Pri nas spada med mojstre beatboxinga tudi Murat. Foto: MMC RTV SLO
Pri nas spada med mojstre beatboxinga tudi Murat. Foto: MMC RTV SLO
Michael Jackson
Tudi pokojni Michael Jackson je spadal med običajne pevce, ki pa so bili vešči tudi beatboxinga. Foto: EPA

Pri beatboxingu gre v glavnem za vokalno izvajanje ritmov, udarcev bobnov in drugih glasbenih zvokov, pri čemer uporabljajo mojstri te umetnosti svoja usta, ustnice, jezik in svoj glas.

Včasih zajema petje, oponašanje vrtenja plošč, različnih trobil in pihal, glasbenih strun in drugih glasbil. Najpogosteje se beatboxing povezuje s hip hopom, a ga je mogoče slišati tudi pri drugih glasbenih zvrsteh.

Oponašanje glasov ima svoje korenine v Indiji in na Kitajskem, kjer naj bi to umetnost začeli razvijati pred 7.000 leti. Moderni beatboxing, ki z omenjeno zgodovino seveda nima nič, se je začel razvijati v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja. Začetniki so bili Buffy iz hip hop tria Fat Boys, Wise in Doug E. Fresh, ki se je označil za prvega "človeškega beatboxerja".

Med beatboxerji tudi pokojni kralj popa
Trenutno najbolj znani beatboxerji so Rahzel (nekdanji član skupine Roots), Kenny Muhammad in Matisyahu, skoraj vsak dan pa se rodi kakšna nova zvezda - predvsem po zaslugi razširjenega spletnega portala za objavljanje videev. Med znanimi glasbeniki sta se v beatboxingu preizkusila npr. raper Vanilla Ice in islandska pevka Björk, naučil pa se ga je tudi pokojni Michael Jackson.

Svoje predstavnike imamo tudi v Sloveniji: med izvajalci hip hopa lahko omenimo Murata iz dvojice Murat&Jose, samostojnega beatboxerja po imenu Zhiga, z zanimivim oponašanjem glasov pa se boste srečali tudi ob poslušanju priznane slovenske vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile.

V priloženih videoposnetkih si lahko ogledate in poslušate nekatere zanimive beatboxerje, v komentarje pa lahko "prilepite" povezavo še na videoposnetek kakšnega drugega zanimivega beatboxerja.