Foto: EPA
Foto: EPA

Zaslovel je s skupino The Boomtown Rats, ki so bil del pank-rokovske scene, na kateri so bili v ospredju Sex Pistols, The Clash, The Jam in The Stranglers. Bili so na turnejah z Ramones in Talking Heads ter postali ena najprepoznavnejših zasedb v drugi polovici 70. let in v 80. letih.

Na vrhu glasbenih lestvic so bile številne uspešnice z njihovih plošč, kot so Lookin' After No 1, She's So Modern, Someone's Looking At You, Rat Trap. Ena najbolj znanih skladb pa je pesem I Don't Like Mondays, s katero je neizbrisno zaznamoval vse ponedeljke tega sveta in je bila njegov odziv na pokol na srednji šoli v San Diegu. Po odhodu iz skupine se je odločil za samostojno pot in jo tlakoval z uspešnicama This Is the World Calling in The Great Song of Indifference.

Leta 1984 je takrat najbolj znane britanske glasbenike angažiral v dobrodelno superskupino Band Aid, da bi s pesmijo Do They Know it's Christmas?, ki jo je napisal s kolegom Midgeem Ureom, pomagala zbirati denar za pomoč lačnim v Etiopiji. Skladba je dosegla izjemno priljubljenost. Več kot desetletje je bila najbolj prodajan singel v Veliki Britaniji, po vsem svetu pa so prodali več kot 3,5 milijona izvodov. V dobrodelne namene so jo pozneje posneli še trikrat, v letih 1989 in 2004 za boj proti lakoti ter leta 2014 za zbiranje sredstev proti eboli.

Med nastopom na Live Aidu leta 1985. Foto: AP
Med nastopom na Live Aidu leta 1985. Foto: AP

Leta 2005 je odmeval tudi njegov projekt – koncert Live 8 v osmih najvplivnejših državah in v Južni Afriki. Na njih so nastopila zveneča imena iz sveta rocka in popa, da bi prepričali voditelje skupine G-8, ki so se v tistem času srečali na Škotskem, k odpisu dolgov revnejšim državam in povečanju razvojne pomoči Afriki.

Dolgo je bil prvi glasbenik na ožjem seznamu za Nobelovo nagrado za mir, leta 1986 mu je angleška kraljica podelila viteški naziv. Zaradi dobrodelnega dela in ozaveščanja o revščini je prejel številne častne doktorate, nagrade in priznanja, leta 2005 pa tudi nagrado brit za življenjsko delo.

Svoja prizadevanja nadaljuje z delom v neprofitnih organizacijah, kot sta One Campaign, v kateri deluje skupaj s pevcem Bonom, in Africa Progress Panel, ki ga je ustanovil Kofi Annan.
Lani so mu v Zagrebu pred koncertom skupine Boomtown Rats, ki se je znova združila leta 2013, podelili tudi hrvaško glasbeno nagrado porin za posebne dosežke v glasbi.

Pravo presenečenje za rojstni dan

Geldofu so na domači, irski televiziji RTE že pripravili rojstnodnevno presenečenje, ki so se ga udeležili glasbeniki, kot so Elton John, Bono, Ringo Starr, Sting in Roger Waters. Na televizijo so ga povabili pod pretvezo nastopa, tako da je bil Geldof resnično presenečen, ko je v studiu ob svojih glasbenih kolegih zagledal tudi svoje najbližje: hčerki Pixie in Tiger, sestro Lynn ter ženo, francosko igralko Jeanne Marine.

V pogovoru predtem je v Geldof priznal, da "sicer nima nič proti (temu, da je dopolnil 70 let, op. a.) in ne bi želel biti spet mlajši" ter da v svojem življenju ne bi spremenil ničesar, a po drugi strani ga to, da ima 70 let, šokira. "Veselim se lahko ostarelosti, impotence, senilnosti. To je klasična pot," je v svojem značilnem slogu dejal Geldof. In dodal: "Star sem 70. F**!"