Arctic Monkeys v Londonu ni bilo - za oba brita so se zahvalili z vnaprej posnetim sporočilom. Foto: EPA
Arctic Monkeys v Londonu ni bilo - za oba brita so se zahvalili z vnaprej posnetim sporočilom. Foto: EPA
Nelly Furtado
Nelly Furtado je po mnenju Britancev najboljša mednarodna solistka. Foto: Reuters
The Killers
Dolga pot v London ni bila zaman - The Killers so dobili brita za najboljšo mednarodno skupino. Foto: Reuters
Take That
Take That so se lani zmagoslavno vrnili na glasbene lestvice in poskrbeli za britanski singel leta. Foto: Reuters
Lily Allen
Lily Allen - bi sploh prišla, če bi vedela, kaj jo čaka? Foto: Reuters

Arctic Monkeys so bili nominirani v dveh kategorijah in njihov izkupiček je stoodstoten - najboljša britanska skupina je posnela najboljši britanski album leta. Odlično pa so se odrezali tudi Američani The Killers.

Za Muse je bil prvi tudi zadnji
Šov v londonski Earls Court Areni so sicer začeli The Scissor Sisters, nato pa je oder zavzel voditelj letošnje podelitve britanskih glasbenih nagrad Russel Brand. Prvi brit je romal v roke trikratnih nominirancev, rockerjev Muse - dobili so ga (že drugič!) za najboljši britanski nastop v živo, brez brita pa so ostali George Michael, Gulllemots, Kasabian in Robbie Williams (tej kategoriji so zmagovalca izbrali poslušalci radijske postaje BBC 2).

Najboljši mednarodni album so posneli The Killers, ki jim je to uspelo z albumom Sam's Town. The Killers so premagali duet Gnarls Barkley, ki je bil nominiran za album St Elsewhere, Justina Timberlaka s FutureSex/LoveSounds, Boba Dylana, ki je posnel album Modern Times in Scissor Sisters s Ta-Dah.

The Fratellis in Orson najboljši novici
O britanskem novincu leta so odločili poslušalci BBC-jevega 1. radijskega programa. Med nominiranci Corinne Bailey Rae, The Fratellis, Jamesom Morrisonom, The Kooks in Lily Allen so izbrali The Fratellis. Mednarodni novinec leta - izbrali so ga gledalci MTV-ja - je postala skupina Orson, nominirani so bili še Gnarls Barkley, The Raconteurs, Ray Lamontagne in Wolfmother.

Najbolj žlahtni domači in "tuji" solisti
Najboljši britanski soloizvajalec je postal James Morrison, da bo naslednje leto bolje, pa lahko upajo Jarvis Cocker, Lemar, Paolo Nutini ali Thom Yorke. Brita za najboljšega mednarodnega solista so v Londonu namenili Justinu Timberlaku, ki je bil boljši od Becka, Boba Dylana, Damiena Rica in Jacka Johnsona. Najboljša britanska soloizvajalka, ki se ni pozabila zahvaliti mami in očetu, je Amy Winehouse, brez brita pa domov odhajajo Corinne Bailey Rae, Lily Allen, Jamelia in Nerina Pallot. Najboljša mednarodna solistka je Nelly Furtado, vsaj kanček razočaranja pa je čakalo Beyoncé, Cat Power, Christino Aguilera in Pink.

Najboljša britanska skupina so v tem trenutku Arctic Monkeys, ki so očitno vsaj malo boljši kot Kasabian, Razorlight, Muse in Snow Patrol. Če so "opice" najboljše, kar lahko ponudi Velika Britanija, so The Killers iz Las Vegasa najboljše, kar v tem trenutku ponuja "preostali svet" - postali so najboljša mednarodna skupina.

Kaj bo rekel Robbie?
Najboljši britanski singel so letos izbrali drugače kot običajno - za pet nominirancev so med podelitvijo britov lahko glasovali gledalci. Njihova odločitev je gotovo pospešila srčni utrip Robbieja Williamsa, saj so za najboljši britanski singel izbrali Patience povratnikov Take That. Da imajo Take That tudi po desetih letih še vedno veliko (tudi nekoliko starejših) oboževalk, so si morali priznati Snow Patrol, Razorlight, Will Young in The Feeling.

In najboljši britanski album? Še enkrat so slavili Arctic Monkeys. Njihov album Whatever People Say I Am, That's What I'm Not je pometel z Muse in njihov Black Holes & Revelations, Liliy Allen z Alright Still, Snow Patrol z Eyes Open in Amy Winehouse z Back to Black.

Poraz favoritov
Pred podelitvijo so imeli največ razlogov za nervozo Lilly Allen, Muse, Gnarls Barkley in Snow Patrol s po tremi nominacijami. Le "pametni rockerji" Muse domov odhajajo z enim kipcem, preostali pa bodo več sreče potrebovali prihodnjič.

Take That na "odru ljubezni"
Na prireditvi, ki so jo prvič od leta 1989 v živo prenašali na eni od britanskih televizij, so nastopili Snow Patrol, The Scissor Sisters, The Killers, Take That, Amy Winehouse, Corrine Bailey Rae, Red Hot Chili Peppers (z "nogavicami" tokrat na rokah) in Oasis, ki jim bodo podelili nagrado za izjemne glasbene zasluge. Ker je bilo v preteklih letih na podelitvah britov že veliko izgredov, so se organizatorji letos odločili, da "glasbene peteline" varno ločijo. Take That so tako nastopili na "odru ljubezni", "neotesanci" Oasis pa na "odru sovraštva".

Poseben poklon legendam britpopa Oasis
Oasis so manchestrska skupina, ki je zaslovela leta 1994 kot ena najsvetlejših zvezd obdobja "britpopa", v katerem se je na britanske glasbene lestivice spet vrnil kitarski rock. Oasis veljajo za skupino, ki je postavila merila za mnoge mlade rockskupine, ki trenutno doživljajo uspeh na britanskih lestvicah. Skupina, ki sta jo leta 1993 ustanovila jezična brata Noel in Liam Gallagher, je do zdaj prodala 40 milijonov albumov po vsem svetu. Njihov prvenec Definitely Maybe in drugi album (What's the Story) Morning Glory? sta požela kritiško hvalo in skupini prinesla svetovno pozornost. Be Here Now, njihov album iz leta 1997, je na vrhuncu njihove slave postal najhitreje prodajan album v zgodovini.

Koliko časa bodo še vztrajali?
A kljub njihovemu uspehu se letošnjim nagrajencem za izjemen dosežek že deset let ni uspelo prebiti na podelitev britov. Zadnje kipce so dobili leta 1996 za najboljšo britansko skupino, najboljši britanski videospot in najboljši britanski album za (What's the Story) Morning Glory? Novembra lani so Oasis izdali album največjih uspešnic, trenutno pa so "na počitnicah", a zanikajo namigovanja o razhodu. Pred Oasis so nagrado za izjemne glasbene dosežke dobili tudi Bee Gees, Paul Weller, Sting in (celo) Spice Girls.

A. K. in T. T.