Priljubljeni lasvegaški rockerji bodo poleti koncertirali tudi v bližini Slovenije - med drugim jih lahko ujamete na festivalu Sziget. Foto: EPA
Priljubljeni lasvegaški rockerji bodo poleti koncertirali tudi v bližini Slovenije - med drugim jih lahko ujamete na festivalu Sziget. Foto: EPA
Na Sziget letos prihaja tudi legenda britanske elektronske glasbe.
Festival Sziget
V 15 letih obstoja se je Sziget razvil v enega največjih kulturnih dogodkov v Evropi. Foto: EPA

Eden izmed večjih dogodkov te vrste na območju Vzhodne Evrope je tudi madžarski Sziget, ki letos praznuje 15-letnico. Sedemdnevno glasbeno rajanje se bo začelo 7. avgusta, nastop na letošnjem Szigetu je potrdilo že več kot 50 skupin. Na jubilejni izdaji festivala bodo po napovedih organizatorjev na glavnem odru med drugimi nastopila tudi trenutno velika imena popularne glasbe, kot so Pink, Gentleman, Sinead O'Connor, Juliette and the Licks, The Killers, Nine Inch Nails, Chemical Brothers in The Hives.

Tudi svetovna godba, plesni ritmi, metal ...
Raznolikim svetovnim godbam bodo prostor namenili na odru World music, kjer napovedujejo nastop slovite "glasbene ambasadorke" z Zelenortskih otokov Cesarie Evore, malijskega glasbenika Salifa Keita, kamerunskega saksofonista Mana Dibanga, romske zasedbe Fanfare Ciocarlia, jamajške skazasedbe Skatalities in drugih.

V Party areni bodo za plesne ritme poskrbeli priznani svetovni DJ-ji Dave Clarke, Goldie, Satoshi Tomiie, DJ Hell, Plump DJ's, Timo Maas in Silicone Soul. Ob 15-letnici bodo na Szigetu poskrbeli tudi za skupine, ki se do zdaj niso uspele predstaviti madžarskemu občinstvu. Med njimi bodo GusGus, Hooverphonic in Hyper. Za metalce bo še posebej zanimiv oder Hammerworld, na katerem bodo s tršimi ritmi postregli Killing Joke, Within Temptation in Negative.

Bogat program in stotisoči obiskovalcev
Prvi festival Sziget so organizirali leta 1993. Spremljalo ga je približno 43.000 obiskovalcev, ki so lahko prisluhnili 200 koncertom, si ogledali 80 filmskih projekcij, 40 gledaliških predstav in drugih performansov. Leto pouneje so na festivalu našteli 143.000 obiskovalcev, poleg znanih madžarskih bandov pa so na njem nastopili priznani tuji glasbeniki, med njimi Jethro Tull, Ten Years After in Grandmothers of Invention. Po začetnih finančnih težavah je festival od leta 1995 doživel pravi programski razcvet.

Do začetka novega tisočletja se je izoblikoval v koherenten, dobro strukturiran festival, ki združuje zvrstno in kulturno raznolike melodije. Lani se je na festivalu odvilo več kot 200 dogodkov dnevno, v celem tednu pa se je zvrstilo 500 koncertov madžarskih glasbenikov, nastopilo je 250 mednarodnih gostov iz 44 držav, pripravili pa so tudi druge kulturne in družabne dogodke.