi album, ki so ga člani zasedbe posneli po večletni neaktivnosti in smrti vokalista Layna Staleyja. Alice in Chains naj bi prav s tem albumom dokazali, da lahko kljub izgubi Staleyja nadaljujejo glasbeno pot, ki so si jo začrtali.

V recenziji novega albuma, objavljeni na spletni strani iTunes, piše, da po zvoku The Devil Put Dinosaurs Here sicer spominja na predhodni album skupine, od njega pa se razlikuje v tem, da je v celoti "nekoliko lahkotnejši". Glasbeniki so se znašli v srednjih letih, kot piše v recenziji, pa delajo tisto, kar znajo najbolje: "Ohranjajo svoj podpis, ne da bi ga zlorabljali in ne da bi se uklonili temačnosti, ki jih sicer opredeljuje."

Skupino Alice in Chains sta leta 1987 ustanovila Cantrell in Staley. Zasedba je zaslovela kot ena izmed ključnih predstavnic grungegibanja poleg skupin, kot so Nirvana, Pearl Jam in Soundgarden. V 90. letih so izdali prvenec Facelift (1990), nato pa še albuma Dirt (1992) in Alice in Chains (1995). Na vrhuncu slave so prodali več kot 25 milijonov albumov po vsem svetu.

Po letu 1996 pa so bili fantje, predvsem zaradi Staleyjevih težav z mamili, nedejavni. Staley je zaradi prevelikega odmerka mamil umrl leta 2002. Tri leta pozneje so se člani zasedbe odločili, da se bodo znova povezali, in k sodelovanju povabili novega pevca Williama DuValla, s katerim so se uspešno vrnili na glasbeno prizorišče.

Valižanski rockerji se vračajo
Svoj novi album pa pripravlja skupina Manic Street Preachers. Valižanska rockskupina je posnela 35 novih pesmi, ki jih bo uvrstila na dva albuma. Pevec skupine Dean Bradfield je dejal, da je prvi album zelo akustičen, drugi pa je usmerjen k novemu valu in je zelo evropski.

Skupina, ki je po izidu kompilacije National Treasures (2011) in nastopu v londonski areni O2 napovedala dveletni odmor, da bi se na novo odkrila, je svojo obljubo prelomila že lani, ko je nastopila na številnih mednarodnih odrih.

Tudi letošnji odmor bo krajši, saj so napovedani med glavnimi zvezdami na festivalu Number 6 v valižanskem mestecu Portmeirion. Član Manic Street Preachers Nicky Wire je potezo skupine pojasnil z besedami: "Vračamo se tri mesece prej, ker smo dobili ponudbo za nastop na festivalu Number 6. Mislim, da nas k predčasni vrnitvi ne bi spodbudilo nič drugega."