Ameriška 'odbiteža' Tweak Bird trenutno s kombijem potujeta po Evropi in po klubih predstavljata svojo divjo glasbo. Foto: MMC RTV SLO
Ameriška 'odbiteža' Tweak Bird trenutno s kombijem potujeta po Evropi in po klubih predstavljata svojo divjo glasbo. Foto: MMC RTV SLO
Tweak Bird
'Napsihirano' bobnarsko-kitarsko eksperimentiranje z dodatkom vokalov, ki spominjajo na glasove z vdihom helija, dopolnjujejo udarci po gongu in vložki na saksofonu in flavti. Foto: MMC RTV SLO

To so p*zde. Arogantno kradejo denar in tukaj se konča debata.

Carnaval o Sazasu
Carnaval
Carnaval so koncert v svojem slogu podkrepili z drznimi izjavami in po nastopu spregovorili tudi za MMC. Foto: Carnaval

"Občutki po koncertu so fantastični, imeli smo dober zvok, občinstvo je bilo izjemno, na trenutke so bili tako prevzeti, da sploh niso ploskali, ampak se mi zdi, da so nas vseeno začutili. Bilo je super," so takoj po nastopu v Menzi pri koritu, na katerem so prizorišče ogrevali za ameriška "odbiteža" Tweak Bird, za MMC povedali člani skupine Carnaval, ki je pred tedni dvignila veliko prahu s pljunkom v obraz Matjažu Zupanu, vodji Sazasa in popizvajalcu, nekoč znanemu pod imenom MZ Hektor.

"Sazas arogantno krade denar"
Seveda nismo mogli niti mimo omenjene teme: "Naša peripetija na Sazasu nas je naučila veliko o tem, kako je v Sloveniji, kako ljudje gledajo na take stvari, na take akcije, na boj proti krivicam, kako se scena združuje oziroma ne združuje, ko se je treba združiti," so dodali fantje.

Pozvali so še: "Sazasa ne podpiramo, radi bi, da ga še več ljudi dejavno ne bi podpiralo ... radi bi našli način boja proti njim, ampak nam pri tem nobeden ni sledil. Smo pa dobili veliko odziva, tako da bi bilo dobro, če bi še kdo naredil tako neumnost ... To so p*zde. Arogantno kradejo denar in tukaj se konča debata."

Tweak Bird, zares posebna tička
Z zaloškimi stonerrockerji smo se, kot omenjeno, pogovarjali po nastopu v Menzi pri koritu, kjer so dvorano ogreli za Tweak Bird - prav posebna tička, brata, ki rada muzicirata, še raje pa zganjata hudiča in pol, ko gulita in žulita zares divjo, eksperimentalno, neprizanesljivo, rafalno, "napsihirano" muziko. In očitno jima gre to zelo dobro od rok, saj sta se po novi celini preganjala že s Tool, Big Business ter Valient Thorr, so zapisali pri Bubi, organizatorjih dogodka.

Tweak Bird sestavljata brata Caleb in Ashton Bird, ki na svojem debitanskim EP-ju (v produkciji Deaf Nephwes - Dala Croverja iz Melvinsov in Toshija Kasaija iz Big Businessa) raziskujeta globine težkega eksperimentiranja, progresive in "psihorocka".

Gre za nekakšen glasbeni armagedon, ki ves čas preži in čaka na obzorju in doživeli (preživeli) smo ga tudi v Menzi, kjer je zbrane nenavadni duo - na odru se jima je z vložki na saksofonu in flavti pridružil še tretji član - osupnil in navdušil, jima je pa za drugo vrnitev na oder pač zmanjkalo komadov. A saj se bosta, tako je vsaj obljubil prodajalec njunih reklamnih majic, še vrnila v Slovenijo.

V priloženem videoposnetku si oglejte nekaj utrinkov iz nastopa zasedbe Tweak Bird.

To so p*zde. Arogantno kradejo denar in tukaj se konča debata.

Carnaval o Sazasu