Neža Drobnič Bogataj in Miha Kraker. Foto: Radio Prvi/Tone Jurca
Neža Drobnič Bogataj in Miha Kraker. Foto: Radio Prvi/Tone Jurca

Belin so pevka Neža Drobnič Bogataj, violinist Klemen Bračko, kitarist Miha Kraker, kontrabasist Vanja Dizdarević in bobnar Matej Javoršek. Zasedba deluje od leta 2018, v teh letih pa se je nekaj članov tudi že zamenjalo. Žene jih želja po glasbenem potovanju in spajanju različnih glasbenih kultur in zvrsti. Ime so si nadeli po metulju, ki simbolno prinaša spremembe in preobrazbo.

Na začetku leta so izdali svoj prvenec oziroma koncertni album z naslovom Ciganka, na katerem je petnajst skladb iz zakladnice tradicijske ruske, balkanske in romske glasbe, nekaj romskih besedil je Neža Drobnič Bogataj prevedla oziroma priredila v slovenskem jeziku. Izbrane skladbe opevajo hrepenenje, radost, svobodo, življenje in ljubezen. Da je zvočna izkušnja prvenca še toliko bolj pristna, so album posneli na koncertu v živo.

V Prvi vrsti so predstavili šest skladb z novega albuma: Šošana (tradicionalna/Zlatomir Manojlović, Neža Drobnič Bogataj/Belin), Me šaj te džav (Tradicionalna/Igor Dunjić, Jovan Nikolić Jof, Željko Mijanović, Neža Drobnič Bogataj/Belin), Ciganka (Tradicionalna/Neža Drobnič Bogataj/Belin), Romi, romi (Tradicionalna/Tradicionalna/Belin), Ajde, Janko (Tradicionalna/Neža Drobnič Bogataj/Belin) in Plešimo (Šaban Bajramović/Neža Drobnič Bogataj/Belin).

Belin

Belin