Skupina se je leta 1996 razšla zaradi 'ustvarjalnih razlik', na začetku novega tisočletja pa so spet našli skupni jezik. Foto: Kino Šiška
Skupina se je leta 1996 razšla zaradi 'ustvarjalnih razlik', na začetku novega tisočletja pa so spet našli skupni jezik. Foto: Kino Šiška
Arrested Development ustvarjajo pomenljivo glasbo, ki temelji na zgodovini in tradiciji, vendar kaže pot naprej v prihodnost. Foto: Kino Šiška

Legende ameriškega hiphopa 90., prepojenega s soulom, funkom in inteligentnimi, družbeno angažiranimi besedili, bodo v sredo, 8. junija, ob 21.00 stopili na oder Katedrale Kina Šiška. Speech in njegova ekipa prihajajo v polni osemčlanski koncertni zasedbi, oboroženi z uspešnicami "naše in vaše mladosti" ter z materialom z uspešnega zadnjega albuma Strong. Za glasbeni uvod v večer bo poskrbel DJ ZEDS (RDYO), sporočajo organizatorji.

Arrested Development je ameriška alternativna hiphopskupina, ki sta jo v začetku 90. Speech in Headliner ustanovila kot pozitivno, afrocentrično alternativo tedaj popularnemu gangsta rapu. Zasedba je leta 1993 prejela dva grammyja, in sicer za najboljšega novega izvajalca in najboljšo rapizvedbo med dueti in skupinami, poleg tega pa jih je revija Rolling Stone imenovala za skupino leta. Na kritiški lestvici Pazz and Jop v okviru revije Village Voice pa se je njihov album 3 Years, 5 Months & 2 Days in the Life Of... leta 1992 uvrstil na prvo mesto.

Nekaj mesecev pozneje je k zasedbi pristopil filmski režiser Spike Lee s povabilom, naj napišejo pesem za biografski film o Malcolmu X, ki ga je načrtoval. Posneli so komad Revolution, ki je bil vključen na filmsko glasbo s sicer prevladujočim pridihom oldiejev, pojavi pa se tudi na drugi polovici končne špice filma. Pesem je zaradi povezav s filmom pridobila priljubljenost, njena tematika pa je veljala za ostrejšo kot drugi izdelki zasedbe Arrested Development v tistem času.

Njihov naslednji album Zingalamaduni iz leta 1994 so nekateri kritiki zelo dobro sprejeli, drugi pa raztrgali, poleg tega se je slabo prodajal. Ko se je skupina leta 1996 razšla zaradi "ustvarjalnih razlik", je Speech izdal tudi samostojen album, ki se je v Združenih državah prodajal slabo, bolje pa na Japonskem. Zasedba se je (brez Headlinerja & Earla Tareeja) leta 2000 ponovno združila, od tedaj pa nastopa in izdaja albume pod okriljem Speecheve založbe Vagabond Productions and Speech Music. Arrested Development se sicer v Združenih državah še vedno trudijo, da bi ponovno pridobili svoje občinstvo, na Japonskem pa so stalno uspešni.

Zasedba je 9. decembra 2009 izdala svoj deveti album Strong pod okriljem založbe Vagabond Records and Tapes in z licenco japonske glasbene založbe Cutting Edge. Single The World Is Changing se je na japonskih lestvicah uvrščal med deset najboljših. Speech je v intervjuju za spletno stran Songfacts pojasnil, da pesem Greener govori o vprašanju podnebnih sprememb z vidika afroameriške skupnosti.

Zasedba spoštuje ženske, se zavzema za družino, duhovnost in odgovornost moških. Njihova glasba naslavlja zavedanje, zemljo, afriško samoodločbo in ljubezen. Njihovih nastopov v živo, ki jih sami imenujejo slavljenja, menda ne smete zamuditi, saj naj bi spadali med najboljše v glasbeni industriji. Bili so prvi afroameriški umetniki, ki so prispevali donacije Nelsonu Mandeli in stranki ANC, s čimer so Južnoafričanom pomagali na poti k svobodi. Poleg tega so Unicefu darovali 20.000 ameriških dolarjev za pomoč ženskam v Kongu, po vsem svetu pomagajo organizacijam za brezdomce, revni mestni mladini, ženskim zaporom, skupinam, ki se borijo proti trgovini z belim blagom, šolam in univerzam.