V intervjuju je razkrila, da so jo namerno sprli z Madonno. Foto: Reuters
V intervjuju je razkrila, da so jo namerno sprli z Madonno. Foto: Reuters

Pevka in ikona glasbe osemdesetih let prejšnjega stoletja Cyndi Lauper tudi pri 71 letih ne počiva. Nedavno je bil o njenem življenju in karieri posnet dokumentarni film, ta teden bo nastopila v koncertni dvorani Royal Alberr Hall v Združenem kraljestvu, nato pa bo odigrala tudi koncert na kultnem festivalu Glastonbury, čaka pa jo še letošnja poslovilna turneja.

Lauper je v nedavnem intervjuju za The Guardian razmišljala o svoji poti do uspeha in o nekaterih izzivih, s katerimi se je spopadla na tej poti, saj bi tako v glasbenem kot slogovnem smislu po nasvetu tedanje menedžerske ekipe morala postati naslednja Barbara Streisand. "Poglejte, Barbaro Streisand ste že imeli," se je spominjala Cyndi.

Povedala je tudi, da so jo namenoma sprli z Madonno, ki je na glasbeni Olimp stopala v istem obdobju kot Lauper. "Kot da bi lahko imeli samo eno uspešno žensko. Kaj za vraga je to," je povedala in dodala: "Ta ženska nas zabava že leta. Naredila je odlične pop pesmi. Sem tekmovalna, vendar nikakor nisem hotela delati škode drugi ženski, to me ne zanima." Razkrila je tudi, da je bil njen edini karierni cilj delati dobro glasbo, zato se je sprla s takratnim vodstvom.

Dekleta si želijo samo osnovnih pravic

Prvi album Cyndi Lauper She's So Unusual, je vseboval nekaj njenih največjih uspešnic, med njimi Time After Time, She Bop in Girls Just Want to Have Fun, ki ji je kasneje spremenila besedilo, da bi bila nekoliko bolj politično kritična. Njena takratna menedžerska ekipa je mislila, da je album zgolj za "enkratno uporabo". Uspeh albuma in uspešnic na njem je dokazal ravno nasprotno, glasba 71-letnice je relevantna še dandanes.

Leta 2022 je Lauper ustanovila organizacijo Girls Just Want to Have Fundamental Rights, da bi podprl pravice žensk in dostop do njihovega zdravstvenega varstva. "Nimamo avtonomije," je dejala in dodala: "Plačujemo enake davke kot vsi moški, vendar je tisti tip dobil avtonomijo, mi pa ne. Kako vam to ustreza? Kako se počutite, ko vlada skrbi za vaše telo? Ne počutim se dobro. Želim biti svobodna in imeti enake državljanske svoboščine kot katera koli druga oseba v moji državi. Če nismo vsi enaki, potem v resnici nihče od nas ni, ker se lahko stvar vedno obrne proti tebi."