Skupina Queen je po zaslugi kakovostne glasbe še naprej neverjetno priljubljena. Foto: AP
Skupina Queen je po zaslugi kakovostne glasbe še naprej neverjetno priljubljena. Foto: AP

Album Greatest Hits skupine Queen iz leta 1981 je pravi fenomen. Leta 2014, več kot tri desetletja po izidu, je namreč kot prvi album v Veliki Britaniji podrl šest milijonov podanih kopij. Med deset najbolje prodajanih albumov se je uvrstila tudi njihova kompilacija Greatest Hits II, ki so jo prodali v skoraj štirih milijonih izvodov.

"Kakšna čudovita novica! Najbolj popularen album? No, vedno sem menil, da skupina obeta, toda to je onkraj naših fantovskih sanj," je za OfficialCharts.com komentiral član zasedbe Brian May.

Pred 60 leti je bil na vrhu Sinatra
Na drugo mesto se je uvrstila še ena kompilacija uspešnic - Gold: Greatest Hits skupine Abba, ki je od izdaje leta 1992 dosegla 5,2 milijona prodanih kopij. Na tretjem mestu je plošča Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band skupine The Beatles, na četrtem Adele s ploščo 21, na petem skupina Oasis z albumom (What's The Story) Morning Glory? Največkrat, štirikrat, pa je na lestvici zastopan Robbie Williams, čeprav se z nobenim albumom ni uvrstil med prvo deseterico.

Prva lestvica najbolje prodajanih albumov je bila objavljena 22. julija 1956, na prvem mestu pa je bil takrat Frank Sinatra s ploščo Songs for Swingin' Lovers.