Damon Albarn je bil vedno precej ploden glasbenik - ko ni ustvarjal z Bluri, je bil zelo zaposlen s svojimi stranskimi projekti, kot sta Gorillaz, The Good, the Bad & the Queen. Foto: Reuters
Damon Albarn je bil vedno precej ploden glasbenik - ko ni ustvarjal z Bluri, je bil zelo zaposlen s svojimi stranskimi projekti, kot sta Gorillaz, The Good, the Bad & the Queen. Foto: Reuters
Blur in Oasis so bili v 90. letih eni največjih glasbenih tekmecev. Foto: Reuters

The Magic Whip, kot je naslov lani v Hongkongu posnetega albuma, ki bo na prodajnih policah od 28. aprila, je za Blure prvi po Think Tanku iz leta 2003, že zdaj pa je na Spotifyju na voljo prvi single z albuma Go Out.

Skupina v postavi Damon Albarn, Graham Coxon, Dave Rowntree in Alex James bo 20. junija nastopila na Barclaycard presents British Summertime v Hyde Parku, na katerem bodo predstavili novi material, ob tem pa oboževalce osrečili še z nekaterimi starimi uspešnicami. Že letos naj bi sledila še vrsta koncertov, a podrobnosti za zdaj še niso znane.

Britpop oživljen
Leta 1989 sestavljena skupina si je leta 2003 vzela petletni premor, se leta 2009 ponovno sestavila prav za koncert v Hyde Parku (in pozneje še za Glastonbury), leta 2010 posneli dokumentarni film o skupini, ki je zelo zaznamovala glasbeno sceno 90. let, a novega albuma do zdaj ni bilo.

"Ob koncu naših zadnjih koncertov se mi je resnično zdelo, da je to to. Konec. Da smo se izpeli. In ni šans, da bi lahko odigrali še en koncert brez novega albuma," je povedal Albarn. "Ni bilo težko posneti tega albuma. Zdelo se je povsem naravno."

46-letni pevec je The Magic Whip opisal kot "urban album", ki spominja na "berlinsko obdobje Davida Bowieja". "Album je bil posnet v velikem mestu in na njem ni prav nič pastoralnega." Eno od pesmi, imenovano Pyongyang, je tako navdahnil Albarnov obisk Severne Koreje. "Zdelo se mi je, da je to dovolj blizu Hongkonga, da pesem ostane na albumu."

Blur so bili ob Oasis in Pulp eni od treh ključnih nosilcev britpopa, gibanja, ki je v sklopu t. i. Cool Britanie preplavil Veliko Britanijo (in od tam še svet) v 90. letih. Izdali so sedem albumov, s katerih prihajajo take zimzelene uspešnice, kot so Country House, Beetlebum, Girls & Boys, Parklife in - ena od himen 90. let - Song 2.