Billy Idol se s Stevom Stevensom vrača v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Billy Idol se s Stevom Stevensom vrača v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Britanski glasbenik in pevec bo evropsko turnejo začel na velikih festivalih - 7. junija na Swedish Rock Festivalu na Švedskem, 9. junija v Rimu na Rock in Roma, nastope pa bo nadaljeval po stari celini, med temi je tudi samostojni ljubljanski koncert.

William Michael Albert Broad je začel glasbeno pot pod vplivom zgodnjega punka kot član različnih skupin. Nadel si je ime Billy Idol in prvo slavo doživel kot pevec britanske punkovske skupine Generation X. Po njenem razpadu leta 1981 je Billy Idol začel samostojno kariero v ZDA. Srečanje z odličnim kitaristom Steve Stevensom je bilo usodno in stkalo se je izjemno plodno sodelovanje, katerega rezultat so poprockovske uspešnice, ki so Billyja Idola izstrelile med svetovno najbolj priljubljene glasbene superzvezdnike.

V zgodovino popularne glasbe se je zapisal z zbirko uspešnic, kot so White Wedding, Rebel Yell, Dancing with Myself, Hot in the City, Flesh for Fantasy, Cradle of Love, Eyes without a Face, Don't Need a Gun, in zaslovel po vsem svetu.

Od leta 1982 do 2006 je objavil sedem studijskih albumov: Billy Idol, Rebel Yell, Whiplash Smile, Charmed Life, Cyberpunk, Devil's Playground, Happy Holidays; dve zbirki uspešnic Greates Hits (2001) in The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself (2008) s še neizdanima pesmima John Wayne in New Future Weapon, leta 2009 koncertni DVD In Super Overdrive Live, posnel je serijo nastopov za različne produkcijske hiše, s priznanimi režiserji je ustvaril odlične videospote in postal ena prvih zvezd MTV-ja. Prejel je prestižne nagrade in nominacije zanje (devet nominacij MTV za najboljši video in nagrada MTV za video Cradle of Love, nagrada BRIT Award, tri nominacije za grammyja idr.).

Po uspešni ameriški turneji poleti 2013 je Idol zaposlen s pripravo avtobiografije Dancing With Myself in težko pričakovane nove studijske plošče, ki bosta objavljeni oktobra 2014. Zdaj sledi še evropska turneja.