Na novi turneji bo pevka najbližje Sloveniji 18 julija, ko bo nastopila v Milanu. Foto: Beyonce
Na novi turneji bo pevka najbližje Sloveniji 18 julija, ko bo nastopila v Milanu. Foto: Beyonce
Njen nastop na Super Bowlu je bil neke vrste napoved novega studijskega izdelka. Foto: Beyonce

Šesti studijski album Lemonade je izdala po HBO-jevi premieri njenega enournega dokumentarca o glasbi. Svojim oboževalcem ga je ponudila le preko storitve za pretakanje glasbe Tidal, ki je v lasti njenega moža Jay Z-ja. Album tako še ni na voljo v prosti prodaji.

Na albumu je zbranih 12 skladb. Na njih se kot posebni gostje predstavijo The Weeknd, James Blake, Jack White in Kendrick Lamar. Kot producenti pa se podpisujejo Just Blaze, Diplo in Ezra Koenig (del postave Vampire Weekend). Beyoncé raziskuje z novimi in drugačnimi zvoki, kot smo jih bili vajeni v preteklosti - med drugim najdemo tudi nekatere elemente kantrija.

Pevka na novem studijskem izdelku raziskuje žalovanje, bolečino, veselje in odpuščanje - vse skupaj tvori redek vpogled v njeno osebno življenje in njene poglede, kako je biti temnopolta ženska v Združenih državah Amerike.

Vmes celo citira Malcolma X v skladbi Don't Hurt Yourself: "Oseba, ki se jo najmanj spoštuje v Ameriki, je temnopolta ženska. Najbolj nezaščitena ženska v Ameriki je temnopolta ženska." Tako je album pravzaprav nadaljevanje dokumentarca, ki je postavljen v osrčje New Orleansa - v njem pa se pojavita tudi teniška šampionka Serena Williams in seveda Jay Z. Beyoncé se v njem predstavi kot pripovedovalka zgodbe.

Sicer pa so se zametki novega albuma presenečenja začeli pojavljati že februarja, ko je nastopila med odmorom Super Bowla (spomnimo se, da je leta 2013 bila osrednja figura šova, 10 mesecev za tem pa je presenetljivo izdala album). Izdala je singel Formation (prav tako na Tidalu) in naznanila svetovno turnejo, ki se začne 27. aprila v Miamiju in konča 31. julija v Belgiji.

Njen zadnji album, ki ga je poimenovala preprosto Beyoncé, je prodala v 365.000 izvodih po ZDA in že prvi dan z njim pristala na vrhu lestvice Billboard.