Oktet Pushluschtae je na začetku poletja začel snemanje prve plošče. Foto: Pushluschtae
Oktet Pushluschtae je na začetku poletja začel snemanje prve plošče. Foto: Pushluschtae
Pushluschtae zapeli za MMC-jeve uporabnike

Jernej Bradeško, Ambrož Kvartič, Bert Logar, Martin Logar, Ksaver Oberstar, Urban Pavlovčič, Gašper Sojar in Miha Sojar prihajajo iz različnih koncev Slovenije, vendar v Ljubljani, kjer večina še študira, čas posvečajo tudi glasbi. Aktivno so Pushluschtae, ki izvajajo pop-, rok- in džezuspešnice, našla pa bi se tudi kakšna narodno-zabavna v a capella preobleki, na glasbeni sceni navzoči dobra tri leta.

Kot so pojasnili za MMC o izboru precej zanimivega imena Pushluschtae (izgovori se pošlušte), jim je idejo dal neki učitelj, ki je to besedo s pridom uporabljal. "Sam zapis pa je nastal med vajo, ko je eden izmed nas začel komplicirati in ko je bila beseda enkrat napisana, se nam je zdela simpatična," so povedali in v smehu dodali, da "če imajo lahko Leeloojamais nenavadno ime, zakaj ga ne bi imeli še mi".

V videu na desni si lahko ogledate celoten videointervju s tremi člani Pushluschtae. V "okrnjeni" postavi pa so tudi zapeli ...

Oktet, ki ni povsem klasični oktet
Oktet je na slovenski glasbeni sceni posebnost, ker fantje v a capella različici ne prepevajo ljudskih pesmi, ampak izvajajo predvsem pop-, rok- in džezuspešnice. "Ko smo začeli, smo zbrali nekaj not in malce poskusili. Dobili smo note tudi za takšno glasbo in hitro ugotovili, da nam veliko bolj ustreza kot neke vrste klasična zasedba moškega okteta," so povedali fantje, ki so zamisli vsaj na začetku dobili tudi od tujih tovrstnih zasedb.

In če bi imeli priložnost tudi sodelovati s kakšnim tuijm glasbenikom? "Potem bi sodelovali z U2, vendar ne vem, koliko bi bilo njim v interesu," so povedali in dodali, da je seznam glasbenikov, s katerimi bi delali, dolg, saj jim je blizu širok spekter glasbe, od trenutno popularne do roka in metala.

Prva plošča je v pripravi
Po dobrih treh letih nastopanja so se na začetku letošnjega poletja "spravili" tudi k snemanju prve plošče. "Počasi so se stvari začele odvijati, vendar nimamo še nobenega roka," so še povedali člani zasedbe, ki so vajeni nastopov na različnih vrstah prireditev, od povsem zasebnih do tistih na visoki ravni. Za konec pa so za vse uporabnike v "okrnjeni" tričlanski zasedbi odpeli še refren znane Breakfast at Tiffany's skupine Deep Blue Something.

Spodaj si lahko ogledate še dva videoposnetka z njihovih nastopov.

Pushluschtae zapeli za MMC-jeve uporabnike