Conchita bi rada zapela svojim ruskim oboževalcem. Foto: EPA
Conchita bi rada zapela svojim ruskim oboževalcem. Foto: EPA
Conchita z Ban Ki Munom na globalni konferenci na Dunaju. Foto: EPA
Znane so vse štiri voditeljice Evrovizije na Dunaju - Alice Tumler, Conchita Wurst, Mirjam Weichselbraun in Arabella Kiesbauer. Foto: Eurovision

"Kaj pomeni biti Vladimir Putin? Pod kakšnim pritiskom je? Na koncu koncev je vse, kar si Putin želi, biti spoštovan. In ta želja, po spoštovanju, združuje Putina z manjšinami," je v intervjuju za nemški Kurier razglabljal Thomas Neuwirth, 26-letni avstrijski pevec, ki nastopa kot ženska pod umetniškim imenom Conchita Wurst.

Neuwirth, ki je sicer istospolno usmerjen, je povedal, da ko govori o sebi, uporablja moške zaimke - ko pa razpravlja o svojem umetniškem alter egu, preferira uporabo ženskih zaimkov. Pevec je Conchiti vdahnil lastno življenje tudi s stkanjem bogate zgodovine fiktivnega lika - Wurstova je bila tako rojena v kolumbijskih gorah, nato pa se je omožila s francoskim burlesknim plesalcem.

Neuwirth je v intervjuju poudaril še, da ima v Rusiji veliko oboževalcev. "To je neverjetno lepo, ker mi kaže, da se mnogi Rusi ne strinjajo z odločitvami svoje vlade," je dejal, pri čemer je imel najverjetneje v mislih sporni ruski zakon, ki prepoveduje širjenje gejevske propagande med mladoletniki.

Prepoved za Conchito?
A kot piše RT, vsi v Rusiji Conchite ne čakajo odprtih rok. Vitalij Milonov, znani protigejevski politik iz Sankt Peterburga, je ruskemu kulturnemu ministrstvu poslal prošnjo, naj evrovizijski zmagovalki prepove nastop v Moskvi.

In čeprav naj bi Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov s smehom odpravil možnost srečanja Conchite in ruskega predsednika, zamisel sploh ni tako za lase privlečena, kot se zdi na prvi pogled. Novembra se je namreč med svojim obiskom Dunaja s Conchito že srečal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Ban se je Wurstovi pridružil na globalni konferenci, na kateri sta pozvala k strpnosti do istospolno usmerjenih posameznikov.

Sovoditeljica Evrovizije 2015
Medtem pa so Avstrijci razkrili prve podrobnosti Evrovizije 2015, ki jo bo, zahvaljujoč se Conchiti in njeni zmagovalni baladi Rise Like a Phoenix, med 19. in 23. majem gostil Dunaj. Tako so znani že vsi štirje voditelji prireditve, za katero so prve karte pošle že v pičlih 20 minutah.

Glavne povezovalke bodo avstrijske TV-zvezdnice Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler in Arabella Kiesbauer, Conchita pa bo prevzela javljanje iz t. i. zelene sobe.

Na Evroviziji 2015 naj bi sicer sodelovalo 39 držav, med njimi tudi Slovenija. Po enoletni odsotnosti se vračata Ciper in Srbija, Češka po petletni, medtem ko se je iz tekmovanja umaknila Ukrajina.

Vstopnice za prireditev so na prodaj po ceni med 14 in 390 evri.