Kanye je prišel na oder med Beckovim zahvalnim govorom in že vse je kazalo, da mu bo izmaknil mikrofon, a si je v zadnjem hipu premislil. Foto: Reuters
Kanye je prišel na oder med Beckovim zahvalnim govorom in že vse je kazalo, da mu bo izmaknil mikrofon, a si je v zadnjem hipu premislil. Foto: Reuters
Beck z ženo Marisso Ribisi (sestro igralca Giovannija Ribisija) na 'pogrammyjevskem' druženju. Foto: EPA

Nato si je West očitno premislil, a je takoj po podelitvi nagrad pred vklopljenimi kamerami in mikrofoni spregovoril: "Beck mora spoštovati umetniški čut in nagrado bi moral dati Beyonce. Ko zmanjšuješ pomen umetnosti in ne spoštuješ te veščine, ljudi pa v obraz klofutaš, potem ko ustvarijo veličastne glasbene stvaritve, si nespoštljiv do navdiha."

"Videti si kot popoln bedak"
Omenjene besede so bolj kot Becka - a o tem več v nadaljevanju - razjezile Shirley Manson, pevko Garbage, ki je na Facebooku zapisala: "Dragi Kanye West, TI si tisti, ki si nespoštljiv do umetniškega čuta. Ti ne spoštuješ svojih lastnih izjemnih talentov in - še pomembneje - ne spoštuješ talenta, trdega dela in žilavosti vseh umetnikov, ko tako grobo in divjaško napadeš tako uspešnega in skromnega umetnika, kakršen je Beck." Nadaljevala je v podobnem slogu, ga označila za "majhnega, malenkostnega in razvajenega", končala pa z besedami: "Odrasti že in nehaj razmetavati svoje igrače. Videti si kot popoln bedak." Dodala je še, da Beyonce, kot je videti, ne potrebuje njegove obrambe.

Kanye se je branil, da je napadal samo institucijo grammyjev, ne Becka: "Obožujem Becka. A ni posnel albuma leta."

Beck o Kanyeju: "Mislim, da je genij"
Naklonjenost med glasbenikoma je očitno vzajemna, saj je tudi (očitno zelo miroljubni) Beck Westov oboževalec. Za tabloid Us Weekly je povedal: "Ne moreš zadovoljiti vseh, stari. Še vedno ga imam rad in mislim, da je genij. Cenim to, kar počne." Strinjal se je celo, da je imel West prav in da bi morala nagrado za album leta dobiti Beyonce. "Dajte no, to je Beyonce!" Drugačnega mnenja so bili Beckovi sodelavci, eden izmed njih je menda v zaodrju pripomnil: "Kanye se 'bori za ustvarjalnost'? Pri Beyoncejini plošči je sodelovalo 68 ljudi. Beck je sam napisal celoten album in sam odigral vse inštrumente."

Podporo Becku je na Twitterju izrazil tudi Paul Stanley iz zasedbe Kiss, ki je zapisal, da bi moral Kanyeja "brcniti naravnost v jajca".