Voditelja šova bosta Kelly Clarkson in Snoop Dogg. Foto: EPA
Voditelja šova bosta Kelly Clarkson in Snoop Dogg. Foto: EPA

Ameriška televizija NBC je med polčasom Super Bowla najavila voditelja Ameriškega glasbenega tekmovanja oziroma festivala American Song Contest, kot se bo prireditev imenovala. "V veliko čast mi je, da bom lahko vodil to tekmovanje z ramo ob rami z 'malo sestrico', Kelly Clarkson oziroma mis Teksasa," je dejal Snoop Dogg, avtor množice uspešnic, kot so Drop It Like It’s Hot, Buttons in California Gurls, ki je poskrbel tudi za zabavo med polčasoma Super Bowla.

Grammyjevka Clarkson pa je dodala: "Že vrsto let sem velika navdušenka nad Evrovizijo. Všeč mi je zasnova tega tekmovanja, zato sem navdušena, da bomo ta glasbeni fenomen prinesli tudi v ZDA. Veselim se že sodelovanja s Snoop Doggom in komaj čakam, da se bodo na odru s svojo avtorsko glasbo predstavili izvajalci iz posameznih zveznih držav in teritorijev."

Kvalifikacije, dva predizbora in finale

Znana je tudi zasnova tekmovanja. "Amerovizija", kot bi lahko prilagodili ime po vzoru Evrovizije, bo ponudila možnost nastopa 56 predstavnikom – tistim iz vseh 50 zveznih držav, petih ameriških teritorijev in prestolnice Washingtona. Tekmovanje bo – podobno kot evropsko – sestavljeno iz več delov. Najprej se bodo nastopajoči pomerili v kvalifikacijah, sledila bosta oba polfinala in na koncu še veliki finale. O zmagovalni skladbi bodo na koncu odločali tako glasovi strokovne žirije kot gledalk in gledalcev, so sporočili organizatorji Evrovizije, ki bodo tudi sodelovali pri projektu.

NBC bo prvo oddajo, ki bo seveda potekala v živo, predvajal 21. marca. Nato se bo tekmovanje odvijalo naslednjih osem tednov, vse do velikega finala, ki bo na sporedu 9. maja – le dan pred začetkom prvega predizbora Evrovizije v Torinu. Imena 56 nastopajočih še niso znana.