Koliko obiskovalcev bo zaradi draginje prišlo na Glastonbury? Foto: EPA
Koliko obiskovalcev bo zaradi draginje prišlo na Glastonbury? Foto: EPA

Festivala dve leti zaradi pandemije covida-19 ni bilo. Ko so leta 2019 zadnjič prodajali vstopnice za petdnevni festival na angleškem podeželju, je bilo zanje treba odšteti 265 funtov in še pet evrov za stroške rezervacije. Letos vstopnice – v prodajo jih bodo ponudili novembra – stanejo 335 funtov, stroški rezervacije pa so ostali enaki. To je torej kar 26-odstotno povišanje, kar je razjezilo mnoge ljubitelje glasbe.

Na družbenih omrežjih se je zato oglasila soorganizatorka festivala Emily Eavis in skušala upravičiti tako visoko ceno: "Skušali smo narediti vse, da bi lahko minimalizirali ceno vstopnice, a soočamo se z izjemno rastjo stroškov, da lahko organiziramo ta ogromen dogodek. Poleg tega še vedno okrevamo zaradi hudega finančnega udarca, ker je festival zaradi covida-19 dve leti odpadel," je zapisala. Dodal je, da lahko "več tisoč ljudi" zgrabi priložnost in je del festivala tako, da sodelujejo kot prostovoljci ali del organizacijske ekipe. "Pred nami so časi velikih izzivov, a trudimo se, da bomo kljub temu pripravili najboljše koncerte na svetu, ob tem pa nekaj sredstev namenili dobrodelnim organizacijam, saj so zanje ključna. Hvaležni vam bomo za podporo."

A, kot piše Guardian, preostali vidni festivali na Otoku, ki bodo potekali spomladi in poleti prihodnje leto, niso tako enormno zvišali cene vstopnic. Festivala v Readingu in Leedsu bo mogoče obiskati celo za malenkost nižjo ceno kot lani, druga dva festivala, Green Man in End of the Road, pa sta cene zvišala za okoli 20 funtov.

Delovna sila, dobavne verige, brexit

Glavne težave za prireditelje britanskih glasbenih festivalov so zamude v dobavnih verigah, pomanjkanje tehničnega osebja in varnostnikov in pobrexitovski zapleti glede prevoza opreme iz celinskega dela Evrope. Glasbena industrija se poleg tega sooča z vse pogostejšimi odpovedmi koncertov tudi največjih glasbenih zvezd, med katerimi so mnoge priznale, da so koncertne turneje postale skorajda neznosne.

Glastonbury bo potekal med 21. in 25. junijem leta 2023. Nastopajočih še niso razkrili, obljubili pa so, da bodo znova privabili največja glasbena imena na svetu ta hip.