Chris Rea je tudi kitarski virtuoz. Foto: EPA
Chris Rea je tudi kitarski virtuoz. Foto: EPA
V Ljubljani se bo ustavil v sklopu svoje svetovne turneje 2010. Foto: Organizator

Chris Rea je preteklo jesen izdal album Come So Far, Yet So Far to Go: The Best Of Chris Rea -velikopotezni projekt, glede na to, da je Chris v bogati karieri, v kateri je prodal več kot 30 milijonov albumov po vsem svetu, nanizal vrsto uspešnic, na primer On The Beach, Let's Dance, Josephine, Stainsby Girl, I Can Hear Your Heartbeat, Working On It, The Road To Hell (Part 2), Auberge in Julia.
Do pekla in nazaj
Rea za drugo polovico leta načrtuje izid svoje biografije, prežete z osebnimi zgodbami. Med njimi bo tudi tista o dolgoletnem boju z rakom. Pravi, da iz spoznanj, ki so posledica bitke z boleznijo, črpa navdih za glasbeno ustvarjanje, predvsem pa želi ljudem sporočiti, da bolnik nikoli ne sme obupati.
Tudi obseg glasbenega ustvarjanja se pri Chrisu ni zmanjšal; izšla je dvojna zgoščenka z največjimi uspešnicami, avtobiografiji pa je dal naslov The Road To Hell And Back.

"Turneje so zame lahko delo, saj smo pravzaprav razvajenci, in navsezadnje če si glasbenik, ti je turneja v veliko zabavo in veselje. To delam izključno za lastno zabavo, ne za denar. Je pa res, da sem potreboval življenjsko nevarno bolezen, da sem danes na točki, kjer sem," je še povedal.
Posebne zahteve? 60 kilogramov ledu
In kako razvajen je Chris pri zahtevah na turnejah? Njegova posebnost je, da želi 20 kilogramov ledu ob 8.00 zjutraj na dan koncerta, potem 20 kilogramov ob 14.00 in še 20 kilogramov ob 20.00.
Hrane mu, tako kot tudi drugje v tujini, ne bodo stregli domačini, saj potuje osebje, ki pripravlja hrano, kar z njim. Chris se namreč zaradi bolezni drži striktne diete. Nobenega slovenskega medu ali čokolad torej, vendar pa priznava, da toliko več čokolade poje njegova hči Josephine.

Koncert 22. februarja bo nedvomno prvovrstna glasbena poslastica za vse ljubitelje prave kitare, bluza in njegovega izjemnega vokala, ki ga prepoznaš v prvi sekundi, ko ga zaslišiš. "Če ne bi imel takega glasu, kot ga imam, bi gotovo pel kakšne bolj popskladbe," je še povedal Chris, ki ima najraje vokal svojega glasbenega kolega in še ene žive legende, Stinga.
Cena karte za ljubljanski koncert: 42 evrov.