V najnovejši skladbi se je dotaknil referenc od Edgarja Allana Poeja do Williama Blaka in The Rolling Stones.

Bob Dylan Foto: EPA
Bob Dylan Foto: EPA

Kot poroča britanski The Guardian, se nobelovec in Pulitzerjev nagrajenec v pesmi primerja z vsemi: od Anne Frank, Indiane Jones do že zgoraj omenjenih Stonesov. "Sem kot Ana Frank, kot Indiana Jones in kot britanski hudi fantje The Rolling Stones," med drugim v pesmi poje Dylan. "Grem do roba, grem do konca, grem tja, kjer so vse izgubljene stvari ponovno dobre."

Tokrat je pesem dolga "zgolj" štiri minute in pol, njen izid pa je 78-letni glasbenik pospremil s tvitom, v katerega je zapakiral kar 16 ključnikov.

Dylanova vrnitev na glasbeno sceno prihaja po treh albumih priredb – Shadows in the Night (2015), Fallen Angels (2016) in trojnega albuma Triplicate (2017). Novi skladbi sta njegovo prvo delo, potem ko je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Skladbo o atentatu na ameriškega predsednika z naslovom Murder Must Foul je, kot je pojasnil, napisal že pred nekaj časa, v njej pa se spomni umora in predvsem tega, da so tistega novembra leta 1963 tisoči na televizijskih zaslonih spremljali, kako so "ustrelili kralja", pa vseeno nihče "ničesar ni videl".

Murder Most Foul je s 16 minutami in 57 sekundami najdaljša Dylanova skladba do zdaj. Pred njo je bila to skladba Highlands iz leta 1997, ki traja 16 minut in 31 sekund.