Lee DeWyze je zmagovalec 9. sezone Ameriškega idola. Foto: youtube
Lee DeWyze je zmagovalec 9. sezone Ameriškega idola. Foto: youtube

Pomočnik v trgovini z barvami iz Illinoisa je občinstvo dokončno prepričal s svojo različico uspešnice Beautiful Day irske skupine U2. Sramežljivi Lee je premegal tremo in v finalnem večeru s svojim soulovsko obarvanim glasom premagal bluzovsko favoritinjo sodnikov Crystal Bowersox.

"To je najsrečnejši dan v mojem življenju," je po razglasitvi rezultatov dejal 24-letnik, ki se je kot zmagovalec devete sezone enega izmed najbolj priljubljenih resničnostnih šovov pridružil Kelly Clarkson, Rubenu Studdardu, Fantasii Barrino, Carrie Underwood, Taylorju Hicksu, Jordin Sparks, Davidu Cooku in Krisu Allenu.

Finale zaznamoval tudi odhod Simona
Sicer pa je finale 9. sezone potekal tudi v znamenju odhajanja najpikrejšega sodnika Simona Cowella. Kot je že pred časom napovedal, se od šova poslavlja, ker bi se rad posvetil svoji oddaji Factor X, v kateri prav tako iščejo talente.

V oddaji so predvajali tudi kratek videoposnetek, posvečen odhajajočemu Cowellu. "Imaš iskrenost Abrahama Lincolna in šarm moškega, ki ga je ustrelil," je Cowellu prek videa sporočil komik Dane Cook. Vidno ganjeni Cowell je dejal, da si ni mislil, da se ga bo slovo tako dotaknilo. "Vsi sprašujejo, kdo me bo nadomestil, kdo bo naslednji sodnik. Resnica je, da ste vi sodniki v tem šovu, in skozi vsa ta leta ste opravili neverjetno delo," je k občinstvo nagovoril Cowell.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetka enega izmed nastopov finalistov Leeja DeWyza in Crystal Bowersox.