Jinx na čelu s pevko Yayo tudi po šestih letih odsotnosti še niso utonili v pozabo. Foto: RTV SLO
Jinx na čelu s pevko Yayo tudi po šestih letih odsotnosti še niso utonili v pozabo. Foto: RTV SLO
Z Jinxi so prepevale cele Križanke. Foto: RTV SLO
Yayo zob časa nikakor ni načel. Še vedno je oder njen dom. Foto: RTV SLO

Hrvaška zasedba, ki je pred leti nepričakovano izginila z glasbenega prizorišča, baje zaradi zasebnih težav pevke Yaye, je s svojim preteklim delom pustila velik pečat in vplivala na številne glasbene skupine.

Njihov (glasbeni) vpliv je mogoče opaziti pri številnih skupinah s področja celotnega Balkana, med drugim tudi na poznejše delo skupine Mayales.

Po šestih letih spet
Jinx so v Ljubljano prišli prvič po šestih letih, kjer so jih pričakale nabito polne Križanke. Glavni razlog za koncert je bila predstavitev novega albuma Na zapadu, ki je bil pri kritikih dobro sprejet, na njem pa je viden (recimo) določen napredek. Skladbe so sicer nekoliko drugačne, kot smo jih bili vajeni na prejšnjih albumih, vsaj v živo so na določenih mestih malce bolj premišljene. A kljub temu tople vode Jinxi z novim albumom ne odkrivajo. Še vedno sta prisotna tisti t. i. "groove" in "vibe", ki kar kliče k poplesavanju.

Jinxi še zdaleč niso pozabljeni
Sredin koncert je pokazal, da Jinxi pri slovenskih oboževalcih še zdaleč niso utonili v pozabo. Treba je poudariti, da so imeli tudi dobro zasnovan koncept, saj so v slabih dveh urah odigrali večino starih skladb, obenem pa predstavili še skladbe z novega albuma. Prav lepo pa je bilo videti, kako je publika v en glas prepevala največje uspešnice, kot na primer Smijem se, Na plaži, Tamo gdje je sve po mom in Toliko suza za malo sna. Poleg tega jih je nagradila še z večminutnim aplavzom, Jinxi pa so jim vrnili kar s tremi dodatnimi skladbami. A tudi to ni bilo dovolj in prvoborci hrvaškega popa so se morali vrniti še drugič na oder in z novejšo skladbo sklenili večer, poln čustev in starih spominov.

Brez Yaye ni Jinxov
Omeniti je treba, da skupine Jinx enostavno ne bi bilo brez pevke Yaye. Ob poslušanju njenih vokalnih sposobnosti in opazovanju njene mimike na odru se mi je posvetilo, da ima Yaya vse karakteristike dobrega frontmena, ki so jih preučevalci popularne kulture pripisali največjim rockovskim zvezdnikom - karizma, dobre vokalne sposobnosti in "zrno glasu", tj. tisto, kar pri poslušalcu zbudi določeno zanimanje. Yaya je s svojim petjem enostavno zakrila vse tiste drobne napakice, ki so se sicer dobrim glasbenikom pripetili med igranjem.

Jernej Sobočan