The Smashing Pumpkins sredi 90., na vrhuncu slave in kritiškega ter komercialnega uspeha. Foto:
The Smashing Pumpkins sredi 90., na vrhuncu slave in kritiškega ter komercialnega uspeha. Foto:
Billy Corgan
Billy Corgan, ki se večino življenja spopada z depresijo in iz teh težav črpa navdih za svoje pesmi, se je v preteklosti sestajal s Courtney Love in se pred nekaj leti tudi vselil v njeno hollywoodsko domovanje. Trenutno se menda videva z resničnostno zvezdnico Tilo Tequilo. Foto: Reuters

Corgan s (trenutnimi) drugimi člani skupine bo 10. aprila v Los Angelesu priredil avdicijo. Morebitne kandidate so prosili, da jim pošljejo informacije o svojem ozadju, fotografijah in posnetkih njihovih nastopov na spletu.

Chamberlin nima več dovolj energije
Chamberlin, ki se je skupini pridružil leta 1988, ko je nastala v Chicagu, in igral bobne na vseh albumih Smashing Pumpkins, razen Adore iz leta 1998, je povedal, da se je skupino odločil zapustiti, ker ji ne more dati več vse svoje energije. "Ne morem samo zahtevati plačila," je dejal.

Potem ko je bobnar odšel, je vodja skupine Corgan v izjavi za javnost povedal, da namerava nadaljevati nastope in snemanja pod izvirnim imenom Smashing Pumpkins, pa čeprav je edini član, ki je še ostal v skupini od njenega začetka.

Od vrhunca do razpada
Smashing Pumpkins so vrhunec ustvarjanja doživeli v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je prišel tudi njihov največji komercialni uspeh z albumoma Siamese Dream (1993) in Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Postali so eni najbolj kritiško priznanih in uspešnih skupin 90. let. A medsebojni prepiri, težave z mamili in upad prodaje plošč so skupino leta 2000 pripeljali do razpada.

Na desni si oglejte videospot za Today, eno najbolj znanih pesmi skupine z albuma Siamese Dream.
Poleg Corgana in Chamberlina sta skupino takrat sestavljala kitarist James Iha in basistka D'arcy Wretzky, ki jo je nato nasledila Melissa Auf der Maur. Leta 2006 sta Corgan in Chamberlin spet združila moči in posnela album Zeitgeist.

A. K.