Nadlerjeva zase pravi, da ne mara predalčkanja in se z njim ne obremenjuje. Foto: EbruYildiz
Nadlerjeva zase pravi, da ne mara predalčkanja in se z njim ne obremenjuje. Foto: EbruYildiz
V 12 letih ustvarjanja je izpopolnila svoje delikatno preoblikovanje ameriške gotske kantavtorske forme. Foto: EbruYildiz

Sem zelo vizualna oseba, tako da gledam na svoja besedila kot na slike. Včasih nimajo smisla - prav tako kot ne slike.

Ustvarjalni navezi Nadler-Dunn je na albumu Strangers uspelo pričarati magični temačni svet, ki se poraja okoli Marissinega eteričnega glasu, razpetega med katarzično vsemogočnostjo, tragiko minljivosti in lepoto ranljivosti. Foto: Facebook stran Marisse Nadler

Pravijo ji bostonska sirena. V 12 letih ustvarjanja je izpopolnila svoje delikatno preoblikovanje ameriške gotske kantavtorske oblike. Na svojem sedmem albumu Strangers se je osvobodila vseh ustvarjalnih omejitev, ki si jih je postavila na prejšnjih albumih, stopila korak naprej in ustvarila monumentalno delo.

"Nov album Strangers je mogoče spet malo bolj nadrealen kot July, čeprav se prav tako v skladbah dotikam stvari, ki so osebne narave. Ampak July je bil res realistično delo," je dejala za Nadlerjeva za MMC.

K zvočni podobi novega albuma je ponovno, kot pri prejšnjem albumu July, pomembno prispeval producent Randall Dunn, ki je znan po svojem delu z epskim zvokom zasedb, kot so Sunn O))), Earth, Black Mountain.

Celoten pogovor z Nadlerjevo pred nedeljskim koncertom v Kinu Šiška si lahko preberete spodaj.


V nedavnem intervjuju ste izjavili, da niste rojena izvajalka, da niste rojena ekshibicionistka. Kako to vpliva na vzpostavljanje stika z občinstvom, enkrat ko stojite na odru?
Čez leta se je precej izboljšal ta stik, ker sem pridobila tudi več samozavesti. In to mi je precej pomagalo. A kar sem hotela poudariti s svojo izjavo, je, da skladbe ustvarjajo moj šov in ne jaz sama.

Ko poslušamo vaše skladbe, se zdi, kot da so osebni "duh časa oz. zeitgeist". So te zgodbe resnične in ali ti ljudje, ki nastopajo v njih, res obstajajo?
So resnične, toda moram spreminjati imena. Vedno pišem o svojih osebnih doživetjih.

Na začetku kariere ste pisali skladbe, ki so bile abstraktnejše. Kaj je sprožilo premik v realizem?
Nov album Strangers je mogoče spet malo bolj nadrealen kot July, čeprav se prav tako v skladbah dotikam stvari, ki so osebne narave. Ampak album July je bil res realistično delo.

Ali kdaj vizualizirate svoje skladbe? Gledate na njih kot vizualni akt?
Sem zelo vizualna oseba, tako da gledam na svoja besedila kot na slike. Včasih nimajo smisla - prav tako kot ne slike.

Pisanje skladb je lahko včasih zelo samotno dejanje - medtem ko samo izvajanje in nastopanje ni. Kako se znajdete v obeh svetovih?
Bližji mi je svet osame, toda zadnje čase sem veliko bolj sproščena pri izvajanju skladb za ljudi.

Koliko skladb ste napisali za zadnji album in koliko jih je ostalo na računalniku?
Napisala sem okoli štirideset skladb. Tiste, ki so se mi zdele preveč znane, sem izločila. Poskusila sem izbrati takšne, s katerimi se dotikam novega področja.

Kako vaši stiki s skupinami, kot so sunnO))), Earth in Wrekmeister Harmonies vplivajo na vas kot samostojno izvajalko?
Earth je ena izmed mojih najljubših skupin vseh časov in člane skupine štejem za svoje prijatelje. Podobno je za sunO))). Ne bi rekla, da so moj vpliv, ampak so bolj dobra družba.

Ljudje vas pogosto opredelijo za "dream-folk" izvajalko. Kako vam je všeč to predalčkanje?
Ne maram žanrov. Ljudje opisujejo glasbo, kot jo želijo. To ni v mojih rokah in se trudim, da to ne vpliva na moje ustvarjanje.

Kakšna izkušnja je za vas obisk države, kjer še niste nastopili? Recimo takšen primer bo zdaj obisk Slovenije?
Zelo se veselim za člane svoje spremljevalne ekipe, da bodo obiskali še Slovenijo. Sama težko najdem čas za kaj drugega kot tonsko vajo in nastop. Toda upam, da bom lahko doživela malce tamkajšnje kulture in videla kakšno znamenitost.

Sem zelo vizualna oseba, tako da gledam na svoja besedila kot na slike. Včasih nimajo smisla - prav tako kot ne slike.