Ste vedeli, da je slavni kitarski virtuoz tudi astrofizik? Foto: EPA
Ste vedeli, da je slavni kitarski virtuoz tudi astrofizik? Foto: EPA
Oblaki prahu v Sončevem sistemu se premikajo v isto smer kot planeti, ugotavlja znanstvenik Brian May. Foto: EPA

59-letni rocker je zvezdam obrnil hrbet, da bi lahko sam postal zvezda skupaj s Freddiejem Mercuryjem in skupino. Na njegovi tezi o medplanetarnih oblakih prahu pa se je nabiral prah na podstrešju njegovega doma v Surreyju.

May se je predmetu preučevanja spet posvetil lani, ko je postal soavtor otroške znanstvene knjige skupaj z astronomom sirom Patrickom Moorom. Odkril je, da je bilo v zadnjih 33 letih na tem področju raziskano izjemno malo. Izbrskal je svoje stare, na roko napisane beležke in devet mesecev nadaljeval raziskovanje na londonskem kolidžu Imperial, kjer je študiral, preden je zaslovel s Queeni in začel služiti milijone.

Devet mesecev suženj doktorata
May je svoj dosežek razkril pred kratkim, ko so mu na univerzi Exeter podelili častni doktorat. Študentom je povedal: "Zadnjih devet mesecev sem bil pravi suženj svojega doktorata, ki je zdaj napisan, hvalabogu. A pojavijo se časi, ko hočeš zares odnehati. Časi, ko si rečeš: 'Zakaj pod milim nebom sem si to zadal?'" Po slovesnosti pa je dodal še: "Svojo tezo sem razdelal na Imperialu med letoma 1971 in 1974, potem pa sem moral to opustiti zaradi Queenov. Shranil sem vse svoje zapiske, jih spet našel na podstrešju in začel delati naprej."

May je z uporabo velikanskega teleskopa na Kanarskih otokih prvič dokazal, da se oblaki prahu v Sončevem sistemu premikajo v isto smer kot planeti. Doktorski naziv bo dobil maja naslednje leto, seveda le če bo teza pozitivno ocenjena.